İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal'dan O Taslak İçin Kritik Eleştiriler - Son Dakika
Ekonomi

İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal'dan O Taslak İçin Kritik Eleştiriler

İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal\'dan O Taslak İçin Kritik Eleştiriler

Adalet Bakanlığı, İş Mahkemeleri Kanun Taslağı ile ilgili, taraflardan görüş aldı.

07.07.2016 11:17

Adalet Bakanlığı, İş Mahkemeleri Kanun Taslağı ile ilgili, taraflardan görüş aldı. Konu ile ilgili, İstanbul Barosu da, tasarıya ilişkin görüşünü bakanlık ile paylaştı. Baro Başkanı Ümit Kocasakal'ın imzasını taşıyan yazıda, tasarı ile ilgili baronun görüşleri belirtildi. Kocasakal, tasarı ile, devletin aslı görevi olan adaleti sağlama işlevinin başka kişilere devredildiğini kaydetti.

ADİL YARGILAMA HAKKINI ETKİLER

"Bu durum bir anlamda yargının özelleştirilmesi sonucunu doğurmaktadır" diyen Kocasakal, yazısının devamında "Zorunlu arabuluculuk, devletin yargılama yetkisinin tekliği ilkesi ile bağdaşmıyor. İsteğe bağlı arabuluculuk mümkün isteyen gidiyor. Bunun zorunlu kılınması adli yargılama hakkı yönünden sorun doğurur" dedi.

Tasarıda yer verilen kimi istatistiklerin de gerçeği yansıtmayabileceğine işaret eden Kocasakal, toplam uyuşmazlıkların yüzde 72'si işçi-işveren uyuşmazlığı olduğu belirtiliyor.

GERÇEK DURUMU GÖSTERMEZ

Bunların da yüzde 100'e yakın oranda anlaşma ile sonuçlandığı belirtiliyor. Bu verinin, gerçek durumu gösteren bir veri olmadığı düşünülüyor" şeklinde görüş belirtti. Av. Kocasakal, Türkiye'de görülen tüm iş davalarının kaçında arabuluculuk teklifinin kabul edildiğinin ortaya konulması ile gerçek veriye ulaşılabileceğine işaret etti.

YARGILAMA GEREKTİREN DAVALAR

Av. Kocasakal "Böylece iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğa gitme iradesinin bulunup bulunmadığı, arabuluculuğa giden uyuşmazlıkların çözümlenip çözümlenmediği görülür" dedi. İş davalarının, niteliği gereği, yargılamayı gerektiren uyuşmazlıklar olduğuna işaret eden Kocasakal, "Özellikle işçilik alacaklarında uyuşmazlıkların neredeyse yakında bilirkişi raporu alıyor" dedi. Bu durumun bir arabulucu ile çözümünün zor olduğuna işaret eden Kocasakal "Özellikle alacağı miktarlar yönünden yeteri kadar bilgiye sahip olmadığı düşünülen çalışanların bu süreçte önemli hak kayıplara uğrayacağı düşünülmektedir" dedi.

İŞLEYİŞLERİ BELLİ DEĞİL

Taslağa göre, bu kararlara karşı sadece istinaf mahkemelerine gidileceği belirtiliyor. Kocasakal, henüz işleyişi belli olmayan istinaf mahkemelerinde, bölgelere göre farklı kararların çıkabileceğini, bu durumun da sorunlara yol açabileceği görüşünde.

ÇALIŞANLARIN LEHİNE DEĞİL

Kocasakal, taslakta, tazminatlarda 10 yıl olan zamanaşımı süresinin 2 yıla indirildiğini bu durumun, çalışanların lehine olmadığını kaydetti.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi İstanbul Barosu Başkanı Kocasakal'dan O Taslak İçin Kritik Eleştiriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement