Mart Ayı İhracat Rakamları Açıklandı (3) - Son Dakika
Ekonomi

Mart Ayı İhracat Rakamları Açıklandı (3)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Avro Bölgesi'ndeki deflasyonun sona ermesi ve küresel talepteki toparlanma ile avro/dolar paritesinin bir seviyede normalize olması durumunda ihracatımızda yeniden güçlü artışlar yakalayacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

01.04.2015 12:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Avro Bölgesi'ndeki deflasyonun sona ermesi ve küresel talepteki toparlanma ile avro/dolar paritesinin bir seviyede normalize olması durumunda ihracatımızda yeniden güçlü artışlar yakalayacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, mart ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ihracatta yaşanan düşüşte parite etkisi ile tüm dünya ticaretinde dolar bazında yaşanan daralmanın da etkili olduğunu belirterek, 2015 yılının geneli için tahminlerin, dünya ticaretinin yüzde 4 ile yüzde 5 gerileme kaydedebileceği yönünde şekillendiğini kaydetti.

"Capsize Dry Index" küresel taşımacılık endeksinin, son 6 yıldaki en düşük seviyelerine inerek, bu daralmanın devam edebileceğinin sinyalini verdiğini anımsatan Büyükekşi, şunları aktardı:

"Dünyanın büyük ihracatçı ülkelerinin kesinleşen ocak ayı ihracat rakamları da bu etkileri teyit ediyor. Örneğin Almanya'nın ihracatı ocak ayında yüzde 15 düşerken, İngiltere'nin yüzde 20,5, İspanya'nın yüzde 21,3, İtalya'nın yüzde 18,2, Brezilya'nın yüzde 14,5, Hindistan'ın yüzde 11,2, Rusya'nın yüzde 30,5 ve Çin'in ihracatı yüzde 3,3 geriledi. Küresel ihracat ve dış ticaret performansına odaklandığımızda ise 70 büyük ihracatçı ülkenin yayınlanan ocak verilerine göre toplam ihracatı ocak ayında yüzde 8,5 gerilerken, TÜİK'in kesinleşmiş rakamlarına göre Türkiye'nin ihracatı ocak ayında yüzde 0,7, ocak-şubat döneminde ise yüzde 3,4 geriledi. Dolayısıyla Türkiye'nin dünya ticaretinde yaşanan bu daralmadan daha az etkilendiğini, hatta euro bazlı değerlendirdiğimizde AB'de pazar payımızı artırdığımızı görmek, önümüzdeki dönem için motivasyon ve cesaretimizi artıyor. İhracatçılarımız mal ihracatında adet ve kilogramda dolar bazında artışa rağmen birim fiyata bağlı olarak dolar değerinde yaşanan kayıpların önümüzdeki aylarda azalmaya başlamasını ve ihracatımızın 3. çeyrek itibariyle de yeniden artış trendine girmesini bekliyoruz."

"AB'de pazar payı kazanmamız sevindirici"

Büyükekşi, yılın ilk 2 ayında AB-28'in dışarıdan gerçekleştirdikleri ithalatın, avro bazında yüzde 5 gerileme kaydederken, Türkiye'nin aynı dönemde bu bölgeye ihracatını yüzde 7,5 arttırdığını ifade ederek, "Amerikan dolarının tüm dünya para birimlerine karşı son 11 yılın en değerli seviyesine ulaştığı ve dünya ticaretinin dolar bazındaki fiyat gerilemelerine bağlı olarak gerileme trendine girdiği bir dönemde AB'de pazar payı kazanmamızı son derece sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İlk 3 ayda ilk 30 ülkenin ihracattaki payının yüzde 78 olduğunu, bu ülkelerin 13'ünün AB-28 üyesi ülkeler ve bu ülkelerin toplam ihracattaki payının yüzde 41 olduğunu belirterek, dolayısıyla avro/dolar paritesindeki toparlanma ile bu değişime fiyatların uyum sağlaması ve Avro Bölgesi'nde bir süre sonra deflasyonun sona ermesi ile fiyatların bulunduğu seviyeden daha yukarı çıkacağına inandığını kaydetti.

Büyükekşi, Fed'in faiz artırımı beklentileri ve bunun sonucunda doların hemen hemen tüm para birimleri karşısında değer kazanmasının, dünya ekonomilerinin en sıcak gündem maddesi olmaya devam ettiğini anlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"ABD ekonomisindeki enflasyon ve istihdam ile ilgili son göstergeler, Fed'in haziran ayında faiz artışı yapacağı yönündeki beklentileri güçlendirmesine rağmen faiz artışının beklenenden daha yavaş olacağını ve daha küçük dilimlerle yapılacağını gösteriyor. Bu gelişme, şüphesiz Türkiye için olduğu kadar avro için de iyi bir haber olarak algılandı. Bunun sonucunda avro/dolar karşısında bir miktar değer kazandı. 2014 ile karşılaştırıldığında avro/dolar paritesinin mart ayında, bir önceki seneye göre yüzde 21,5, bu senenin ilk çeyreğinde ise yüzde 17,6 değer kaybettiğini görüyoruz. İhracatımızda avronun ağırlığı göz önüne alındığında pariteden dolayı ihracatımızın, ocak ayında 800 milyon dolar, şubat ayında 900 milyon dolar, mart ayında ise paritedeki yüzde 22'lik gerileme ile yaklaşık 1,3 milyar dolar negatif yönde etkilendiğini görüyoruz. Gerileyen parite ve tüm bölgelerdeki para birimlerine karşı güçlenen dolar etkisini hissettiriyor ve derinleştiriyor. Halbuki avro bazında bakıldığında AB'ye ihracatımız artmaya devam ediyor. Mart ayında avro bazında AB'ye ihracatımız yüzde 5,3 artarken, ilk 3 ayda ise yüzde 6,5 artış gösterdi."

İhracatta artış beklentisi

Büyükekşi, yine AB ülkelerine avro bazında bakıldığında ihracat gelişimini daha çarpıcı olarak görebildiklerini belirterek, ihracatta toplamda yüzde 78'lik payı olan ilk 30 ülke içerisinde 13 ülkenin AB-28 bölgesi ülkeler olduğunu, bu ülkelere avro bazında ilk 3 ayda ortalama yüzde 8'lik ihracat artışı yakaladıklarını kaydetti.

Sene başından itibaren yüzde 18 gerileyen avro/dolar paritesinin bu artışının dolarda yüzde 11 gerilemeye çektiğini ifade eden Büyükekşi, "Bunun haricinde ilk 30 ülke içerisinde sıkıntılar yaşanan Irak, Rusya, Ukrayna, Mısır ve Libya gibi pazarlar haricinde bilhassa dolar fiyatlanan tüm pazarlarda dolar bazında da artış görmek bizi geleceğe dair ümitlendiriyor. Dolayısıyla Avro Bölgesi'ndeki deflasyonun sona ermesi ve küresel talepteki toparlanma ile birlikte avro/dolar paritesinin bir seviyede normalize olması durumunda ihracatımızda yeniden güçlü artışlar yakalayacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Büyükekşi, dolar ve avro bazında ana ihracat pazarlarına bakıldığında, Almanya'ya ihracatın ocak-mart döneminde yüzde 15 düşerken, avro bazında ihracatın yüzde 4 arttığını, İtalya'ya ihracatın ocak-mart döneminde yüzde 12 düşerken, avro bazında ihracatın yüzde 7 yükseldiğini, Fransa'ya ihracatın ise aynı dönemde yüzde 14 düşerken, avro bazında ihracatın yüzde 4 arttığını bildirerek, "Euro bazında ihracatımızın artıyor olmasını son derece önemli buluyoruz. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemeye giderek, aylık 60 milyar Euro devlet tahvili alımlarına başladı. Bu genişlemenin AB'deki büyüme beklentilerine hız kazandırmasını bekliyoruz. Ayrıca yakın zamanda Avrupa'da fuarlara katılan ve bu fuarlardan oldukça olumlu izlenimlerle dönen ihracatçılarımız da önemli fırsatların olduğu bir dönemden geçtiğimizi işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Mart Ayı İhracat Rakamları Açıklandı (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement