Dünyaca Ünlü Türk Bilim İnsanları İkinci Kez İstanbul'da Buluşuyor - Son Dakika
Ekonomi

Dünyaca Ünlü Türk Bilim İnsanları İkinci Kez İstanbul'da Buluşuyor

TÜBİTAK, 4 5 Temmuz’da İstanbul’da ikincisini düzenleyeceği kurultayla dünyaca ünlü Türk bilim insanlarını İstanbul’da buluşturuyor

02.07.2013 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Bilimsel Araştırmalar ve Teknoloji Kurumu (TÜBİTAK), 4-5 Temmuz'da İstanbul'da ikincisini düzenleyeceği "Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı" ile dünyaca ünlü Türk bilim insanlarını İstanbul'da buluşturacak.

TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, kurultayda Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında uluslararası bir cazibe merkezi haline gelmesinde teknoloji transferi, eğitim, sağlık ve enerji alanlarında atılması gereken adımlar tartışılarak, somut hedef ve öneriler ortaya konulacak.

İki gün sürecek ve 6 panel düzenlenecek kurultayda, yurt dışındaki bilgi ve teknolojinin Türkiye'ye transfer mekanizmaları, bilim-teknoloji insan kaynağının geliştirilmesine yönelik program ve politikalar ile ülkenin sağlık ve enerji alanlarında odaklanması gereken konu ve teknolojiler tartışılacak. Kurultay sonrasında her odak alan için somut öneriler ve eylem planlarını içeren sonuç raporları yayınlanacak.

Kurultaya katılacaklar arasında, Avusturya'nın "Nobel Ödülü" olarak bilinen Wittgenstein Ödülü ile TÜBİTAK Bilim Ödülü, Energy Globe ve Grünpreis ödüllerinin sahibi Ord. Prof. Dr. Serdar Sarıçiftçi, İngiltere'nin en prestijli doğa koruma ödülü olan Whitley Gold Ödülü sahibi ve ekoloji ve çevre bilim dallarında son 10 yılda dünyanın en çok bilimsel atıf almış ilk yüzde 1 bilim insanı arasında yer alan Dr. Çağan Şekercioğlu, dünyadaki en gelişmiş x-ışını kaynağı Advanced Photon Source'da x-ışınları spektroskopisine bulunduğu katkılarla bilinen ve Chicago Üniversitesince yılın bilim insanı seçilmiş Prof. Dr. Esen Ercan Alp, Fransa'nın önemli araştırma merkezi CNRS bünyesindeki Yanma, Aerotermik, Reaktivite ve Çevre Enstitüsünün (ICARE) Kurucu Müdürü Prof. Dr. İskender Gökalp; Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik, Sağlık ve Bilim Sistemleri Bölümünün kurucusu ve yöneticisi Prof. Dr. Banu Onaral, kanser ve romatizmal hastalıklar için geliştirdiği nanoilaç teknolojisi ile bilinen ve Illinois Üniversitesi'nden "Senenin Mucidi" ve "Yılın Kadını" ödülleri ile Amerika İlaç Bilimleri Birliği tarafından verilen "Lipid Bazlı İlaç Veriliş Şekilleri ile İlgili En İyi Çalışmacı" ödülünün sahibi Prof. Dr. Hayat Önyüksel ile finans ve girişimcilik alanlarında dünyanın önde gelen üniversitelerinde yaptığı çalışmalarla bilinen Prof. Dr. Prof. Ant Bozkaya gibi bilim insanları yer alıyor.

Kurultaya; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ile yurt dışı ve yurt içinden yayın ve patent gibi başarılarıyla ön plana çıkmış 130 bilim insanı ve 70 kamu, özel sektör ve üniversite temsilcisi katılacak. Kurultayın kapanışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması bekleniyor.

Kurultayın birincisi geçtiğimiz yıl düzenlendi

İlki geçtiğimiz yıl yine İstanbul'da düzenlenen kurultay kapsamında, yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarının deneyim ve bilgi birikimlerinin ülkeye aktarılmasında kullanılabilecek bilgi transferi mekanizmaları, bilginin ticarileşmesi, Türkiye'nin bilim, teknoloji ve yenilik alanlarındaki öncelikleri ile tersine beyin göçünün hızlandırılması konuları ele alınmıştı. Tartışılan konular ve katılımcıların önerileri doğrultusunda başta TÜBİTAK olmak üzere birçok kuruluş bünyesinde önceliklendirme çalışmaları yapılarak yeni programlar oluşturuldu ve Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu alanlarda teknoloji yol haritaları çıkarılmaya başlandı.

Kurultay sonrasında ayrıca, TÜBİTAK tarafından kurultay raporu hazırlanarak ilgililerle paylaşıldı ve yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarının kendi aralarında ve Türkiye ile koordinasyonunu güçlendirmek amacıyla 47 ülkeden bin 336 Türk bilim insanının bir araya getirildiği bir envanter oluşturuldu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünyaca Ünlü Türk Bilim İnsanları İkinci Kez İstanbul'da Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement