Honda'nın Robotu Asimo Artık Gördüğünü Tanıyor - Son Dakika
Ekonomi

Honda'nın Robotu Asimo Artık Gördüğünü Tanıyor

Honda\'nın Robotu Asimo Artık Gördüğünü Tanıyor

İstanbul'daki Auto Show Fuarı'nda Honda Standında Recep Tayyip Erdoğan ile Buluşan Asimo Artık Gördüğünü Tanıyabilme Özelliği de Kazandı.

29.09.2007 03:56

İstanbul’daki Auto Show Fuarı’nda Honda standında Recep Tayyip Erdoğan ile buluşan Asimo artık gördüğünü tanıyabilme özelliği de kazandı.

Asimo’nun son versiyonu, Barselona’da tanıtıldı. Yeni Asimo, insanları tanıyarak etkileşim kurma, yakınından geçenleri selamlama, el ele yürüme, elinde tepsi ile yürüme gibi bir dizi yeni beceriye sahip. Tayyip Erdoğan, Asimo’nun son versiyonu ile biraraya gelmiş olsaydı, Asimo Erdoğan’ı yeniden gördüğünde onu tanıyabilecekti.

6 KM HIZ YAPIYOR: Yeni Asimo’nun tanıtımı, Barselona Biomedikal Araştırma Parkı’nda ve Kent’in ’Bilim Yılı’ etkinlikleri kapsamında Barselona Şehir Konseyi’nin işbirliğiyle düzenlenen II. Jornades de Robotica’da gerçekleştirildi. Honda’nın, bir gün insanlara gerçekten yardım edeceğini umduğu yeni Asimo, kendinden önceki modelden daha ileri birkaç önemli teknolojik özelliğe sahip olup, yeni aerodinamik tasarımıyla daha seri ve hızlı hareket ediyor ve yaklaşık 6 km/saat (yaklaşık 4mph) hızla koşabiliyor.

YARDIMCI ROBOT: Honda Motor Europe’un Halkla İlişkiler Müdürü William De Braekeleer, yeni jenarasyon Asimo ile ilgili şunları söyledi: "Honda, insansı robot alanındaki dikkate değer çalışmalarının en yeni jenerasyonu olan yeni Asimo’yu Avrupa’da ilk kez sergiliyor. Asimo’nun önceki jenerasyonu, hareketlerinin seriliğiyle insanları şaşırttı. Yeni Asimo, bu hareketliliği ve insanlarla kurduğu etkileşimi bir üst seviyeye taşıyor, bu durumda Honda insanlara gerçekten yardım edebilecek bir robot geliştirmeye yönelik nihai hedefine bir adım daha yaklaşıyor."

17 ÜNİVERSİTE ÇALIŞTI: Honda’nın Avrupa’da Araştırma Enstitüsü aracılığıyla geliştirdiği Asimo’nun, robotun zekayla ilgili kabiliyetlerinin geliştirilmesine yoğunlaşan yeni jenerasyonlarının tasarlanmasına büyük katkı sağladığı belirtildi. Almanya’nın Offenbach kentinde kurulan Honda Araştırma Enstitüsü, akıllı sistemlerin ve bilişsel zekanın gelişimi alanında 17 Avrupa Üniversitesi ve araştırma merkezi ile ortak çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

ATASI 1986 DOĞUMLU: İnsansı robotlar konusunda önde gelen akademisyenler tarafından önemli bir adım olarak kabul edilen Asimo, Avrupa bilim camiasına 30 Haziran 2003 tarihinde Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yüksek teknolojiden zekaya insansı robotlar başlıklı sempozyumda tanıtıldı. Asimo o günden bu yana, Avrupa’da yüksek prestijli birçok bilim ve robot teknolojisi faaliyetini dolaştı. Aynı zamanda Avrupa Komisyonu’nun Brüksel’de gerçekleştirilen ’Araştırmacının Gecesi’ ve İngiltere’deki ’Genç Mühendisler Zirvesi’ gibi etkinliklere katılan Asimo, gençleri bilim ve mühendisliğe yöneltmeye çalıştı. Honda’nın insansı robotlar konusundaki geçmişe dayanan kararlılığı 20 yıl öncesine dayanıyor ve çalışanlarının mobilite alanında zorlu bir mühendislik ve teknoloji sorunu ile ilgilenmek istemelerinden kaynaklanıyor. Şirket, iki ayağı üzerinde yürüyen ilk robotunu 1986 yılında geliştirdi. Bunu izleyen heyecan verici program, Honda’nın yenilikçilik ve insanlara şimdi ve gelecekte gerçekten faydalı olacak gelişmiş ürünlerin geliştirilmesi konusundaki kararlılığından esinlendi. Asimo (Yenilikçi harekette İleri Adım - Advanced Step in Innovative Mobility) birçok kişi tarafından dünyanın en gelişmiş iki ayaklı insansı robotu olarak tanınıyor.

Asimo neler yapabiliyor

İnsanları tanıyarak etkileşim kurma

Mesafelerini hesaplayarak insanlarla etkileşim kurma

Yakınından geçenleri selamlama

El ele yürüme ve aynı zamanda hareket etme

Tepsi alma ve verme, tepsi ile yürüme

Troleyi iterken yürüme ve yön değiştirme.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Honda'nın Robotu Asimo Artık Gördüğünü Tanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement