Bilindiği üzere gayrimenkul yatırımı ülkemizde oldukça popüler. Popüler olmasının temel sebeplerinden biri de hala en karlı yatırım aracının konut veya işyeri gayrimenkullerinin olmasıdır. Özellikle yatırımcı bir gayrimenkul alırken aldığı gayrimenkulde yaşamayı veya iş kurmayı hedeflediği gibi aynı zamanda bu gayrimenkulü yatırım düşüncesiyle de alabilir.
Yatırımda Kira Çarpanı
Yatırım düşüncesiyle alınan gayrimenkullerde ilk olarak akla gelen ise gayrimenkulün kiraya verilmesidir. Kiraya verilen gayrimenkul ile ilgili olarak da alınan gayrimenkulün karlı bir yatırım olup olmadığını hesaplamak için birtakım verilere ihtiyaç duyarız. Kira çarpanı da özellikle alınan gayrimenkulün kendisini ne kadar sürede amorti edeceği ve alınan gayrimenkulün kararlı olup olmadığının ortaya çıkaran bir hesaplama türüdür. Bu yazımızda da özellikle kira çarpanının ne olduğunu aynı zamanda kira çarpanının nasıl hesaplandığını ve yıllık kira çarpanının nasıl ortaya çıkarıldığını anlatmaya çalıştık.
Kira Çarpanı Nedir?
Kira çarpanı kiraya verilen bir gayrimenkulün Aylık brüt kira bedelinin gayrimenkulün satın alınma Bedeli'ni karşılamak için geçmesi gereken yıl tutardır. gayrimenkulü satın almak için ödenen Bedeli gayrimenkulün brüt aylık kira gelirine böldüğümüzde elde edilen sayı bu gayrimenkulün kira çarpanı olarak ortaya çıkar.
Kira Çarpanının Hesaplaması Nasıl Olur?
Aylık kira çarpanı on İkiye böldüğümüzde ise yıllık kira çarpanı hesaplamış oluruz. 600 bin TL'ye alınmış bir gayrimenkul 2500 TL brüt bedelle kiraya verilmiş ise bu gayrimenkulün kira çarpanı 240 olarak bulunmuş olur. Bunu On İkiye bölersek 20 çıkar bu durumda bu gayrimenkul bu kira bedeliyle satın alınma bedelini 20 yılda çıkaracak demektir. Yıl süresi ne kadar kısaysa yatırım o kadar verimli demektir kira çarpanı siyasal ve ekonomik istikrarı beklentilere gayrimenkul arz ve talep dengesine göre değişiklik gösterebilir.
Kira Çarpanının Değişimi
Kira çarpanı yıllar itibariyle değişiklik gösterebilir bir dönem kira çarpanı yani alınan gayrimenkulün kiraya verildiğinde karlı olabilmesi için değerinin maksimum 15 yıl da kendini amorti etmesi beklemekteydi son dönemde 15 yıllık dönem 20 yıllık süreye kadar uzadı dolayısıyla bir gayrimenkulün kira çarpanı yani kendini amorti etme süresi dönemler itibariyle ve gayrimenkulün değerinin aynı zamanda kira bedellerinin artması ile birlikte değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz.
Son Dakika › Ekonomi › Kira Çarpanı Nedir? Kira Çarpanı Nasıl Hesaplanır? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?