Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, "İstanbul otellerinde doluluklarda yükseliş başlamasına rağmen iş, toplantı ve kongre turizmi trafiğinde henüz yükseliş olmaması nedeniyle fiyat artışının önü açılamıyor. Fiyatların artışını sağlayacak en önemli etken kongre ve toplantı turizminin yeniden canlanması olur." ifadelerini kullandı.
Bayındır yaptığı yazılı açıklamada, konaklama sektöründe global düzeyde en pahalı segment olarak kabul edilen şehir otelciliğinde İstanbul'un imajının gelirleri etkilemeye devam ettiğini belirterek, "Konaklamada bugüne kadar Türkiye'nin en yüksek fiyatlı kenti olan ve dünya çapında çok kaliteli konaklama tesisleri bulunan İstanbul, bu unvanını kaybetme noktasına geldi. Türkiye'de her şey dahil sistemin uygulandığı kıyı bölgeleri ile İstanbul'un oda gelirleri hemen hemen aynı seviyeye geldi." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Otelciler Birliği'nin (TÜROB) açıkladığı, veri ve analiz şirketi STR'nin Ekim 2017 Ülke Performans Raporu'nun sonuçlarını paylaşan Bayındır, "İstanbul'da Ekim 2017 ortalama otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 31 artarak, yüzde 68,2 olarak gerçekleşti. Ekim 2016'da bu oran yüzde 52 olarak gerçekleşmişti. Average Daily Rate (ADR) olarak adlandırılan ortalama günlük satılan oda bedeli geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 düşüşle 76,1 avroya geriledi. Ekim 2016'da bu rakam 84,1 avro olmuştu. Toplam oda sayısı üzerinden oda başı elde edilen gelirlerde ise (RevPAR) geçen yıla oranla yüzde 18,5 artış yaşandı ve 51,9 avro olarak ölçüldü. Ekim 2016'da bu rakam 43,8 avro seviyesindeydi." bilgilerini verdi.
Hem kazandı hem kaybetti
Ekim 2017 verilerine göre, Avrupa'da doluluk oranlarında en yüksek artışı yaşayan destinasyonun İstanbul olduğunu aktaran Bayındır, buna karşılık Ocak-Ekim 2017'yi kapsayan 10 ayda oda fiyatlarında en büyük kaybı yaşayan Avrupa destinasyonunun da yine İstanbul olduğunu kaydetti.
Bayındır, Ocak–Ekim 2017 döneminde İstanbul'da doluluk oranının 2016'nın aynı dönemindeki yüzde 49'dan yüzde 62,2'ye yükseldiğini belirterek, ortalama günlük satılan oda bedelinin 92,2 avrodan 78 avroya gerilediğine dikkati çekti. Bayındır, söz konusu dönemde oda başı elde edilen gelirin ise 45,2 avrodan 48,5 avroya yükseldiğini ifade etti.
"Fiyatların artışını sağlayacak en önemli etken kongre ve toplantı turizminin yeniden canlanması"
İstanbul'da doluluk oranlarında 2015 yılı rakamlarının yakalandığını, ancak turist profilindeki çeşitlilikte geri dönüş sağlanamadığı için oda fiyatlarında da istenilen seviyeye ulaşılamadığını aktaran Bayındır, "İstanbul otellerinde doluluklarda yükseliş başlamasına rağmen iş, toplantı ve kongre turizmi trafiğinde henüz yükseliş olmaması nedeniyle fiyat artışının önü açılamıyor. Fiyatların artışını sağlayacak en önemli etken kongre ve toplantı turizminin yeniden canlanması olur. Doluluklarla doğru orantılı olarak, ortalama oda gelirlerinde hafif de olsa artış yaşanırken, ortalama oda fiyatlarındaki düşüş devam ediyor. Türkiye'de her şey dahil sistemin uygulandığı şehirler ile İstanbul'un oda gelirlerinde aynı seviyede olması dikkat çekici bir unsur." değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Antalya'da Ekim 2017 otel doluluklarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,7 artarak yüzde 59,7 olduğunu bildiren Bayındır, "Ekim 2016'da bu oran yüzde 50,7 olarak gerçekleşmişti." bilgisini verdi.
Son Dakika › Ekonomi › İstanbul'da Kongre Turizmi Canlanmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?