Beklenen indirim hayal kırıklığı yarattı: 240'lik alışveriş 14 TL ucuzladı! - Son Dakika
Ekonomi

Beklenen indirim hayal kırıklığı yarattı: 240'lik alışveriş 14 TL ucuzladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan KDV indirimi bugün itibarıyla marketlere yansımaya başladı. İndirim sonrası dün yapılan 241,75 liralık alışveriş bugün 227,20 liraya düştü. Arada 14,55 liralık bir ücret farklı oldu.

14.02.2022 13:14  Güncelleme: 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri" tanıtım toplantısında açıklanan gıdada KDV indirimine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 8'den yüzde 1'e indirildi. Bugünden itibaren geçerli olan indirimler için Zabıta Müdürlüğü ve Ruhsat Denetim Müdürlüğü ekipleri de sahaya inerek, marketlerde KDV denetimi yapmaya başladı. Denetimde vatandaşların aldıkları ürünlerin kasada kesilen fişlerinin KDV oranının yüzde 1 olarak kesilip kesilmediği ve raflardaki fiyat ürün etiketlerinde düzenleme yapılıp yapılmadığı kontrol edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN GÖZDAĞI

BAE ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'ndan konu hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, KDV indirimini fiyatlara yansıtmayanları açık açı uyardı. Şiddetli cezalar uygulanacağını belirten Erdoğan, "Gerek Hazine ve Maliye Bakanım, gerek Ticaret Bakanım açıklamalarını yaptılar. Kurduğumuz denetim ekipleri ile beraber attığımız bu adımlara karşı ters adımlar atanlara karşılık şiddetli cezai müeyyideyi uygulayacağız. Vatandaşımızı ezmeye, arzu edilmeyen süreci işletenlere karşı müeyyidelerimiz ağır olacaktır." ifadelerini kullandı.

İNDİRİMİ UYGULAMAYANA CEZA

Bahçelievler'deki bir markette denetimlerini sürdüren zabıta memuru Halil İbrahim Çırak, uygulamanın henüz çok yeni olduğuna dikkat çekerek, "Ürünlerin etiketlerine, son kullanma tarihlerine bakıyoruz. Bu ürünlerin numunelerini alıyoruz ve kasaya gidiyoruz. Kasa fişi ve reyon fişi arasındaki fiyatları karşılaştırıyoruz. KDV indirimleri oldu ve bu indirimleri marketlerin uygulayıp uygulamadığına bakıyoruz. Uygulamayanlar için Haksız Fiyat Denetim Formu tanzim ediyoruz. İş yerlerine bu konuda gerekli uyarıları yapıyoruz ve uymayanlar hakkında gerekli yasal işlem uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.

KDV indirimi market fişlerine yansıdı! 240 liralık alışverişte 14 lira fark etti

240 LİRALIK ALIŞVERİŞTE 14 LİRA FARK VAR

Dün akşam farkı görmek için çay, yumurta, salça, zeytin, şeker, un, makarna, tuz, süt, margarin ve beyaz peynirden oluşan 11 parçalık alışveriş yaptıklarını belirten zabıta memuru Volkan Küp ise, "Temel ihtiyaç malzemelerinde yüzde 8 olan KDV oranı bugün itibariyle yüzde 1'e düşürüldü. Bununla alakalı biz dün akşam bir alışveriş gerçekleştirdik. Bu alışverişimiz temel ihtiyaç malzemeleri olan tuz, yağ, çay şeklindeydi. 11 kalem toplam malzeme alındı. Bu sabah tekrar aynı alışverişi yaptığımızda KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 1'e düştüğünü görüyoruz. Dün yapılan alışveriş 241, 75 lira olurken, bugün aynı alışveriş 227, 20 liraya düştü. Arada 14,55 liralık bir rakam farklı oldu" diye konuştu.

MARKET ÇALIŞANLARI GECEDEN HAZIRLIKLARA BAŞLADI

Mağaza müdürü Salim Tüysüz ise, "Bugün itibariyle uygulanmakta olan KDV indirimini biz ekip olarak geceden başlayıp, bugün mesai başlangıcına kadar müşterilerimizin en uygun fiyatı alabilmeleri adına yönlendirmelerimiz yapıldı. Kasalara fiyatlarımız gönderildi. Bu durum fiyatlara çok iyi yansıyacak çünkü tüketicinin alım gücü zayıflamıştı onun için devletin böyle bir fiyat politikası bizce uygun" ifadelerini kullandı.

KDV indirimi market fişlerine yansıdı! 240 liralık alışverişte 14 lira fark etti

VATANDAŞ DAHA FAZLA İNDİRİM DESTEĞİ BEKLİYOR

Markete alışveriş yapmak için gelen Ayşe Biricik, "Yetersiz bir indirim. Ürünlerde 1 lira oynamış. Çok büyük bir fark yok. Biraz daha destek istiyoruz gerçekten çok zor. 3 liraya aldığımız makarna 6 lirayı geçiyor. Fiyatlar hala çok yüksek. Yağlarda da çok ciddi indirim yok. Bazısında 10 lira bazısında daha az indirim yapılmış. Bu fiyatlar çıkarken aynı ölçüde çıkmadı. İnerken de aynı hızı bekliyoruz" dedi.

KDV indirimi market fişlerine yansıdı! 240 liralık alışverişte 14 lira fark etti

Markete yeni geldiği için tüm fiyatlara henüz bakmadığını söyleyen Gülşen Kızıldağ ise, "Yumurtayı 46 liraya aldım önceden daha pahalıydı. Bu kadar indirim yeterli değil ama biraz daha olursa yeterli olur" ifadelerini kullandı.

PEKİ HANGİ ÜRÜNLERE KDV İNDİRİMİ UYGULANACAK?

Pirinç, bulgur, nohut gibi tüm bakliyat ürünleri, zeytin, peynir, süt, yoğurt, kırmızı et, balık ve beyaz et, sıvı ve katı yağ, tuz, şeker, çay, yumurta, makarna, şehriye, tahıl gevreği vb. ürünler, meyve, patates, soğan, biber, domates, salatalık gibi sebze ürünleri, konserve, turşu, salça, reçel, bal, pekmez, baklava, pasta, kek, yufka, tahin helvası, fındık ezmesi, çikolata, lokum, bisküvi, kraker, gofret, pasta gibi tatlılar, kuruyemiş ürünleri, baharatlar ve bebek mamaları.

Beklenen indirim hayal kırıklığı yarattı: 240\'lik alışveriş 14 TL ucuzladı!

Son Dakika Ekonomi Beklenen indirim hayal kırıklığı yarattı: 240'lik alışveriş 14 TL ucuzladı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • İsmail: Marketler zaten KDV indirimi kararını biliyorlardı.Bu yüzden hemen zam yapıldı zaten tamamen sahtekarlarlik var. 2 0 Yanıtla
  • Salih uslu: İndirimi beğenmemek demek aynı zamanda KDV çok yüksek diye yaygara kapatmanın da gereksiz olduğu anlamına geliyor. Farkında mısınız 2 0 Yanıtla
  • new world: Allah aşkına cok bir indirim olacakmı zannediyorsunuz. Elektrikteki. trt payı gibi 2 0 Yanıtla
  • Bulent Cebeci: Dağ fare doğurdu erken seçim kaçınılmaz artık 0 1 Yanıtla
  • Serkan Geray: 2009 yılı olsa gerek o zaman araç satamıyoruz diye ağlayanlara yapılan vergi indirimlerinde ben öğrendim ki hiç bir tüccar iyi niyetli değil ve tüm vergi indirimleri çok gereksiz. ne olmuştu hatırlayan var mı? hafızamda kalan vergi indirimi yapılınca araçlar stoklarda azaldı ardından hemen zam yaptılar ve sonra vergi indirimi geriye geldi olan tüketiciye oldu. bu tüccar kafalarla bu tüccar vicdanıyla bu iş olmaz, yazık çok yazık. 1 0 Yanıtla
  • KLM DML: İnanılmaz rakam 14.75 bütçeme sağlayacağı deteği büyük düşünüyorum nerede değerlendirsem 1/2 patlıcan mı 1/2 salatalıkmı yoksa tencerede etkisi olmayan pırasa ıspanak mı yada 1/2 hamsi alayım şaka zamları geri çekin elektrikler gaz fatura farlı bün öncekine göre 100% aldığım maaş farkı gitti kalanda gelen zamlar İLE eridi KDV indirimi netice değil yarım elma gönül alma kaşık İLE ver kepçe ile geri al modelini değiştirin oy alamayacaksın vermiyor yeter artık 0 0 Yanıtla
  • İsimsiz : Yani ne bekliyordunuz ki fiyatlar yarı yarıya azalacak mi saniyordunuz...altı üstü%8 di KDV indirim olmadan önce ki tantana da gereksizdi... ama indirim indirimdir sonuçta... 0 0 Yanıtla
  • ATSIZ : Ne bekliyordunuz ki...Dağ fare doğurdu... 0 0 Yanıtla
  • Canan Tok: 10 Tl de 8 kurus indirim... Yapin hesabinizi... indirim görmesek 0 0 Yanıtla
  • Murat Duyar: Akaryakittaki vergileri indirin herşey düşer madem vatandaşı düşünüyorsunuz 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor
    17:51 Kuşadası Belediyesi Adabahçe'de Yaz Sezonu Hazırlıklarına Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi tarafından tarımsal üretimi geliştirmek ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya aracısız ulaşmasını sağlamak amacıyla yaşama geçirilen Adabahçe'de yaz sezonu hazırlıkları sürüyor.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı
    17:49 Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, HÜRKUŞ-B Tedarik Edileceğini Açıkladı

    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 40 adet HÜRKUŞ-B uçağı tedarik edeceklerini duyurdu. Savunma sanayiinin gelişimi ve milli kabiliyetlerin artırılmasıyla Türkiye'nin güç unsurlarından biri haline geldiğini belirten Görgün, ayrıca diğer projeler ve hedefler hakkında bilgi verdi.

  • Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi
    17:33 Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Yakutistan ile ilişkilerin geliştiğini söyledi

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya Federasyonu'na bağlı Yakutistan (Saha Cumhuriyeti) ile ilişkilerinin dinamik bir şekilde geliştiğini söyledi. Tokayev, Yakutistan Başkanı Aysen Nikolayev'i kabul ederek, karşılıklı ticaret hacmindeki artışın bu ilişkilerin bir göstergesi olduğunu belirtti. Yakutistan Günleri etkinliği kapsamında düzenlenen görüşmede tarım, madencilik, dijitalleşme ve turizm alanlarında işbirliği konuları ele alındı.

  • İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı
    17:18 İBB, 4.2 Milyar TL'lik İç Borçlanma Talebini Onayladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2015-2019 yıllarını kapsayan stratejik planında bulunan projeler için 4.2 milyar TL'lik iç borçlanma talebini meclisten onay aldı.

  • Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor
    17:09 Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor

    Toshiba, Japonya departmanındaki 5000 çalışanıyla yollarını resmi olarak ayıracak. Bu toplu işten çıkarma kararıyla maliyetleri düşürmeyi hedefleyen firma, gelecekteki dijital projelere kaynak aktaracak. Toshiba'nın finansal durumunu düzeltmek için aldığı bu radikal kararlar, kullanıcıların yararına olmayı umut ediyor.

  • Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi
    17:04 Samsun'un Vezirköprü ilçesinde kırmızı orman karıncaları biyolojik mücadele için nakledildi

    Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kırmızı orman karıncaları, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele amacıyla Narlısaray Orman İşletme Şefliğine taşındı. Karıncalar, özel sandıklara konularak yeni yuvalarına yerleştirildi ve beslenmeleri için toz şeker döküldü. Nakil operasyonuna Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı ve Narlısaray İşletme Şefi de katıldı.


Advertisement