"Baz İstasyonlarının Şehir Dışına Çıkarılması İletişime Darbe Vurur" - Son Dakika
Ekonomi

"Baz İstasyonlarının Şehir Dışına Çıkarılması İletişime Darbe Vurur"

"Baz İstasyonlarının Şehir Dışına Çıkarılması İletişime Darbe Vurur"

Arife Yıldız Ünal - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr.

10.07.2012 11:12

Arife Yıldız Ünal - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılmasının iletişime önemli bir darbe vuracağını belirterek, baz istasyonlarının, iletişim sağlamasının yanı sıra acil yardım, ekonomi ve araç takip sistemleri gibi hizmetler için de gerekli olduğunu bildirdi.

Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baz istasyonları söküldüğü için iletişim kuramayan ve acil yardım ihtiyacı olacak insanların düşünülmesi gerektiğini ifade ederek, "Haberleşme Anayasal bir haktır ve bu hakkın vatandaşlara ulaştırılması için BTK görevli ve yetkilidir" diye konuştu.

Yasanın kendilerine verdiği yetki ile mobil iletişimin sürdürülebilir olması için çalıştıklarını anlatan Acarer, bu çerçevede yönetmeliklerin yürürlükte olduğunu ve baz istasyonu kurulumlarının buna göre yapıldığını söyledi.

Mobil iletişimin haberleşmenin olmazsa olmazı haline geldiğini belirten Acarer, bu sistemlerin baz istasyonuna ihtiyaç duyduğuna işaret etti.

-"Baz istasyonlarının yaydığı ışıma, Avrupa'dakinin 4 kat altında"-

Türkiye'de bilişim sektörünün çok iyi noktalara geldiğini dile getiren Acarer, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 66 milyon mobil abone, 14 milyon sabit, 17,5 milyon civarında ise genişbant internet abonesi var. Dünyada bizim operatörlerimiz en hızlı 3G'ye sahip işletmeler. Bunun sürdürülebilmesi için altyapı yatırımlarına izin verilmesi ve desteklenmesi lazım. Baz istasyonlarının, subjektif gerekçelerle, bilimsel verilere dayanmadan sökülmesi kararları dünyada eşi benzeri olmayan kararlar. Türkiye'deki baz istasyonları ve cep telefonları en düşük verilerde, en güvenilir şekilde çalıştırılan sistemler. Türkiye'de baz istasyonlarının yaydığı ışıma için uygulanan limit değerler, Avrupa'dakinin 4 kat altında, 10 Volt/metre olarak belirlenmiştir."

Acarer, Türkiye'de 18 yıldır cep telefonu kullanıldığına dikkati çekerek, bu süre zarfında halen baz istasyonlarının insan sağlığına zarar verdiğine yönelik somut veri ve kanıt olmadığını söyledi.

Dünyanın hiçbir yerinde baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılarak mobil haberleşmenin kullanılmasının mümkün olamayacağını belirten Acarer, "BTK olarak Türkiye'de kurulan her bir baz istasyonu için güvenlik mesafesi ve ölçüm sonuçlarına göre kurulum izni veriyoruz. Kurum tarafından yerinde yapılan ölçüm ve denetimler, belirlenen değerlerin geçilmediğini hatta değerlerin oldukça düşük olduğunu gösteriyor. Baz istasyonlarının daha sık kurulduğu yerlerde ise ışıma çok daha az oluyor" dedi.

-"Baz istasyonu hayat kurtarıyor"-

Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılmasına yönelik her türlü kararın hızla gelişen mobil teknolojilerin kesintiye uğramasına yol açacağı uyarısında bulunan Acarer, "Mobil iletişime büyük bir darbe vuracaktır. Çünkü baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması demek, mobil teknolojilerin kullanılamaz hale gelmesi anlamını taşımaktadır" dedi.

Acarer, baz istasyonlarının sadece mobil iletişim sağlanması açısından değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, "Baz istasyonlarını, acil yardım ve araç takip sistemleri gibi hizmetlerin sağlanması kapsamında da değerlendirmeliyiz. Mobil iletişim araçları ve baz istasyonları sayesinde Van depreminde pek çok insanımızın hayatı kurtarıldı. Baz istasyonlarının şehir dışına çıkarılması, insanımızın hem iletişim özgürlüğüne hem sağlığına hem de hayatına yönelik olumsuzlukları beraberinde getirecektir" diye konuştu.

Yayıncı: Fazilet Özer - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Baz İstasyonlarının Şehir Dışına Çıkarılması İletişime Darbe Vurur' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement