Dünya Bankası raporunda Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın en büyük ekonomisi olan Türkiye'deki büyümenin 2014-2016 dönemi boyunca yüzde 3.9 olan potansiyel büyüme oranı civarında sabit olmasının beklendiği, bunun 2002-2007 arasındaki kriz öncesi yıllık yüzde 6.8'lik büyümenin oldukça altında olduğu kaydedildi. Türkiye'nin son yıllardaki uluslararası sermaye akışlarından önemli yarar sağlarken daha sıkı küresel finansal piyasalardan etkileneceği kaydedilen raporda şu saptamalar yer aldı:
-"'ESKİ TAS ESKİ HAMAM POLİTİKALAR' GERİDE KALDI-
"-Daha sıkı finansal koşullar Türkiye'de büyümeyi ölçülü hale getirirken bu etkilerin kısmen görece güçlü özel tüketim ve yatırım ile 2014'teki seçim hedefine yaklaşırken daha fazla kamu tüketimiyle telafi edilmesi bekleniyor.
-Türkiye'deki riskleri, şirketler sektöründeki artan borçluluk, döviz cinsinden büyük yükümlülükler (bankacılık sektörü aracılığıyla gerçekleştirilen), kısa vadeli dış borcun görece düşük rezerv kapsamı (diğer büyük orta gelirli ekonomilerle karşılaştırıldığında) ve cari işlem açıklarını karşılamada kısa vadeli sermaye akışlarına duyulan güven yansıtıyor.
-"Eski hamam eski tas' (business-as-usual) artık gelişmekte olan ülkeler için bir politika seçeneği değil. Politikada rahatlık göstermek, içteki kırılganlıkların daha fazla birikmesi riskini ortaya çıkarır, bu da yol üzerinde daha büyük ayarlamalar ve finansal piyasaların iç riskleri daha yakından izlemesi karşısında daha büyük bir ekonomik maliyet gerektirebilir.
-Üçüncü çeyrekteki daha güçlü küresel büyüme ve liranın Mayıs'tan bu yana yüzde 13 değer kaybı, Türkiye'nin üçüncü çeyrek ihracatında yüzde 8.8'lik bir artışa katkıda bulundu. Kasım ekonomik duyarlık göstergelerine göre yeni dış taleplerde artış 22 ayın en hızlı adımını oluşturdu.
-(ABD'nin miktarsal genişlemenin sonuna geldiği spekülasyonları sonucu) Bölge içinde en acil etkileri Türkiye hissetti. Ülkenin; görece büyük oranda kısa vadeli krediler ve oynak portföy akışlarıyla finanse edilen büyük cari işlemler açıklarının, özellikle çıkışlara ve küresel faiz oranlarında bir artışa karşı kırılgan olduğu görülüyor."
Son Dakika › Ekonomi › İktidar-Cemaat Çatışması Dünya Bankası 'Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu'Nda (2/son): Eski Tas... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?