Memura Faiz Yerine İlk 6 Ay Yüksek Zam - Son Dakika
Son Dakika Logo

Memura Faiz Yerine İlk 6 Ay Yüksek Zam

Memura Faiz Yerine İlk 6 Ay Yüksek Zam
11.04.2012 09:14  Güncelleme: 10:12

Memurun umutla beklediği ancak geciken zammın faizine çözüm formülü bulundu.

Toplu sözleşme yasasındaki gecikme nedeniyle ocak zammı en az 4 ay geciktiği için memurun faiz alacağı, ilk 6 ayda yapılacak zam yüksek tutularak ödenebileceği söyleniyor ancak yine de formüle Maliye karar verecek.

Hükümetle memur sendikaları tarihte ilk kez "toplu sözleşme" masasına oturmaya hazırlanırken, zammın 4 ay gecikmesi nedeniyle gündeme gelen "faiz"e formül aranıyor.

Maaş zammı normalde ocakta yapılıyor. Ancak ilgili yasal düzenleme gecikti. Hükümetle sendikalar arasında başlayacak zam görüşmeleri kısa sürede tamamlansa dahi memur zammını en az 4,5 ay gecikmeli alacak.

DAVALAR ENGELLENECEK

Bu zararın telafisi için memura zamla birlikte faiz de verilmesi gerekiyor. Ancak bugüne kadar rastlanmayan bu durum konusunda Maliye'de net karar verilmiş değil. Genel düşünce faizin verilemeyeceği yönünde. Bununla birlikte faizin dava edilebileceği, sözleşme sonrasında memura ilave faiz hakkı doğuracak bir mahkeme kararının Maliye'ye ilave yük bindireceği ifade ediliyor. Sözleşme sürecinde faiz konusunun çözülerek hem davanın hem yaşanacak olası sürprizlerin önüne geçilmek isteniyor.

FORMUL NASIL İŞLİYOR?

Memur sendikalarında gündeme getirilen formüle göre ilk 6 aydaki zam, ikinci 6'ın üzerinde belirlenecek. Normalde örneğin yüzde 3 artı 3 ya da yüzde 5 artı 5 şeklinde uygulanacak zam, örneğin yüzde 4 artı 3 veya yüzde 6 artı 5 şekline dönüşecek. Böylece faiz tartışması bitecek, memur faiz almadan gelirini yükseltmiş olacak.

EN AZ MAAŞI ALANIN ZAMMI 90 LİRA OLUR

Bu formülün hükümetce benimsenmesi halinde en düşük dereceli memurun cebine ilk 6 ay boyunca aylık 15 TL ilave para girecek. 6 aylık kazancı 90 lirayı bulacak. İlk 6 ay için 1 puanlık ilave faiz zammı memurun faiz alacağının çok daha üzerinde bir tutara denk geliyor. Bu nedenle yapılacak hesaplamada 1 puan yerine 0,5 puan ya da daha düşük bir faiz zammının ortaya çıkması bekleniyor.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Memura Faiz Yerine İlk 6 Ay Yüksek Zam - Son Dakika


Advertisement