Dünyada her yıl 15-19 yaş arası yaklaşık 16 milyon kız çocuğu doğum yapıyor Dünyada her yıl 15-19 yaş arası yaklaşık 16 milyon kız çocuğu doğum yapıyor. Gebelik ve doğumdan kaynaklanan komplikasyonlar, düşük ve orta gelirli ülkelerde, 15-19 yaş arası kız çocukları için en önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Ergenlik dönemindeki kızlar ve genç kadınlar ayrıca, güvenli olmayan düşük ve kürtajdan kaynaklanan yüksek ölüm oranlarıyla karşı karşıya bulunuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dünya Nüfus Günü, 2013 verilerini açıkladı. TÜİK, Dünya Nüfus Günü'nün bu yılki temasını "Ergen Gebeliği" olarak belirledi. 2012 yılından itibaren 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 18-24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü gibi özel günlerde günün önemine atfen özel yayın ya da haber bülteni yayımlayan TÜİK, bu kapsamda, 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü için bu haber bültenini yayınladı.
TÜİK'den yapılan açıklamada Dünya Nüfus Günü'nde her yıl Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından bir tema belirlendiği ve bu temaya ilişkin farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar yapıldığı vurgulandı. Her gebeliğin istemli ve her doğumun güvenli olduğu, her genç insanın potansiyelinin değerlendirilebildiği bir dünya umudu ile UNFPA'nın 2013 yılı temasını "Ergen Gebeliği" olarak belirlediği dile getirildi.
-DÜNYADA HER YIL 15-19 YAŞ ARASI YAKLAŞIK 16 MİLYON KIZ ÇOCUĞU DOĞUM YAPIYOR-
Evrensel olarak kabul edilen bir tanım bulunmamakla birlikte Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 10-19 yaşları arasındaki kişiler ergen olarak tanımlanıyor. Ülkeler arası karşılaştırılabilirliğin sağlanması açısından ergen gebeliği genel olarak, doğum sonuçlandığında 15-19 yaş arasında olan kişinin gebeliği olarak ele alınıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, dünyada her yıl 15-19 yaş arası yaklaşık 16 milyon kız çocuğunun doğum yaptığı tespit edildi.
-20 YAŞ ALTINDAKİ ANNELERİN BEBEKLERİNİN ÖLÜM ORANI DAHA FAZLA-
20 yaş altındaki annelerin bebeklerinin ölüm oranının 20-29 yaş grubundakilere göre yüzde 50 daha fazla olduğu belirlendi. UNFPA tarafından konuya ilişkin hazırlanan raporda, ergen gebeliklerinin etkilerinin kız çocuklarının yaşamları boyunca devam ettiği ve onların çocuklarına ve sonraki nesillere de taşındığı vurgulanarak konunun önemine dikkat çekildi.
-ERGEN KIZLAR GÜVENLİ OLMAYAN DÜŞÜK VE KÜRTAJ KAYNAKLI YÜKSEK ÖLÜM ORANLARIYLA KARŞI KARŞIYA-
Gebelik ve doğumdan kaynaklanan komplikasyonlar, düşük ve orta gelirli ülkelerde, 15-19 yaş arası kız çocukları için en önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Ergenlik dönemindeki kızlar ve genç kadınlar ayrıca, güvenli olmayan düşük ve kürtajdan kaynaklanan yüksek ölüm oranlarıyla karşı karşıya bulunuyor. 2008 yılında, gelişmekte olan ülkelerde 15-19 yaş arası kız çocuklarında, yaklaşık 3 milyon güvenli olmayan düşük ve kürtaj vakası olduğu tahmin ediliyor. 20 yaş altındaki annelerin gebeliğinde görülen ölü doğum ve bebek ölüm oranı, 20-29 yaş arasındaki annelerin doğurduğu bebeklere kıyasla yüzde 50 daha fazla oluyor.
-DÜNYADA ERGEN DOĞURGANLIK HIZI EN YÜKSEK OLAN ÜLKE NİJER-
Ergen gebeliklerinde doğumların yüzde 95'i düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor. Birleşmiş Milletler tarafından orta düzey doğurganlık varsayımı ile yapılan nüfus projeksiyonlarına göre 2010-2015 dönemi için 15-19 yaş grubundaki her bin kadına karşılık gelen doğum sayısına göre hesaplanan ergen doğurganlık hızı en yüksek olan bölge binde 137 ile Orta Afrika iken, en düşük olan bölge binde 4.8 ile Batı Avrupa.
Ergen doğurganlık hızı en yüksek 5 ülkenin tamamı Afrika ülkesi olup sıralamadaki ilk 3 ülke binde 204.8 ile Nijer, binde 175.6 ile Mali ve binde 170.2 ile Angola, bine 152 ile Çad, binde 144.8 ile Malavi olarak belirlendi. (Kaynak: Birleşmiş Milletler (2013) Dünya Nüfus Beklentileri: 2012 Revizyonu,)
-ERGEN DOĞURGANLIK HIZI EN DÜŞÜK ÜLKELER İSE SLOVENYA VE KUZEY KORE-
Birleşmiş Milletler tarafından orta doğurganlık varsayımı ile hesaplanan nüfus projeksiyonlarına göre 2010-2015 dönemi için ergen doğurganlık hızı en düşük olan 3 ülke Slovenya binde 0.6, Kuzey Kore binde 0.6 ve İsviçre binde 1.9. Söz konusu projeksiyonlara göre Türkiye ise 199 ülke arasında ergen doğurganlık hızına göre büyükten küçüğe yapılan sıralamada 113. sırada yer aldı.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Dünya Nüfus Günü Raporu Belli Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?