Küresel piyasalar, dün açıklanan ABD Merkez Banası (Fed) toplantı tutanaklarının ardından pozitif seyrederken, bugün ve yarın açıklanacak makroekonomik verilerin yön üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
ABD'de dün açıklanan Fed'in aralık ayı toplantısının tutanaklarında enflasyonun petrol fiyatlarındaki düşüşle gerileyebileceği, küresel ekonomideki yavaşlamanın ekonomideki iyileşmeyi geciktirebileceği gibi risklere vurgu yapılırken, faiz artırım sürecine ilişkin "sabırlı olunacağı" açıklamasına bazı üyelerin yanlış anlaşılabileceği nedeniyle karşı çıkmaları dikkati çekti. Tutanakların açıklanmasının ardından Dow Jones endeksi günü yüzde 1,23 yükselişle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 1,17, Nasdaq endeksi yüzde 1,25 yükseldi. Analistler, dolar endeksinin ve vadeli işlemlerde pay piyasalarının yükseliş eğilimini devam ettirdiğini belirterek, bugün haftalık işsizlik yarın ise tarım dışı istihdam verilerinin yön üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.
Avrupa tarafında, son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin ekonomik aktiviteye ilişkin tedirginlikleri artırması ve Yunanistan'a ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ile avronun dolar karşısındaki değer kaybı devam ederken, pay piyasaları dün pozitife döndü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,51, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,72, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,84 değer kazandı. Analistler, bugün yoğun veri takvimi ile İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) kararlarının takip edileceğini ifade ediyor.
Asya tarafında, bugün Fed tutanakları sonrasında Çin hariç yükseliş eğilimi dikkati çekiyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2'ye yakın yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,51 değer kazandı, Çin'de Şanghay endeksi ise yüzde 1 geriledi.
Yurt içinde döviz kurları ve faizlerdeki yatay seyirden destek bulan BIST 100 endeksi, dün 30 Mayıs 2013 tarihinden bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 87.626 puana kadar çıksa da, gün sonuna yakın petrol fiyatlarındaki dalgalanmanın tedirginliği ile kazançlarını geri verdi ve günü sınırlı düşüşle 86.777 puandan tamamladı.
Analistler, yurt içinde sanayi üretimi verilerinin, yurt dışında ise petrol fiyatlarının seyri ve yoğun veri takviminin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 87.000 ve 87.700 seviyelerinin direnç, 86.000 ve 85.500 seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu kaydediyor.
AA Finans'ın beklenti anketine göre ekonomistler, geçen yılın kasım ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 artmasını bekliyor. Ankete göre, ekonomistlerin takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması yüzde 2,1, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi beklentisinin ortalaması ise yüzde 1,1 oldu.
Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, 2014 yılı ekim ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,47 artmıştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, geçen yıl ekimde 2013'ün aynı ayına göre yüzde 2,4 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya oranla yüzde 1,8 düşmüştü. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Küresel Piyasalar Fed Tutanakları Sonrası Pozitif Seyrediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?