"İşsizlik Savaş Nedeni Olabilir" - Son Dakika
Ekonomi

"İşsizlik Savaş Nedeni Olabilir"

"İşsizlik Savaş Nedeni Olabilir"

IMF Başkanı Dominique Strauss - Kahn, Kriz Sonrasında 90 Milyon İnsanın Ağır Yoksullukla Karşı Karşıya Kalacağına Dikkat Çekti.

07.10.2009 02:24

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, kriz sonrasında 90 milyon insanın ağır yoksullukla karşı karşıya kalacağına dikkat çekerek, “Bu da bazı ülkeler için siyasi istikrarsızlık ve savaşlara neden olabilecek” dedi.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, toparlanmanın hem yavaş olacağını hem de biraz zaman alacağını belirterek, “Dünya Bankası’nın açıkladığı gibi kriz sonrasında 90 milyon insan ağır yoksullukla karşı karşıya kalacak. Bu da bazı ülkeler için siyasi istikrarsızlık ve savaşlara neden olabilecek” dedi.

İstanbullular’a teşekkür

Toplatıdaki konuşmasına, İstanbullulara gösterdikleri sabırdan dolayı teşekkür ederek başlayan Strauss-Kahn, “Uçurumun kenarından döndük ama zaferi ilan etmek için çok erken” ifadelerini kullandı. Strauss-Kahn küresel ekonominin 2010’da yüzde 3 dolayında büyüyeceğini kaydederken “Belli ki virajı aldık. 2010’da yüzde 3 büyüme büyük değil ama iyi bir başlangıç. Bir önceki döneme göre büyük fark var. Toparlanma yavaş olacak vakit alacak” diye konuştu.

Yeni modele ihtiyaç var

Krizden sonra yeni büyüme modeline ihtiyaç olacağını dile getiren Strauss-Kahn, “Yani açığı olan ülkelerde tasarruf, fazlası olan ülkelerde daha fazla harcama olması ve daha az dengesizlik olması gerekiyor. Geçiş, kesinlikle kolay olmayacak. Bizim gelecek için şekillendirmemiz gereken budur” dedi.

7 milyarın mutluluğu

Bu arada dünya devletlerinin krizde “birlikte hareket etmesinin” ise bir ilk olduğunu vurgulayan Strauss-Kahn, şöyle konuşştu: “Çok mesafe kat ettik, ancak yapılması gereken daha pek çok şey var. Dünya genelindeki 7 milyar insanın mutluluğunu ve barışını sağlamak için çalışıyoruz. Krizden çıkış için öncelikle finans kesiminin güçlenmesi gerekiyor.”

Kota ile meşruiyet

Bu arada kota payının artırılmasına ilişkin düzenlemeleri de hatırlatan Strauss-Kahn, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu, 2011 yılında hayata geçirilecek. Bu bizim meşruiyetimizi ciddi ölçüde artıracaktır. IMF desteği, beraber çalıştığımız ülke de bu süreci sahiplenmezse etkili olmayacaktır. Tabii ki bu ülkelerin de bu süreci sahiplenmesi için daha meşru bir temsiliyet olması gerekiyor. Burada asıl kurumun itibarı önemlidir.”

RESMİ AÇILIŞTAN NOTLAR

Basın mensuplarının içeri alınmayacağı belirtildiği halde açılışa 20 dakika kala Başbakan’ın talimatıyla basın mensupları toplu halde açılış salonuna götürüldü.

IMF toplantılarının açılışına bugüne kadar basın mensuplarının katılmazken, Başbakan’ın isteğiyle bu toplantı basına açık gerçekleştirildi.

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarını yöneten Başkan, bütün salonun ayağa kalkmasını istedi. Salondakiler ilk anda saygı duruşu yapıldığını sandı.  Başbakan Erdoğan’ın içeri gelmesiyle bunun Başbakan’ı karşılamak için yaptığı anlaşıldı.

Promterlar çok yüksek olduğu için Başbakan Erdoğan konuşması boyunca kafasını sağa sola çevirip yukarıda kalan yazıları okumaya çalıştı.

Konuşmasında Adam Smith’e atıfta bulunan Başbakan Erdoğan, ünlü ekonomistin ismini Türkçe okudu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 'İşsizlik Savaş Nedeni Olabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement