Gdo'suz Pantolon Türkiye Fabrikalarından Çıkıyor - Son Dakika
Ekonomi

Gdo'suz Pantolon Türkiye Fabrikalarından Çıkıyor

Gdo\'suz Pantolon Türkiye Fabrikalarından Çıkıyor

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ile İzmir Ticaret Borsası (İTB) birlikte hareket ederek, Türkiye'de GDO'lu tohumdan pamuk üretme yasağını avantaja çevirdi ve projenin ilk aşaması, Bossa'nın 'GMO Free' etiketli pantolon üretmesiyle başarıya ulaştı.

24.11.2011 13:11

Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) ile İzmir Ticaret Borsası (İTB) birlikte hareket ederek, Türkiye'de GDO'lu tohumdan pamuk üretme yasağını avantaja çevirdi ve projenin ilk aşaması, Bossa'nın 'GMO Free' etiketli pantolon üretmesiyle başarıya ulaştı.

İTB Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan UPK Yönetim Kurulu Başkanı ve İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, iki kurumun birlikte başlattığı 'GMO Free Turkish Cotton' (GDO İçermez Türk Pamuğu) projesinin ilk adımının gerçekleştiğini ve büyük bir sevinç yaşadıklarını söyledi. Çevreye duyarlı üretimin gelecek yıllarda tüketici tercihlerinin ve markalaşmanın temel belirleyicisi olacağını vurgulayan Kocagöz, dünyadaki pamuk üretiminin yaklaşık yarısının GDO'lu tohumlardan gerçekleştiğini, ancak mevzuattan kaynaklı Türkiye'de 1 kilogram dahi GDO'lu pamuk üretmenin mümkün olmadığını hatırlattı.

'DÜNYA PAZARINDA YER BULABİLİR'

Bu durumda Türkiye'nin daha fazla maliyetle üretim yaptığını, ancak bu durumun bir fırsat da yarattığını vurgulayan Kocagöz, pamuk balyalarından tekstil ve konfeksiyon ürünlerine kadar 'GMO Free' ibaresinin etiket olarak yazıldığını, bu sayede Türkiye'nin markalaşmasına da hizmet edileceğini dile getirdi. "Türk pamuğundan üretilen tüm tekstil ve konfeksiyon ürünleri için bu özellik kulanılarak dünya liginde fark yaratmak mümkündür" diyen Barış Kocagöz, "Türk pamuğu ile üretilmiş her ürün, GMO Free etiketiyle dünya pazarında yer bulabilir. Bu nedenle lif pamukta başlattığımız bu, 'Kalite Kimlik Adımı'nı Türk tekstil sektörünün nihai ürünlerine mümkün olduğunca organize bir şekilde taşımak istiyoruz" dedi.

GDO'SUZ PANTOLON ÜRETTİLER

İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz ayrıca, etiketlemenin uluslararası arenada da kabul görmesi için 'GMO Free Standart' oluşturulduğunu, böylece iplik, kumaş, konfeksiyon üreticilerinin ilgili sertifikasyon kuruluşuna başvurarak pazara avantajlı girebileceğine dikkat çekti. Türkiye'de kaliteli ve talebi büyük ölçüde karşılayacak 1.5 milyon ton GDO'suz pamuk üretim potansiyeli olduğunu kaydeden Kocagöz şunları söyledi:

"İşte bu amaçlarla başlattığımız bu projemizin ilk ayağı bugün ne mutlu ki tamamlanmıştır. Tarlada üretilen pamuğu GMO Free olarak etiketleyerek tescil ettiğimiz pamuk ürünü, iplik, kumaş ve hazırgiyim zincirini tamamlayarak, bugün bu konuda önder tekstil firmalarımızdan olan Bossa A.Ş. tarafından üretilen kot pantolon ürünlerinde sertifikalandırılmıştır. Bundan böyle bu rekabet fırsatını diğer Türk tekstil firmalarının da kullanmasını gönülden diliyorum" dedi. Kocagöz, sertifikalandırmada ilk kontrolü yapan Control Union'a da teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

BOSSA: BİR TUĞLA DAHA KOYDUK

Bossa A.Ş. Pazarlama Müdürü Gülperi Erkanlı ise firma olarak 60'ncı yıllarını kutladıklarını, entegre bir tekstil ve konfeksiyon firması olarak kutlamayı bu şekilde yapıyor olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Erkanlı, "Uluslararası alanda kendi değerlerimize sahip çıkarak sektörün başarılarına bir tuğla daha ekledik gözüyle bakıyoruz" dedi.

ESKİNAZİ: GDO'SUZ KÜSPEYLE DELİ DANAYI ÖNLEYEBİLİRİZ

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ise Türk üreticisinin Bakanlık kararı gereği GDO'lu tohum kullanamadığını, üretiminde eksiklik olduğunu, ancak bunu göğüslediğini söyledi. Eskinazi, "Biz bugün bunun değerini herkese tanıtmak istiyoruz. Biz çevreye duyarlı bir ülke olduğumuz için pamuk küspesini de sunabilirsek deli dana hastalığını da engellemiş olabiliriz. Senelerdir söylenmesine rağmen göz ardı ediliyor. Bizim ülkemizde üretilmiş bu ürünlerin sanayicimize ve çiftçimize katma değer getirmesini diliyorum" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Gdo'suz Pantolon Türkiye Fabrikalarından Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement