MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı açıldı - - Son Dakika
Ekonomi

MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı açıldı -

MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı açıldı -

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin mermer ve doğal taşını blok yerine işlenmiş ürün olarak ihraç etmesi gerektiğini, bunun için hükümet olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi.

26.03.2014 15:11

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin mermer ve doğal taşını blok yerine işlenmiş ürün olarak ihraç etmesi gerektiğini, bunun için hükümet olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Zeybekci, İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri AŞ (İZFAŞ) tarafından bu yıl 20'nci kez düzenlenen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın (MARBLE) açılışında yaptığı konuşmada, "Türkiye blok yerine işlenmiş mermer ihraç etmelidir. Doğaltaşımızı Türk taşı, Türk tasarımı, Türk sanatı olarak ihraç etmeliyiz. Hükümet olarak bunun için her türlü desteği vereceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyanın en zengin doğaltaş rezervine sahip ülkelerden olduğunu belirten Zeybekci, Türkiye'nin dünya rezervinin yüzde 30'una sahip olduğunu kaydederek, "Doğaltaşta şu anda Çin, İtalya'nın ardından 3. sıradayız. Türkiye bu potansiyeliyle doğaltaşçı olarak bilinmeli. Türkiye doğaltaşta 1 numara olabilecek tüm zenginliklere sahiptir" dedi.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde doğaltaşta dünyanın en önemli ülkelerinden biri olacağını ifade eden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı sıkıntılar var ama bunlar aşılacak. Türkiye 2,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmıştır. Bunun yarısını blok olarak ihraç etmektedir. Bu fuarda bir umut gördüm. 10 yıl önceki fuarda yabancı makinelerin çoğunluğu vardı, bugün Türk makine sektörünün ağırlığı var. İnşallah daha fazla teknoloji ihraç edeceğiz."

Mermer ve doğaltaş ihracatının karayolu yerine daha ucuz olan demir ve deniz yolunun tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, sektör temsilcileriyle en kısa sürede bir araya gelerek sorunları ele alacaklarını dile getirdi.

Zeybekci, "İzmir'deki bu fuarı istediğimiz gibi destekleyemiyoruz. Bu fuarı da ihraç fuarlar arasına alarak en üst düzeyde destekleyeceğiz. Ben fuarla gurur duydum. Önümüzdeki günlerde mermer sektörü temsilcileriyle bir araya gelip sorunları ele alacağız. Türkiye çok başarılı fuarlar yapar hale geldi" dedi.

Maden ocaklarında tabiatı biraz hor kullanıldığına işaret eden Zeybekci, "Taşları aldığımız o bölgeleri biraz hor kullanıyoruz gibi geldi bana. Devlet yasağıyla bu iş olmaz. Buraların sahibi sizlersiniz. Fazla hor kullanılıyormuş görüntüsünü giderecek sizlersiniz" diye konuştu.

Şehirlerin düzenlenmesinde yerli doğaltaşın kullanılmasını, geleceğe bırakılacak eserlerin yapılmasını isteyen Zeybekci, şöyle konuştu:

"Anadolu coğrafyasında 19 ve 20. yüzyılla ilgili bizi gelecek yüzyıla taşınacak eserler yoktur. Geçen gün bir arkadaşımız 'Bundan bin yıl sonra arkeologlar Ankara'da neyi inceleyecekler biliyor musunuz?' dedi. 'Ankara Kalesi'ni kesin bulacaklar. TBMM'nin hakiki taş yapılı bazı bölümlerini bulacaklar, Anıtkabir'in taş yapılı bazı bölümlerini bulacaklar. Hacı Bayram-ı Veli'nin taş yapılı bazı bölümlerini bulacaklar. Bunun dışında 19. ve 20. yüzyılın bugüne kadarki bölümüyle ilgili bundan bin yıl sonra bugünün medeniyetini, bugünün insanını, bugünün adaletini, mimarisini inançlarını taşıyan hiç bir eser bulamayacaklar.' Ben isterdim ki bugün Türkiye'de 19. 20 ve 21 yüzyılda hepimizin gurur duyduğu, hiç kimsenin bir diğerinden daha fazla sahip olmadığı Cumhuriyet dönemi eserlerinin yapılmış olmasını isterdim. Valilik binalarının, belediye binalarının, ibadet merkezlerinin, kütüphanelerin, tiyatro ve opera salonlarının bu dönemin modern mimarıyla yapılmış ve bin yıl sonra 2010 yılında yapılmış denilebilseydi. Bunun için en büyük sorumluk yerel yönetimlere düşüyor."

- "İthal doğaltaş kullanılması durumunda ihale iptal edilecek"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım da en fazla önem verdikleri ihraç ürünlerinden birinin de mermer olduğunu dile getirdi. Özellikle kamu yatırımlarında yerli doğaltaşın kullanılması yönünde çok sayıda genelgenin yayımlanmasına rağmen çok fazla uygulanmadığını kaydeden Yıldırım, "Kamu ihalesi 'yerli mermer kullanımında yüzde 15 daha fazla para verip alabilirsiniz' diyor. Özellikle belediye ihalelerinde bundan sonra ithal doğaltaş kullanılması durumunda şikayet halinde ihale iptal edilecektir. Yerli ürünün kullanımında ısrarcı olacağız" dedi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç de yapılarda yerli doğaltaşın kullanılması çağrısında bulundu.

- Fuara bin 187 firmanın katılıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da 26-29 Mart 2014 tarihleri arasında açık kalacak fuarın İzmir ekonomisine katkısının 100 milyon dolar civarında olacağını söyledi.

Fuara, 912'si yerli, 275 yabancı olmak üzere bin 187 firmanın katıldığını belirten Kocaoğlu, 5 binden fazla profesyonel ziyaretçinin gelmesinin planlandığını, yurt dışından 32 ülke, yurt içinden de 42 şehirden firmaların 4 gün boyunca İzmir'de ürünlerini görücüye çıkaracağını kaydetti. MARBLE Fuarı'nın 20 yılda 20 kat büyüdüğünü ifade eden Kocaoğlu, yeni fuar alanıyla büyümede yeni bir sıçrama beklediklerini dile getirdi.

İşlenmiş, yarı işlenmiş ve ham olmak üzere yaklaşık 14 bin ton taşın sergilendiği fuarda, 659 blok mermer ve doğaltaş görücüye çıktı.

Fuara, aralarında ABD, Almanya, Çin, İtalya ve Japonya'nın da bulunduğu yaklaşık 40 ülkeden alım heyeti, 90 ülkeden de ziyaretçi bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi MARBLE Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı açıldı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement