Doğalgaz, Boru Hattı Olmayan Yerlere Cng ile Gidecek - Son Dakika
Ekonomi

Doğalgaz, Boru Hattı Olmayan Yerlere Cng ile Gidecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, doğalgaz boru hatlarının ulaşamadığı bölgelerde bulunan yerleşim alanlarına CNG ve LNG yöntemiyle doğalgazın taşınmasına imkan sağladıklarını belirterek, "Artık her bölgede bulunan vatandaşlarımız doğalgaz konforundan yararlanabilecek.

31.03.2016 12:30

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, doğalgaz boru hatlarının ulaşamadığı bölgelerde bulunan yerleşim alanlarına CNG ve LNG yöntemiyle doğalgazın taşınmasına imkan sağladıklarını belirterek, "Artık her bölgede bulunan vatandaşlarımız doğalgaz konforundan yararlanabilecek." dedi.

Yılmaz, İstanbul'da bu yıl ilki gerçekleştirilen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2016'nın açılışında konuştu.

Türkiye'de 76 ilde ve 200'ün üzerinde ilçede boru hatlarıyla doğalgaz kullanımı olanağı sağlandığını ancak halen bazı bölgelere gazın götürülemediğini belirten Yılmaz, "Kurul olarak geçtiğimiz günlerde aldığımız bir kararla boru hatlarının ulaşmadığı bölgelerde, doğalgazın yerleşim alanlarına CNG ve LNG yöntemiyle taşınmasına imkan sağladık. Artık her bölgede bulunan vatandaşlarımız doğalgaz konforundan yararlanabilecek. Sektörümüz ve vatandaşlarımız için hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Bu düzenlemenin yatırım ve istihdamın artmasıyla doğalgaz piyasasının derinleşmesini sağlayacağı umudunu dile getiren Yılmaz, "Nasıl ki son yılların en önemli projelerinden birisi olan Bakü-Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın gerçekleşmesi, her türlü engele rağmen başarıldıysa önümüzdeki yıllarda ülkemizin bir enerji ticareti merkezi olmasını da başaracağımıza inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Bankasından başarılı reform vurgusu

Dünya Bankası tarafından geçtiğimiz yıl Türkiye'nin Enerji Dönüşümü başlıklı bir rapor yayımlandığını hatırlatan Yılmaz, Türk enerji sektörünün reform uygulamasında genel olarak başarılı olduğunun doğrulandığını kaydetti.

Yılmaz, bu raporda elde edilen başarının sırrının ise siyasi otorite, kamu kurumları ve kamu şirketleri ile Türk yatırımcılar arasındaki iş birliği ve risk paylaşımı olarak ifade edildiğini aktardı.

Sektördeki iş birliği sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak konusunda önemli aşamalar kaydedildiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu alanda, son 3 yılda özel sektöre ait 16 bin 221 megavat kurulu güce sahip 509 tesis işletmeye girdi. 2002 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı toplam kurulu gücümüz 12 bin 300 megavat civarındaydı.

Son 13 yılda bunu neredeyse üçe katladık ve 31 bin 600 megavatı geçtik.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde yenilenebilir kapasitemizin 40 bin megavata çıkmasını bekliyoruz.

Benzer bir başarıyı maalesef bugüne kadar yerli kömürümüzde sağlayamadık."

Yerli kömür gündemde

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yerli kömür konusuyla yakından ilgilendiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Sayın Bakan'ımızın bu konuyla yakından ilgilendiği hepinizin malumu.

İnşallah yerli kömürde de çok olumlu gelişmelere yakın dönemde hep birlikte şahit olacağız.

Bu anlamda, daha yapacak çok işimizin olduğunun bilincindeyiz.

Öncelikle enerji ticaretinin önündeki engellerin kaldırılması, enerji ticaretinin artırılması için yapılması gerekenler var. Kapsamlı doğalgaz ve yerli kömür stratejisinin oluşturulmasıyla birlikte ilgili düzenlemelerin de hayata geçeceğine inanıyorum."

Düzenleyici yaklaşımla strateji

EPDK olarak enerji piyasalarındaki güvenilirliği, şeffaflığı ve öngörülebilirliği güçlendirmek için "Düzenleyici Yaklaşım Strateji Belgesi" çalışmalarında sona yaklaştıklarını dile getiren Yılmaz, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından hayata geçirilen Şeffaflık Platformu'nun da piyasa gelişimi için çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Yılmaz, EPİAŞ'ı da yılbaşında Avrupa Enerji Borsaları Birliğine tam üye olarak kabul edilmesi ve gün öncesi piyasasında yerli yazılımı 18 Mart 2016 itibarıyla teste açması sebebiyle kutladı.

Mustafa Yılmaz, 5 yıl öncesinde ikili anlaşma yapılabilecek tezgah üstü piyasaların dahi bulunmadığına, bugünse bu piyasa ve benzer platformların bir araya gelerek daha güçlü ve daha derin piyasalar oluşturulabildiğine dikkati çekerek, "2012'de üretilen elektrik enerjisi nihai tüketiciye ulaşana kadar organize toptan satış piyasalarında 1,2 kez ticarete konu edilmişken, bu rakam 2015 yılına gelindiğinde yüzde 50 mertebesinde artarak yaklaşık 1,8'e yükseldi. Elektrik piyasamız gelişmektedir ve daha da gelişeceğine inancım tamdır." diye konuştu.

"Doğalgaz ticareti için mevzuatı tamamlayacağız"

Yılmaz, doğalgaz piyasasında doğru fiyat sinyallerinin verildiği ve sağlıklı rekabet koşullarının var olduğu bir ortam oluşturmayı ve gazın gazla rekabet edebileceği bir piyasa yapısı kurmayı amaçladıklarını belirtti.

Doğalgaz piyasasında önümüzdeki dönemde yapılacak düzenlemelerle ilgili de Yılmaz, "Dengeleme gazı piyasası yanında organize toptan satış piyasası mantığında gün öncesi ve gün içi işlemler ile doğalgaz ticaretinin yapılabilmesine imkan tanıyan mevzuatın çalışmalarını tamamlamayacağız. Böylece doğalgaz piyasasında referans fiyatı oluşmasını sağlayarak yatırımlar için doğru sinyallerin verilmesini temin edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Doğalgaz, Boru Hattı Olmayan Yerlere Cng ile Gidecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement