Gelişmekte Olan Ekonomiler Fed darbesi - Son Dakika
Ekonomi

Gelişmekte Olan Ekonomiler Fed darbesi

Gelişmekte Olan Ekonomiler Fed darbesi

Timothy Ash, ABD'deki toparlanmanın Fed'in çıkış stratejisine yardımcı olduğunu söyledi

06.07.2013 11:11  Güncelleme: 12:01

GÖKHAN KURTARAN - Standardbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, ABD'de istihdam Haziran ayında beklenenden daha fazla yükselmesi, maaşlarda toparlanma görülmesi ve işsizlik oranı yüzde 7,6'da seviyesinde kalmasının ABD Merkez Bankası (Fed) çıkış stratejisine yardımcı olduğunu söyledi.

AA muhabirinin ABD istihdam verilerinin Fed'in parasal genişleme politikalarına nasıl etki edeceğine dair sorusuna, "Fed'in çıkış stratejisinin gelişmekte olan ekonomilerin tahvilleri için olumsuz olacağını düşünüyorum. ABD verileri Fed'in çıkış stratejisine kesinlikle yardımcı oluyor" dedi.

Avrupa'da ekonomik verilerin istenilenden zayıf seyretmekte olduğunu belirten Ash, "Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası da genişlemeci politikalara devam edeceğini kesin bir dille ifade etti. Bu durumu önümüzdeki dönem için daha da karmaşık bir hale sokuyor" dedi.

ABD'de istihdam oranı Haziran ayında 195,000 artış gösterdi. İşsizlik oranı yüzde 7.6'da seyrederken, saatlik ücretler Haziran ayı itibariyle geçen 1 yılda Temmuz 2011'den bu yana en hızlı çıkışı kaydetti.

Geçen ay, Fed Başkanı Ben S. Bernanke, merkez bankasının, ekonominin tahmin ettikleri üzere iyileşmeye devam etmesi ile birlikte, tahvil alım programını bu yılın ilerleyen dönemlerinde azaltmaya başlayabileceğini ve 2014 yılının ortasında sona erdirebileceğini söylemişti.

S&P gelişmekte olan ekonomiler üzerine dün yayınladığı raporda da yatırımcıların başta Fed olmak üzere merkez bankalarının kademeli şekilde sıkılaştırıcı politikalara geçeceği beklentileri ile gelişen ülke piyasalarındaki pozisyonlarını azalttığına dikkat çekmişti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gelişmekte Olan Ekonomiler Fed darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement