Murdoch'tan Çin'e 'Korsan Yayın' Uyarısı - Son Dakika
Ekonomi

Murdoch'tan Çin'e 'Korsan Yayın' Uyarısı

Murdoch\'tan Çin\'e \'Korsan Yayın\' Uyarısı

Dünyadaki Büyük Medya Kuruluşlarının Yöneticilerinin Bir Araya Geldiği Dünya Medya Zirvesi İçin Çin'de Bulunan Rupert Murdoch, Çin'i Telif Hakları ve Yayın Korsanlığı Konularında Uyardı.

10.10.2009 02:26

Dünyadaki büyük medya kuruluşlarının yöneticilerinin bir araya geldiği Dünya Medya Zirvesi için Çin’de bulunan Rupert Murdoch, Çin’i telif hakları ve yayın korsanlığı konularında uyardı.

40 ülkeden 170 medya kuruluşunun 300’den fazla temsilcisinin katıldığı, medyanın yaşaması, kalkınması, işbirliği yapması ve yeni teknolojileri kullanarak stratejik değişimi sağlamasının yollarını ele alan zirvede konuşan Murdoch, "Dijital rönesans Çin’e liderliğini göstermek için büyük bir fırsat veriyor" dedi. Murdoch, Çin’in 1970’li yılların başında ekonomik alanda gerçekleştirdiği ’açık kapı’ politikasına atıfta bulunarak Çin hükümetinin şimdi de ’dijital kapıyı’ açma şansının bulunduğunu belirtti.

Teşvik edilmeli

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, dünyadaki medya kuruluşlarının çağın gelişmesine ayak uydurarak, kalıcı barış ve ortak refaha dayalı, uyumlu dünyanın inşasına katkıda bulunması gerektiğini belirtti. Çin lideri, bütün medya kuruluşlarının, medyanın özgün avantajlarını iyi bir şekilde değerlendirerek, barış, gelişme işbirliği, ortak kazanç ve hoşgörü anlayışını yaygınlaştırması, çok taraflılığın, küreselleşen ekonominin ve kültürel çeşitliliğin gerçeklerini nesnel şekilde yansıtması ve gelişmekte olan ülkelerin gelişmesini teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Hu Cintao bilgi paylaşımını güçlendirmek, yabancı haber ajanslarının ve muhabirlerin yasal haklarını korumak ve Çin’deki yabancı medyaya kolaylık sağlamak için taahhütte bulundu.

Dijital kapı açılmalı

Bazı insan hakları kuruluşları ve medya grupları Çin medyasına uygulanan sansürü ve yabancı gazetecilerin haber alma özgürlüğünün kısıtlanması yüzünden zirveyi eleştirirken, katılımın yüksek olması dikkat çekti. Zirvedeki öne çıkan isimlerden Murdoch, Çin’e getirilen eleştirilerin ülkenin artan küresel önemi ile daha da şiddetleneceği uyarısında bulundu. Çin medyasının ve gösteri sektörünün gelecek vaat ettiğini söyleyen Murdoch, yöneticilerin engelleri kaldırarak Çin medyasını geliştirmeleri gerektiğini vurguladı. Ancak Murdoch yayın korsanlığının dışarıya açılmayı sağlayacak kárı elde etmeyi zorlaştıracağını belirtti. Ülkedeki devlet kontrolünde bulunan medya endüstrisindeki rekabet ortamı eksikliğine de değinen Murdoch bunun medyanın gelişmesini engellediğini dile getirdi.

İnternet siteleri habere para ödemeli

RUPERT Murdoch, zirvede ayrıca internet sitelerinde yayımlanan haberler için para istemeyen medya kuruluşları ile bundan kár sağlayan çevreleri de eleştirdi. Murdoch, arama motorlarının ve diğer sitelerin, kullandıkları haberler karşılığında para ödemelerinin vaktinin geldiğini söyledi. The Sun, the Times, New York Post ve Wall Street Journal gibi gazetelerin bağlı olduğu News Corporation şirketinin patronu Murdoch, "Eğer bilgi üretenler paralı içerik uygulamasına geçmezse, kazanan haber hırsızları" diye konuştu. Murdoch daha önce de News Corporation şirketine ait sitelerin içeriklerine ulaşımın paralı hale getirileceğini açıklamıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Murdoch'tan Çin'e 'Korsan Yayın' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement