Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Vekili Ömer Fatih Sayan, kurumun 15 yılda çok büyük zorlukları aştığını belirterek, "BTK ve bağlı başkanlıklarında yasa dışı her türlü faaliyete sıfır tolerans göstereceğimizi, hukuk dışı hiçbir yapılanmaya izin verilmeyeceğini ve bunlarla mücadeleye sonuna kadar devam edeceğimizi bildirmek isterim" dedi.
Sayan, BTK'nın 15. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda yaptığı konuşmada, telekomünikasyon sektörünü düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulan Telekomünikasyon Kurumunun 15 Ağustos 2000'de faaliyetlerine başladığını, 2008'de çıkarılan Elektronik Haberleşme Kanunu ile Kurumun isminin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak değiştirildiğini anımsattı.
Kurumun elektronik haberleşme sektörünün sağlıklı bir şekilde geliştirilerek ekonomik hayata ve bilgi toplumu hedefine katkı sağlanması noktasında hayati bir rol üstlendiğini dile getiren Sayan, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Sektörün, kendi gelişiminin yanı sıra diğer sektörlerin de büyümesi ve gelişmesinin lokomotifi haline geldiğinin altını çizen Sayan, elektronik haberleşme sektörünün, ülkelerin ekonomik altyapısının da gelişimi açısından önemli bir sektör haline geldiğini vurguladı.
"Tüketici hak ve menfaatlerini koruma ilkelerini esas alıyoruz"
Sayan, hem vatandaşların etkin iletişim ve bilişim hizmetlerinden azami derecede faydalanmaları hem de ülkenin gelişmesi için çalışmalara devam ettiklerini ifade ederek, "Yaptığımız düzenleme, denetleme ve yetkilendirme faaliyetlerimizde serbest piyasa ve adil rekabet ortamı oluşturma, tüketici hak ve menfaatlerini koruma gibi önemli ilkeleri esas alıyoruz" diye konuştu.
Düzenleyici kurum olarak en önem verilen konuların başında tüketicinin refahının artırılmasının geldiğine dikkati çeken Sayan, bunun içinde tüketicilerin elektronik haberleşme hizmetlerine ödediği ücret ve bunun karşılığında aldığı hizmet niteliğinin temel odak noktasını oluşturduğunu söyledi.
Tüketicilerin ödediği ücret karşılığında yeterli nitelikte hizmeti alabilmesi ve aldığı hizmet karşılığında gereğinden fazla ücret ödememesi gerektiğine işaret eden Sayan, şöyle devam etti:
"Tüketicilerin görüşlerini ve şikayetlerini sürekli takip etmek bizim için haberleşme pazarında ne gibi sorunlar olduğunu görebilmemiz için çok önemli. Bu çerçevede 2013 ve 2014 yıllarında yıllık ortalama 75 bin civarında, günlük ise ortalama 200 civarında tüketici şikayeti Kurumumuz aracılığıyla işletmecilere iletiliyor. Yaptığımız düzenlemelerde tüketici şikayetlerini önemli bir geri bildirim aracı olarak değerlendiriyoruz. Düzenleme gerektiren alanları tespit edip gerekli önlemleri alıyoruz."
Tüketicilerin sorunlarının çözümü konusunda ilk akla gelen kurumların başında BTK'nın olmasının kendileri için gurur verici olduğunu söyleyen Sayan, tüketicilerin haklarının korunması konusunda her zamankinden daha fazla hassasiyet göstereceklerini ifade etti.
Özellikle çocuk ve gençlerin internetin zararlı içeriklerinden korunması amacıyla 2011'de Güvenli İnternet Hizmeti'nin başlatıldığını anımsatan Sayan, bugün 2 milyona yaklaşan internet abonesinin ücretsiz olarak sunulan bu hizmeti kullandığını bildirdi.
"Yasa dışı her türlü faaliyete sıfır tolerans göstereceğiz"
BTK'nın 15 yılda çok büyük zorlukları aştığını belirten Sayan, "Özellikle yasa dışı bazı faaliyetlerin kurumumuz bünyesinde kendilerine yer buldukları ortaya çıktı. Ben bu noktada herkesin BTK ve bağlı başkanlıklarında zaten olması gereken şekilde yasa dışı her türlü faaliyete sıfır tolerans göstereceğimizi net olarak ifade etmek isterim. Bu noktada hukuk dışı hiçbir yapılanmaya izin verilmeyeceğini ve bunlarla mücadeleye sonuna kadar devam edeceğimizi bildirmek isterim" dedi.
Sayan, 26 Ağustos'ta, IMT-Advanced (4,5 G) ihalesinin yapılacağını kaydederek, bu ihaleyle vatandaşların yüksek hızlı mobil iletişimle tanışmalarına imkan sağlamasının yanı sıra ülkede yerli üretimin geliştirilmesine yönelik de çok önemli adımların atılacağını söyledi.
İhalenin gerçekleşmesinin ardından ihale şartnamesinde yer alan Ar-Ge ve yerlilik gibi şartlar başta olmak üzere diğer şartların yerine getirilip getirilmediğini titizlikle takip edileceğinin altını çizen Sayan, ihaleyle 5G'nin altyapısının oluşturulacağına işaret etti.
Konuşmasının ardından Sayan, günün anısına KKTC Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük'e plaket takdim etti.
Daha sonra BTK'nın 15. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla pasta kesildi.
Son Dakika › Ekonomi › Btk 15 Yaşında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?