Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, "Faaliyetlerimizin odak noktası, KOBİ'lerin rekabet güçlerinin artırılması yoluyla ülkemiz ekonomisinin geliştirilmesidir. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi de ancak KOBİ'lerimiz ile mümkün olacaktır" dedi.
Kaplan, Rixos Otel'de düzenlenen KOSGEB ve Devlet Malzeme Ofisi (DMO) İşbirliği Protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler'in (KOBİ) ekonomik ve sosyal kalkınmanın en önemli unsurlarından biri olduğunu belirterek, imzalanan protokolle bu işletmelerin kamu alımlarındaki payının arttırılmasını ve DMO tedarikçisi olabilmelerine yönelik yeni yöntemler geliştirilmesini hedeflediklerini ifade etti.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin ancak KOBİ'lerle mümkün olduğunu vurgulayan Kaplan, uyguladıkları programlarla bir taraftan mevcut KOBİ'lerin geliştirilmesine, diğer taraftan ise daha rekabetçi KOBİ'lerin kurulmasına destek olduklarını söyledi.
KOBİ'lerde proje yapabilme yeteneklerinin geliştirilmesini, Ar-Ge, inovasyon faaliyetlerinin ve işbirliği kültürünün yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini belirten Kaplan, nitelikli fikri olan girişimci adaylarına eğitim vererek iş kurmalarına destek sağladıklarını ifade etti.
Türkiye'de olduğu gibi diğer ülkelerde de kamu alımlarında yerli üreticinin korunmasına yönelik birçok uygulama bulunduğunu dile getiren Kaplan, şunları kaydetti:
"ABD'de 3 bin doların üzerindeki tüm kamu alımlarında ve kamunun finanse ettiği tüm alanlarda yüzde 50 ile yüzde 100'e varan oranlarda yerli hammadde ve işçilik kullanılması yasaya bağlanmış durumdadır. Avrupa Birliği de Küçük İşletmeler Yasası ile KOBİ'lerin kamu alımlarına iştirakinin kolaylaştırılması ve devlet yardımı imkanlarının KOBİ'ler tarafından daha iyi kullanılmasını hedeflemektedir.
Ülkemizde de AB Küçük İşletmeler Yasası prensipleri 2011 yılında yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile kamu kurumlarınca dikkate alınması amacıyla duyurulmuştur."
-KOBİ kataloğu
DMO Genel Müdürü Metin Akdamar da mevcut katalog sisteminden farklı olarak, özellikle mikro işletmelere ilişkin çeşitli avantajlar sağlayan yeni bir KOBİ kataloğu oluşturduklarını bildirdi.
Yeni katalog sisteminin yerel firmaları idari kapasite ve satış imkanları açısından destekleyeceğini kaydeden Akdamar, "KOBİ'lerin sisteme daha güçlü entegre edilmesiyle, DMO tedarik sisteminin daha rekabetçi bir yapıya kavuşacağına, mal ve hizmet çeşitliliğinin artacağına inanıyoruz" diye konuştu.
DMO'nun toplam cirosunun yıllık 1,7 milyar lira olduğunu hatırlatan Akdamar, satışlarının kamu alımlarında yaklaşık yüzde 15 paya sahip olduğunu ifade etti.
Daha sonra, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KOSGEB Başkanı Kaplan ve DMO Genel Müdürü Akdamar sözkonusu işbirliği protokolünü imzaladı.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Kosgeb Dmo İşbirliği Protokolü İmza Töreni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?