Gazi Teknopark'ın Elektriğinin Yüzde 40'ı Güneşten - Son Dakika
Ekonomi

Gazi Teknopark'ın Elektriğinin Yüzde 40'ı Güneşten

Gazi Teknopark'ta kurulan 300 kilovatlık güneş enerjisi santrali, yılda 435 bin kilovatsaat elektrik üretiyor Teknoparkın yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 40'ı güneş enerjisinden karşılanıyor Gazi Teknopark Genel Müdürü Sarıçiçek: "Sistemle beraber, 50 yıl boyunca güneş sayesinde bedava elektrik enerjisine sahip olduk"

26.09.2013 11:02

NECİP FAZIL ÇELİK - Gazi Teknopark'ta kurulan 300 kilovatlık güneş enerjisi santrali, yılda 435 bin kilovatsaat elektrik üretiyor. Gazi Teknopark'ın yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 40'ı güneş enerjisinden karşılanıyor.

Gazi Teknopark Genel Müdürü Hanzade Sarıçiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Gölbaşı'daki Gazi Teknopark bünyesinde bulunan güneş enerjisi santralinin (GES) Türkiye'nin ilk büyük ölçekli güneş enerji projesi olduğunu söyledi.

Teknoparktaki GES'in toplam kurulu gücünün 300 kilovat olduğunu belirten Sarıçiçek, sistemin yılda ürettiği 435 bin kilovatsaat elektrik ile Gazi Teknopark'ın yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 40'ını karşıladığını vurguladı.

Santralin yapımına 2011'de başladıklarını anlatan Sarıçiçek, "Projede çok farklı uygulamalar var. Çatı uygulamaları, yer ve otopark uygulamaları, hareketli büyük tracker uygulamaları mevcut. Farklı güneş enerjisi teknolojilerini içeren bir çalışma bu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından da bazı destekler aldık. Ayrıca buranın bir Ar-Ge boyutu da var, Solar Lab diye de geçiyor, birçok firma burada Ar-Ge projeleri yürütüyor" diye konuştu.

Sistem sayesinde önemli oranda enerji tasarrufu yaptıklarını anlatan Sarıçiçek, sistemde kullanılan güneş panellerinin 25 yıl garantisi olduğunu ve panellerinin 50 yıla kadar kullanılabildiğini dile getirdi.

"Sistemle beraber, 50 yıl boyunca güneş sayesinde bedava elektrik enerjisine sahip olduk" diyen Sarıçiçek, bu tip uygulamaların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yenilenebilir enerjinin gelişmesine yönelik olarak çıkartılan mevzuatla arttığına işaret etti. Sarıçiçek, 1 megavata kadar olan elektrik üretimi için lisans gerekmemesinin önemli bir kolaylık olduğunu söyledi.

Teknoparktaki GES uygulamasının fazlasıyla dikkat çektiğini ifade eden Sarıçiçek, akademisyenlerden, kamu ve özel sektörden yetkililerin kurdukları sistemi incelediklerini belirtti.

Kurdukları sistemin birçok çalışmaya örnek olduğuna değinen Sarıçiçek, "Şu anda birçok fabrikada, sanayiciler bu sistemi kurmaya başladılar. Ayrıca belediyeler de bu sistemle ilgileniyor. Örneğin, kapalı bir pazar yeri düşünün üzerini güneş panelleriyle kapladığınız anda oranın elektriğinin hemen hemen hepsini karşılayacaktır" ifadelerini kullandı.

Sarıçiçek, sistemi herkese önerdiklerini ve yaygınlaşması gerektiğini dile getirerek, "Güneş enerjisi teknolojisi müstakil evlerde de uygulanabilir. Hatta işin güzel tarafı şu, kendiniz için kuruyorsunuz ama mesela ihtiyacınızdan fazla elektrik üretebiliyorsunuz. Bu sistemde çift yönlü bir sayaç oluyor ve fazla ürettiğiniz elektriği satabiliyorsunuz" dedi.

Güneş enerjisi teknolojileri geliştikçe panel fiyatlarının düştüğünü ve yatırımların daha fizibil olduğu vurgulayan Sarıçiçek, söz konusu yatırımların Ankara'da 7-8 yılda kendini amorti ettiğini belirtti.

GES'ler de esas önemli noktanın, sistemin yerli olarak üretebilmesi olduğuna dikkati çeken Sarıçiçek, şunları kaydetti:

"Şu anda sistemin teknoloji yoğun parçaları yurt dışından geliyor. En önemlisi bu sektörün Türkiye'de gelişmesidir. Kendi rüzgar türbinlerimizi, kendi güneş panellerimiz yapmamız gerekiyor. O  zaman çok daha kıymetli olacak bu tip yatırımlar. Bu konuda çalışmalar sürüyor. Şu anda ticari anlamda tümüyle yerli bir güneş paneli yok."

Elektrik üreten otopark

Gazi Teknopark'taki GES'in en dikkat çeken bölümünde "güneş enerjili otapark" bulunuyor. Teknopark'ın otoparkının çatısına kurulan GES'in toplam kurulu gücü 200 kilovata karşılık geliyor.

Güneş enerjili otopark sistemi beton ayaklar üzerine çelik konstrüksiyon oturtularak inşaa edildi. Bu altyapının üzerine "ince film" türü fotovoltaik (PV) panel döşendi.

Panellerin ürettiği elektrik invertör (evirici) üzerinden trafoya ve oradan da şebekeye veriliyor. Güneş santralli otopark sistemleri ile hem atıl durumdaki alanlar değerlendirilerek elektrik üretimi fırsatı yakalanıyor hem de araçların güneşten ve diğer doğal etkenlerden korunması sağlanıyor.

Bu tür sistemlere monte edilecek elektrik şarj sistemleriyle elektrikli otomobillerin şarj işlemi de gerçekleştirilebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gazi Teknopark'ın Elektriğinin Yüzde 40'ı Güneşten - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement