Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Dursun Göktaş, Mali Müşavirlik Haftası'nı mesleki sorunların gölgesinde kutladıklarını belirterek, "Hükümetin haklı taleplerimize cevap vermesini istiyoruz. Artık sabrın sonuna geldik. Bu iyi niyetli sesimize kulak verilmelidir" dedi.
Mersin SMMMO tarafından, bugün başlayan Mali Müşavirlik Haftası kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Mersin SMMMO Başkanı Göktaş, Mersin Vergi Dairesi Başkanı Osman Çelik ve oda üyesi mali müşavirlerle muhasebecilerin katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende, daha sonra Mersin SMMMO Başkanı Göktaş, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Göktaş, törende yaptığı konuşmada, 3568 sayılı Mali Müşavirlik Kanunu'nun 1 Haziran 1989 tarihinde TBMM'de kabul edilerek, 13 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını, bu gerekçeyle Haziran ayının ilk haftasını Mali Müşavirlik Haftası olarak kutlamaya yönetim kurulu ve danışma meclisi olarak karar verdiklerini söyledi. Göktaş, Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir Odası'na kayıtlı 93 bin meslek mensubu, 16 bin stajyer ve 150 bin büro çalışanı ile sayısı 259 bine ulaşan muhasebe camiasının, Mali Müşavirlik Haftası'nı mesleki sorunların gölgesinde kutladığını belirtti. Mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, Türkiye'de de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesinin en büyük beklentileri olduğunu vurgulayan Göktaş, "Biz meslek mensupları olarak sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, sabır taşı çatlamak üzeredir" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında sorunlarını ve beklentilerini sıralayan Göktaş, "TÜRMOB'la bağ kurmayan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun etkin ve başarılı olması düşünülemez. Bugüne değin yapılan uygulamalar beklentinin çok uzağındadır. Türkiye'de bağımsız denetim TÜRMOB üyesi olan SMMM ve YMM'lerin işidir. SMMM ve YMM olmayanlar bu işi yapamamalıdır. Ülkemiz ticari hayatını çağdaş bir yapıya kavuşturmak için hazırlanan Türk Ticaret Kanunu (TTK), başta denetim olmak üzere çıkış hedefinden uzaklaştırılmıştır. TTK'da yapılan değişiklikler düzenlemenin temel taşıyıcı kolonlarından bazılarını yok etmiştir. Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde denetim uygulanmalıdır" diye konuştu.
"MALİYE BAKANLIĞI, MESLEKİ SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜNÜ İVEDİLİKLE GÜNDEMİNE ALMALIDIR"
Maliye Bakanlığı'na sundukları sorunlar ve çözüm önerilerinin ivedilikle hayata geçirilmesini de isteyen Göktaş, meslek yasalarının da günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçları göz önüne alınarak değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. YMM'lerin tasdikten doğan, SMMM'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumluluklarının da yeniden düzenlenmesini isteyen Göktaş, şöyle devam etti: "Paydaşımız olan bakanlıklar yapacakları yeni düzenlemeler konusunda TÜRMOB'un görüşlerini almalıdırlar. Son zamanlarda vergi incelemelerinde gerekli özen gösterilmeden, meslek mensuplarına sorumluluk yükleme konusunda oldukça cömert davranılmaktadır. Bu konuda daha hassas davranılmalıdır. Maliye denetim elemanlarının mükellef nezdinde yürüttükleri incelemelerde mutlaka meslek mensubunun bulunması sağlanmalıdır. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmelidir. Serbest meslek yıpranma indirimi getirilmelidir. Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır."
Sorunlarının çözümünde ilk tercihlerinin bugüne kadar olduğu gibi yine diyalog olacağına vurgu yapan Göktaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Ancak bu sürecin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Hükümetin haklı taleplerimize cevap vermesini istiyoruz. TBMM'nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz. Artık sabrın sonuna geldik. Bu iyi niyetli sesimize kulak verilmelidir. Sorunların çözümü için işbirliği içinde çalışılmalıdır. Meslek örgütümüz, üyelerimizden aldığı güçle demokratik tepkimizi, taleplerimiz kabul görene kadar yaşamın her alanında gösterecektir."
Göktaş'ın konuşmasının ardından, oda üyelerinden oluşan halk oyunları ekibi bir gösteri sundu. - MERSİN
Son Dakika › Ekonomi › Göktaş: 'Mali Müşavirlik Haftası'nı Mesleki Sorunların Gölgesinde Kutluyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?