Mersin ihracatında geçen yıl başlayan daralma, yılın ilk 6 ayında da devam etti. Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7'lik artış olmasına karşın, Mersin firmalarının ihracatı Ocak-Haziran 2016'da yüzde 5 azalarak 670 milyon dolara gerilerken, Mersin hinterlandından yapılan ihracat da yüzde 5 düşüşle 3 milyar 702 milyon dolar oldu.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Aylık Göstergeler Haziran 2016 Bülteni yayınlandı. Bültende yer alan veriler, Mersin'de son dönemde ihracatta meydana gelen gerilemenin önüne geçilemediğini ortaya koydu. Gerek Mersin firmalarının gerekse Mersin hinterlandından yapılan ihracatın, 2016'nın ilk 6 ayında da düşüşünü sürdürdüğü görülürken, 6 aylık dönemdeki bu gerileme, yine Türkiye genelinin üzerinde gerçekleşti.
Daralma yine Türkiye genelinin üzerinde
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan geçici verilere göre, 2016 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye genelinde ihracat geçen yıla göre yüzde 2,ithalat ise yüzde 7 azalış kaydetti. Belirtilen dönemde dış ticaret açığında ise geçen yıla göre yüzde 16'lık azalma gözlendi. Aynı dönemde Mersin hinterlandı kapsamında gerçekleştirilen ihracat ise 2015'e göre yüzde 5 azalarak 3 milyar 702 milyon dolara geriledi. İthalat da yüzde 6 düşüşle 6 milyar 213 milyon dolara gerilerken, dış ticaret açığı ise yüzde 7 azalarak 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Belirtilen dönemde Mersin hinterlandı kapsamında ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 1 puan artış göstererek yüzde 60 olarak gerçekleşirken, Türkiye'de gerçekleştirilen ihracatın yüzde 5,2'si, ithalatın ise yüzde 6,2'si Mersin hinterlandından yapıldı.
Yılın 6 aylık döneminde Mersin firmalarının ihracatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalarak 670 milyon dolara düştü. İthalat ise 7 yüzde gerilemeyle 595 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu veriler, yılın ilk yarısında Mersin firmalarının yaptığı ihracattaki daralmanın Türkiye genelinin üzerinde olduğu görülürken, ithalattaki azalış oranının Türkiye geneli ile aynı seviyede gerekleştiği gözlendi. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıla göre 2 puan artış göstererek yüzde 113 olurken, dış ticaret fazlası ise yüzde 9 artarak 75 milyon dolara yükseldi.
İhracat ve ithalattaki bu gelişmeler sonucunda, 2015 yılı ilk yarısında ihracat değerine göre iller arasında 13'üncü sırada yer alan Mersin, 2016 yılında 14'üncü sıraya; ithalat değerine göre ise 13'üncü sıradan 16'ncı sıraya geriledi. Öte yandan, ihracatçı firma sayısında ise 2015 yılı ilk 6 ayında iller arasında 11'inci sırada yer alan Mersin, 2016 yılında 10'uncu sıraya yükseldi. İthalatçı firma sayısına göre ise 2015 yılı ilk yarısında 10'uncu sırada yer alan Mersin, 2016 yılında yerini korudu.
Mersin firmalarının hem ihracat hem de ithalat hacminde geçen yıl gözlenen azalış devam ederken, 2016 yılı ilk yarısında dış ticaret hacmindeki daralmada gıda ürünleri ve içecek ile ana metal sanayi sektörleri etkili olurken, tütün ürünleri ihracattaki, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar ise ithalattaki azalışta etkili olan diğer sektörler oldu.
Haziran'da ihracatta yüzde 7'lik artış oldu
Mersin firmalarının ihracat hacmi, 2016 Ocak-Mayıs döneminde inişli çıkışlı seyir izlerken, Haziran ayında ise durağan yapıda olduğu, ithalat hacminin ise aynı ayda yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Haziran 2016'da Mayıs ayına göre ihracatta önemli bir değişim olmazken, 2015'in aynı ayına göre yüzde 7'lik artış gerçekleşerek, 111 milyon 213 bin dolar ihracat yapıldı. Bu artışta gıda ürünleri ve içecek, giyim eşyası ve metal eşya sanayi (makine ve teçhizatı hariç) sektörleri etkili oldu. Öte yandan, Mersin firmalarının Haziran ayı ithalatı yüzde 39 gerileyerek 74 milyon 170 bin dolara düştü. Bu azalışta ise gıda ürünleri ve içecek, tarım ve hayvancılık ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar sektörleri etkili oldu.
İhracattaki düşüşte Avrupa ve Asya ülkeleri etkili oldu
2016 yılı Ocak-Haziran döneminde Mersin firmalarının toplam ihracat hacminde geçen yıla göre azalışta Avrupa ve Asya ülkelerinin önemli payı oldu. Söz konusu dönemde Rusya Federasyonu, ABD, Brezilya, Arjantin, Irak ve İsrail geçen yıla göre ihracat azalışında etkili olan ülkeler olurken, ithalattaki daralmada ise Avrupa ülkelerinin payı öne çıktı. - MERSİN
Son Dakika › Ekonomi › Mersin, İhracattaki Düşüşün Önüne Geçemiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?