İşsizlik oranının en yüksek olduğu iller sıralamasında başı çeken kentlerden biri olan Adana'da, her 100 iş yerinden 25'inde 'açık iş' olduğu tespit edildi. 'İşgücü Piyasası Talep Araştırması'nın sonucuna göre, işgücü talebinde eğitim düzeyinden ziyade mesleğe ilişkin yeterli bilgi şartı ön plana çıkarken, en fazla açık iş imkanının 'satış elemanı mesleğinde' olduğu belirlendi.
Adana Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nce hazırlanan 'İşgücü Piyasası Talep Araştırması' tamamlandı. Toplamda 3 bin 516 işyeri için veri derlenen araştırmada, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
SATIŞ ELEMANI BAŞI ÇEKİYOR
Kent genelinde iş gücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek için hazırlanan araştırmada, Adana'da her 100 iş yerinden 25'inde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 iş yerinden 40'ında eleman temininde güçlük çekildiği tespit edildi. Konuyla ilgili oluşturulan grafikte, kent genelinde 4 bin 107 açık iş olduğu, her yüz kadronun, yüzde 3'ünün doldurulmaya hazır olduğu belirlendi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, sektörlere göre en yüksek açık iş oranının yüzde 6 ile gayrimenkul faaliyetleri sektöründe olduğu ortaya çıktı. Bu sektörü yüzde 5,51'lik açık iş oranı ile madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleri ve yüzde 5,34'lük açık iş oranı ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü izledi.
Adana'da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin, satış elemanı, beden işçisi, kaynakçı, dokuma makinesi operatörü, güvenlik görevlisi, temizlik görevlisi, pazarlamacı, el ve makine dikişçisi, elektrikçi ve overlok makinesi operatörü olduğu tespit edildi.
EĞİTİM DEĞİL MESLEK BİLGİSİ
Araştırmanın sonucunda, açık işler için yaklaşık olarak yüzde 76 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edildiği belirlendi. Açık işler için yüzde 23 oranında lise altı eğitimler, yüzde 20 oranı genel lise düzeyindeki eğitimliler ve yüzde 13 oranında meslek lisesi düzeyindeki eğitimliler talep ediliyor. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise yüzde 77'sinin mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 66'sının fiziksel yeterliliği, yüzde 62'sinin takım çalışması becerilerini, yüzde 47'sinin iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 38'inin sorun çözebilme, yüzde 36'sının hesap yapabilmeyi, yüzde 30'unun bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 24'ünün proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 17'sinin satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 7'sinin yabancı dil yeterliliğini talep ettiği ortaya çıktı.
'BECERİYE SAHİP ELEMAN YOK'
Araştırma kapsamında iş yeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin başında; satış elemanı, gaz altı kaynakçısı, el ve makine dikişçisi, elektrikçi, dokuma makinesi operatörü, beden işçisi, pazarlamacı, güvenlik görevlisi, el ve makine dikişçisi, hemşire ve garson gibi mesleklerin geldiği belirlendi. İşverenlerin yüzde 73'ü eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak 'beceriye sahip eleman yok', yüzde 60'ı 'iş tecrübesine sahip eleman yok', yüzde 52'si 'bu meslekte eleman yok' ve yüzde 21'er oranında 'önerilen ücretin az bulunması' ve 'çalışma ortamı ve koşullar' gerekçelerini gösterdi.
Araştırma ile ilgili yapılan açıklamada, açıklanan verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının yer alacağı 'Adana İşgücü Piyasası Analiz Raporu'nun, ekim ayı içerisinde yayınlanacağı bildirildi. - ADANA
Son Dakika › Ekonomi › İşsizliğin Yoğun Olduğu Adana'da 4 Binden Fazla 'Açık İş Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?