Dubai'de 'Borç Ödemek İçin Varlıkları Ucuza Satmayız' Havası - Son Dakika
Ekonomi

Dubai'de 'Borç Ödemek İçin Varlıkları Ucuza Satmayız' Havası

Dubai\'de \'Borç Ödemek İçin Varlıkları Ucuza Satmayız\' Havası

Dubai Yönetimi, Yaşadığı Borç Krizinin Ardından Piyasalara Güven Vermek İçin Ülkedeki Yerli ve Yabancı Bankalara Likidite Desteği Verdiğini Açıklarken, Dubai World'ün Yetkilileri İse Borçlarını Karşılamak İçin Varlık ve Gayrimenkullerini Düşük Fiyata Satmayı Reddetti.

30.11.2009 03:52

Dubai Yönetimi, yaşadığı borç krizinin ardından piyasalara güven vermek için ülkedeki yerli ve yabancı bankalara likidite desteği verdiğini açıklarken, Dubai World’ün yetkilileri ise borçlarını karşılamak için varlık ve gayrimenkullerini düşük fiyata satmayı reddetti.

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’nin (BAE) yedi emirliğinden biri olan Dubai Yönetimi, yaşadığı borç krizinden sonra piyasalara güven vermek için ülkedeki tüm bankalara likidite desteği verdiğini açıkladı. Dubai World’ün 59 milyar dolarlık borcundan 25 milyar doları tehlikede bulunuyor. Açıklamada, “BAE bankaları ve BAE’deki yabancı bankalara, BAE’nin üç aylık bankalararası faiz oranının 50 baz puan üzerinde, Merkez Bankası’ndaki cari hesaplarıyla bağlantılı ek likidite desteği sağlandığı” belirtildi. Yerli ve yabancı bankaların arkasında olduğunu bildiren Merkez Bankası, BAE bankacılık sisteminin bir yıl önceye göre daha sağlam ve likit olduğunu kaydetti.

Düşük fiyata satmayız

Dubai World’ün yetkilileri de Al-Itihad gazetesine, şirketler grubunun ödeme tarihi gelen 60 milyar dolara yakın borcu için varlıklarını ve gayrimenkullerini düşük fiyatlara satma olasılığını reddettiğini söyledi. Dubai World’ün elinde gayrimenkulden limana kadar pek çok varlık bulunuyor. Şirketin yeniden yapılanmasının, ekonomik kriz nedeniyle kötü etkilenen yabancı yatırımlar ve emlaka odaklanmasının beklendiğini ifade eden yetkili, varlık satışlarının grubun uzun vadeli stratejik amaçlarını ayrıca ekonomik baskıları karşılamak için ticari olarak adil olması gerektiğini kaydetti.

‘Sukuk’ları erteleyecek

Financial Times’ın haberine göre de, Dubai Yönetimi, Dubai World’e bağlı ‘Palmiye Adası’nı da yapan gayrimenkul şirketi Nakheel’in çıkardığı İslami bonoların gelecek ayki ödemelerini geciktirmeye yönelik kampanya yapmaya hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı, halkla ve bono sahipleriyle 4 milyar dolarlık faizsiz bono (sukuk) konusunda iletişime geçme hazırlıkları yapıyor.

Bono sahiplerini ikna

Hükümetin, bono sahipleriyle üç çeyreklik bono değerlerini kapsayan tutarlar konusunda anlaşma yapması gerekiyor. Dubai Yüksek Mali Komitesi üyelerinin ve Maliye Bakanlığı’nın başkanlığında bir basın kampanyası başlatılacak. Dubai Hükümeti, bono sahiplerinin büyük çoğunluğunun Dubai ve Abu Dabi’de bulunduğunu, bunun da kredi sözleşmesinin yenilenmesi yönünde bono sahiplerini iknayı kolaylaştıracağını vurguluyor.

OECD: 30 büyük ekonominin kamu borcu yüzde 100 artacak

DUBAİ’deki borç krizi diğer ülkelerdeki kamu borçlarındaki tehlikeye de dikkat çekti. OECD, 30 ekonominin borçlarının 2010 yılında yüzde 100 büyüdüğü yönünde uyarıda bulundu. Rakam 20 yıl önceye göre iki kat artış anlamına geliyor. Japonya kamu borçlarının gelecek yıl yüzde 200 artacağı tahmin ediliyor. Bu oranın İtalya’da yüzde 127.3, Yunanistan’da yüzde 111.8 olması bekleniyor. Hükümetlerin artık vergi artışları yönünde sinyal vermesi isteniyor.

Avrupa’da Dubai’deki gibi kriz riski yok

AVRUPA Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, Çin Başbakanı Wen Jiabao’yla görüştükten sonra yaptığı bilgilendirme toplantısında Çin para primi yuanın yeniden değerlemesinin uygun olacağını söyledi. Trichet, “Döviz kuru, yuanın durumunu görüştük. Pekin’i daha esnek politikalar belirlemesi yönünde cesaretlendirdik” dedi. Görüşmelere katılan Euro Bölgesi Başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de, Dubai’deki borç kriziyle ilgili olarak, “Avrupa’da bu tarzda bir risk görmüyorum” diye konuştu.

Emirates: Hepimiz şoktayız ama büyümemizi durdurmayız

DUBAİ Hükümeti’nin sahip olduğu Emirates Airlines’ın Başkanı Tim Clark, borç krizinin Dubai iş dünyasını şoka soktuğunu söyledi. İngiliz Sunday Telegraph gazetesine konuşan Clark, “Hepimiz biraz şoktayız. Fakat Dubai bu durumdan çıkacak. Şirketimizin bu krizden etkilenmeyeceğine eminim. Uçak siparişlerimizi iptal etmeyi düşünmüyoruz. Büyümemizi durdurmayacağız” dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Dubai'de 'Borç Ödemek İçin Varlıkları Ucuza Satmayız' Havası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement