İki Çaycı Büyümede Tıkandı Ülker'i Büyük Patron Seçti - Son Dakika
Ekonomi

İki Çaycı Büyümede Tıkandı Ülker'i Büyük Patron Seçti

İki Çaycı Büyümede Tıkandı Ülker\'i Büyük Patron Seçti

Dünyada Godiva'yı, İçerde Uno Ekmeği Bünyesine Katmak İçin Anlaşmalarını İmzalayan Ülker Ailesi'nin Yıldız Holding'i, Bu Kez de Büyüme Çabalarında Tıkanan Doğa Bitkisel Ürünler ile Oba Çay'ı Satın Almak Üzere Harekete Geçti.

10.01.2008 01:40

Dünyada Godiva’yı, içerde Uno ekmeği bünyesine katmak için anlaşmalarını imzalayan Ülker Ailesi’nin Yıldız Holding’i, bu kez de büyüme çabalarında tıkanan Doğa Bitkisel Ürünler ile Oba Çay’ı satın almak üzere harekete geçti.

Ülker Grubu, kendi çay markası Natura’yı elden çıkarmasına rağmen, iki şirketi satın alma girişiminde bulunmasıyla sektörden çıkmayacağını da ortaya koydu.

ÜLKER Ailesi’nin çatı şirketi olan Yıldız Holding, dışarda çikolata markası Godiva, içerde ambalajlı ekmek üreticisi Uno’nun ardından, çay üreticisi iki şirketi daha çatısı altına alıyor. Geçtiğimiz günlerde kendi çay markası Natura’yı Kopuzlar’a satan Yıldız Holding, Oba Çay ve Doğa Bitkisel Ürünler’in çoğunluk hissesini satın alacağını açıklayarak, çay sektöründen çekilmediğini gösterdi. Yıldız Holding’in her iki şirketin de en az yüzde 65-70 arasındaki hissesini satın alacağı tahmin ediliyor.

KURUCULAR YÖNETECEK: Yıldız Holding, satın alacağı her iki şirkette de kontrolü elinde tutan ana patron olacak. Ancak Oba Çay’ın kurucusu Metehan Berktaş, Doğa Bitkisel Ürünler’in kurucusu Feryal Menemenli şirketteki görevlerini sürdürecek. Her iki şirketin kurucusu da, "Sektörde daha fazla büyümek istedikleri için Ülker çatısı altında devam etmek istedikleri"ni belirttiler.

ÜLKER’İN DESTEĞİYLE BÜYÜYECEĞİZ: Her iki marka da Ülker’in pazarlama ve dağıtım gücünden faydalanarak büyümeyi, pazarlarını ve markalarını geliştirmeyi hedefliyor. Doğa Bitkisel Ürünler’in kurucusu Feryal Menemenli de görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Kontrolün karşı tarafta olacağı, bir ortaklık olacak. Ama ben de şirketin büyümesi sürecinde şu andaki görevimi sürdüreceğim" dedi. Doğa’yı 1989 yılında kurup bugünkü konumuna getiren Feryal Menemenli, "Rekabetin bu kadar arttığı bir ortamda artık daha da büyümemiz zorunlu, bu büyüme için de artık güçlü bir desteğe ihtiyacım var. Bu yüzden böyle bir ortaklığa yöneldik" diye konuştu.

BU ORTAKLIK YUKARI TAŞIYACAK: Oba Çay’ı 19 yıl önce kuran Metehan Berktaş ise Yıldız Holding’in çoğunluk hisselerini alacağını ve görüşmelerin bitmek üzere olduğunu söyledi. Berktaş, "Ülker Grubu ile son dört yıldır pazarda satış kanalında bir takım çalışmalarımız vardı. Halen siyah çay pazarında yüzde 5 pazar payımız

var. Onlar bizi marka olarak izliyorlardı. Ama özellikle Murat Ülker markanın gelişiminden etkilendi. Biz de Ülker’in global gücünün, yenilikçi yaklaşımının bizi daha yukarı taşıyacağına inandık" dedi. Türk çayını farklılaştırarak çeşitlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Berktaş, şöyle konuştu: "Türk çaylarını dünyada yaygınlaştırmak için Ülker’in bize çok büyük destek olacağına inanıyoruz. Şu anda ihracatımız da çok az, ama bunu artıracağımıza inanıyoruz. Zaten satıştan sağladığımız geliri de yine şirketin büyümesine yatıracağız."

Küçük ama güçlü markalarla büyümeye devam edeceğiz

DOĞA ve Oba Çay’ın çoğunluk hissesinin satın alınacağına ilişkin Yıldız Holding’den yapılan açıklamada, bu tarz küçük ama güçlü markalarla ilgilerinin devam ettiği mesajı da verildi. Açıklamada, "2008 stratejileri çerçevesinde kendi pazarında yenilikçi, girişimci, öncü ve büyüme potansiyeli olan, pazar payı küçük ama marka gücü yüksek şirketlerle büyümeye devam edecek" denildi.

Doğa Bitkisel, 19 yıldır fonksiyonel ürün pazarında

FERYAL Menemenli’nin 1989 yılında kurduğu Doğa Bitkisel Ürünler, ’Doğa’ markası altında bitkisel çaylar, fonksiyonel özelliği olan sağlık çayları, esmer toz ve küp şeker, katkısız ve şeker ilavesiz reçel ve marmelatlar ile Nutridigest teknolojisi ile üretilen soyalı, keten tohumlu, glutensiz müsliler, meyveli yulaf gevreği, buğday, çavdar ve yulaf ezmeleri üretiyor. Doğa’nın ürettiği müsliler, uluslararası market zincirlerinin rafında da yer alıyor. Doğa’nın kurucusu Feryal Menemenli, 2003’de Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından ’En Başarılı Kadın Girişimci’ seçilmiş, Ardından BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ’Özel Sektör’ kategorisi ödülünü almıştı.

Oba Çay’ın siyah çaydaki payı yüzde 5

SİYAH çay pazarının yüzde 65’ini Çay-Kur elinde tutarken, Oba Çay’ın pazar payı yüzde 5 civarında. 19 yıl önce Metehan Berktaş tarafından kurulan Oba Çay’ın yıllık üretim kapasitesi 20 bin ton. Çok küçük çaplı ihracatı da olan Oba çay, küçük ama marka bilinirliği yüksek bir firma olarak tanınıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi İki Çaycı Büyümede Tıkandı Ülker'i Büyük Patron Seçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement