Çelik Boru İhracatı Ocak Ayında 176 Bin Tona Ulaştı - Son Dakika
Ekonomi

Çelik Boru İhracatı Ocak Ayında 176 Bin Tona Ulaştı

Çelik Boru İhracatı Ocak Ayında 176 Bin Tona Ulaştı

Türk çelik boru sektörünün ocak ayı ihracatı bir miktar bazında 176 bin ton, değer bazında ise 151 milyon 264 bin dolar olarak gerçekleşti.

12.02.2014 14:01  Güncelleme: 14:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk çelik boru sektörünün ocak ayı ihracatı miktar bazında yıllık yüzde 43 artışla 176 bin ton, değer bazında ise yıllık yüzde 31 artışla 151 milyon 264 bin dolar olarak gerçekleşti.

Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) açıklamasına göre, geçen yılın son çeyreğinde azalma eğilimine giren Türk çelik boru sektörü 2014 yılına hızlı başladı.

Sektörün ocak ayı ihracatı miktar bazında 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 43 oranında artışla 176 bin ton oldu. Yılın ilk ayında sektörün ihracatı değer olarak ise yüzde 31 yükselişle 151 milyon 264 bin dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde çelik boru ihracatının en fazla yapıldığı üç ülke ise Irak, İngiltere ve ABD olarak sıralandı.

Geçen yıl sektörün ABD'ye gerçekleştirdiği ihracat, korumacı yaklaşımlar ve anti damping soruşturmasının etkisiyle yüzde 17 azalırken, ocak ayında değer bazında yüzde 159,74 artışla 20 milyon 839 bin dolar oldu.

Avrupa ekonomilerinde yavaş yavaş hissedilen toparlanma, çelik boru sektörüne de olumlu yansıdı ve yılın ilk ayında bu ülkelere yapılan çelik boru ihracatında önemli oranlarda artış gözlendi. ÇEBİD verilerine göre, İngiltere'ye yüzde 190,37 artışla 23 milyon 800 bin dolar, Hollanda'ya yüzde 100,29 artışla 5 milyon 613 bin dolar ve Yunanistan'a yüzde 102,99 artışla 3 milyon 955 bin dolarlık çelik boru ihracatı gerçekleştirildi.

"Sektör üreticileri iç pazarda ithal ürün tehdidi ile karşı karşıya geliyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, zor bir yılı geride bırakan Türk çelik boru sektörünün 2014 yılına hızlı bir giriş yaptığını belirtti.

Zeren, korumacı ekonomi politikaları ve anti damping davalarının etkisiyle geçen yılın son çeyreğinde yavaşlama eğilimine giren sektör için ocak ayında elde edilen ihracat rakamlarının moral olduğunu dile getirerek, "Bu yıl içerisinde özellikle ABD ve AB ülkelerinde güç kazanacağımızı ve ihracatımızın büyük bölümünü bu bölgelere gerçekleştireceğimizi öngörüyoruz. Sektörümüzün 4,5 milyon ton üretim ve 2 milyon ton ihracat hedefini bu yıl yakalayacağımız inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

İhracat pazarlarında yaşanan tüm olumlu gelişmelere rağmen iç pazardaki ithalat artışının tehlikesine dikkati çeken Zeren, sektör üreticilerinin iç pazarda ithal ürün tehdidi ile karşı karşıya geldiğini vurguladı.

Zeren, 2013 yılı içinde Türkiye'nin bir önceki yıla göre yüzde 21 artışla 134 bin tonluk dikişli çelik boru ithal ettiğini aktararak, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Üretim kapasitesi, ürün kalitesi ve maliyet yapısı ile dünyanın pek çok yerine ihraç edilen Türk çelik borularının iç pazarda öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz günlerde ihale duyurusu yapılan Elazığ Hamzabey Barajı'ndan şehir merkezine içme suyu taşıyacak 83 kilometrelik isale hattında Türkiye'den tedarik edilemeyeceği düşünülen dökme demir (düktil) boruların kullanılacağını öğrendik. Oysaki ülkemizin coğrafi yapısı göz önüne alındığında barajlardan yüksek basınçla gelen suya en dayanıklı boru çeşidinin çelik borular olduğu görülüyor. Kamu alımlarında yerli ürün kullanılmasına ilişkin Başbakanlık Genelgesi'ne rağmen yerli ürünler ihale dışı bırakılıyor. Aslında söz konusu genelgeye göre teknik şartnamelerde Türkiye'de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması gerekiyor. Bu doğrultuda Elazığ İçme Suyu İsale Hattı'nda yerli çelik boruların da alternatif olarak yer alması ve rekabet ortamının yaratılması ülkemiz ve sektörümüz için büyük önem taşıyor." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Çelik Boru İhracatı Ocak Ayında 176 Bin Tona Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement