Enerji Bakanı, Sismik Arama Gemisini Tanıttı - Son Dakika
Ekonomi

Enerji Bakanı, Sismik Arama Gemisini Tanıttı

Enerji Bakanı, Sismik Arama Gemisini Tanıttı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından Norveç'ten satın alınan Türkiye'nin sismik arama gemisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla alım töreni düzenlendi.

23.02.2013 15:25  Güncelleme: 21:57

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Norveç'ten satın alınan Türkiye'nin sismik arama gemisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile Karaköy Limanı'nda hizmete alım töreni düzenlendi. Tören sonrası Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal ile birlikte gemi hakkında habercilere açıklama yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Çok ciddi bir enerji tüketim artışımız var. İsraf etmeden tasarruflu kullanacağız. Aynı zamanda refah seviyemizi artıracağız. Petrol ve doğalgaz dünyada 2050 yılına kadar uluslararası enerji ajansının verilerine göre hala liderliğini koruyacak. O zaman bizim ithal ettiğimiz bu kaynakların, yerli kaynaklar haline gelmesi, hem arama hem de sondajla alakalı faaliyetleri artırmamız gerekiyor. Bakanlık olarak arama faaliyetlerine ayırdığımız bütçeyi 13.5 katına çıkardık. Şu anki gemiden dünyada 10 tane var. Eğer bayraklara dikkat ettiyseniz 18 tane ayrı milletten bu gemide arkadaşlarımız çalışıyor. Üç yıl yabancılarla birlikte bizim arkadaşlarımız çalışacak. Şu anda yarı yarıya bizim personelimiz var. Üç yıl sonra bu arkadaşlara teşekkür edeceğiz ve onlar ayrılacak. Hem ticari hem de teknik açıdan doğru bir iş yapmış olduk. İnşallah hem Karadeniz'de, hem de Akdeniz'de bir çok alanı süpürerek, bilgi alarak zeminin yaklaşık 7-8 km. derinliğindeki tüm jeolojiyi tarayacağız" dedi.

Geminin Alaska'daki önemli bir görevden sonra iki haftalık yolculuktan sonra geldiğini söyleyen Taner Yıldız; "Önündeki buz kırıcılar arasından çalışarak iki haftalık yolculuk sonrası geldi. Gemi yaklaşık 130 milyon dolara mal oldu. Üç yıl içerisinde personel ile birlikte 20 milyon dolar ödeyeceğiz. Daha sonra bizim personelimiz devam edecek. Bu gemi sondaj yapmıyor. Sondaj yapabilecek platform yaklaşık 1.2 milyar dolar. Eğer bu tip bulgulara rastlarsak, hedefimiz kendi platformunu üreten ve platformu ile birlikte sondaj yapan ülke olmak. Bize yakışan da budur" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Enerji Bakanı, Sismik Arama Gemisini Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement