İlk hasat ürünün "altın sıvı"sı sıkıldı BALIKESİR - Son Dakika
Ekonomi

İlk hasat ürünün "altın sıvı"sı sıkıldı BALIKESİR

İlk hasat ürünün "altın sıvı"sı sıkıldı BALIKESİR

İlk hasat ürünün "altın sıvı"sı sıkıldı BALIKESİR

02.10.2013 11:14

İlk hasat ürünün "altın sıvı"sı sıkıldı - BALIKESİR

Sezonun ilk hasat ürünün "altın sıvı"sı sıkıldı

- Edremit Körfezi'nde 7-8 kilogram zeytinden elde edilen sezonun ilk sıkım zeytinyağı, litresi 20 liradan satılıyor

BALIKESİR (AA) - Edremit Körfezi'nde sezonun ilk hasat ürünlerinden sıkılan zeytinyağı, litresi 20 liradan satılıyor.

Ayvalık'ta Ahmet Sucu'ya ait zeytinyağı fabrikasına getirilen yeşil zeytinler, havuzlara döküldükten sonra taşıyıcı bantlarla iç kısma alınıyor. Zeytinler, sıkım öncesinde iyice yıkandıktan sonra makinelere giriyor. Burada tamamen hamur haline getirilen yeşil zeytinler, yüksek vakumlu sistemlerle sıkılarak yağı ve posası ayrılıyor.

Sucu, ilk zeytin hasadının bir süre önce başladığını anımsatarak, fabrikaya getirilen yeşil zeytinlerin sıkılarak sezonun "altın sıvı" olarak nitelendirilen ilk zeytinyağının üretildiğini söyledi. Normalde 5-5,5 kilogram zeytinden bir kilogram yağ çıktığını ifade eden Sucu, "Bugünlerde ise yağını tam almamış 7-8 kilogram zeytinden ancak bir kilogram yağ elde ediyoruz. Bu rakam zaman zaman 9-9,5 kiloya kadar çıkabiliyor. Bu yüzden de fiyatı biraz daha yüksek oluyor. İlk sıkım zeytinyağını litresi 20 liradan vermeye başladık" dedi.

Bu dönemdeki zeytinyağlarının kokusuyla etkilediğini belirten Sucu, şunları kaydetti:

"Yani zeytin meyvesini erkenden hasada soktuğumuzda yağ oranını çok düşük ama meyve yoğunluğunu, sertliğini en yüksek şekilde alıyoruz. Bunun da kendine göre özel bir müşterisi var. 4 kutsal kitapta adı geçen zeytin ağacının meyvesinin burada şişeye girmesi bizim için çok çok özel bir anlam taşıyor."

Erken hasat zeytinyağının daha sert ve acı olduğunu dile getiren Sucu, "Ancak, nefasetin en üst derecesi oluyor. Şu anda kalite çok iyi. Bu sezonda da çok kaliteli zeytinyağları üreteceğimiz görülüyor. Sezonun tüm bölgeye hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyinin yönetim kurulu üyesi Mehmet Cavlı da bugünlerde toplanan sofralık zeytinin elek altlarından zeytinyağı sıkımı yapıldığını söyledi.

Kurban Bayramı'ndan sonra tam hasada geçileceğini dile getiren Cavlı, "Bölgemizde Ayvalık'ta bu sene rekolte iyi. Diğer bölgelerde zayıf olması, Gömeç ve Ayvalık ilçelerini ön plana çıkarıyor. Yapılan sıkımlarda şu an çıkan zeytinyağın kalitesi iyi görünüyor. Üreticiye, tüccara bu sezon hayırlı uğurlu olsun, bereketli olsun. Bol kazançlı olsun inşallah" ifadelerini kullandı.

Muhabir: Zafer Akpınar, HAKAN FİRİK

Yayınlayan: Doğan Sarıtaş

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İlk hasat ürünün 'altın sıvı'sı sıkıldı BALIKESİR - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement