Narenciyede Yeni Pazarlar İçin Fiyat İndirimi Önerisi - Son Dakika
Ekonomi

Narenciyede Yeni Pazarlar İçin Fiyat İndirimi Önerisi

Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Cahit İncefikir, narenciye ihracatında yeni pazarlara girebilmek için üreticinin fiyat indirimi yapması gerektiğini söyledi.

13.01.2016 11:15

MUZAFFER ÇAĞLIYANER - Seyhan Ziraat Odası 2. Başkanı Cahit İncefikir, narenciye ihracatında yeni pazarlara girebilmek için üreticinin fiyat indirimi yapması gerektiğini söyledi.

İncefikir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemlerde yaşanan gelişmeler sonucu narenciyenin de aralarında bulunduğu yaş sebze meyve ürünleri için alternatif pazar arayışı başladığını hatırlattı.

Yılbaşından itibaren Rusya'nın Türk ürünlerine giriş yasağı getirmesiyle üreticinin şaşırdığını dile getiren İncefikir, "Rusya dışındaki ülkeler de tabii ki önemli. İhracatta alternatif pazarlar oluşturmaya, yeni pazarlara girmeye mecburuz ancak alternatif pazarlarda yer almak zaman alacak" diye konuştu.

Narenciye ve yaş sebze meyve üreticilerinin yeni pazarlar bulunana kadar bir dizi önlem alması gerektiğini dile getiren İncefikir, şunları kaydetti:

"Yeni pazarlar oluşuncaya kadar narenciye üreticileri olarak temkinli davranmalıyız ancak bu yeni pazarlarda da birçok ülke çoktan yerini almış durumda. Onlarla rekabet edebilmemiz için fiyat indirimine gitmeliyiz. Rusya'ya ihraç edilen narenciye, ortalama 1 lira ile 1 lira 20 kuruş arasında bir fiyatla satılıyordu. Alternatif pazarlara girmek için bu fiyatın altında fiyatlar sunmamız gerek. Ayrıca ürettiğimiz ürünlerin, gireceğimiz yeni pazarlarda öncelikle, istenilen türden ve kalitede ürünler olması şart. Bu nedenle yeni ekim yapmayı düşünen üreticinin, bunları göz önüne alarak ekim yapması gerek. Önümüzdeki yıllarda narenciye ve yaş sebze meyvede bunları göz önüne alarak pozisyon almamız şart."

Alternatif pazarların yeni ürün deseni anlamına geldiğini aktaran İncefikir, "Rusya'ya sattığımız portakalla Avrupa'ya ya da Uzakdoğu'ya satacağımız portakalın bir olması beklenemez. Herkesin tercih ettiği ürün başka olacaktır. Bu nedenle üreticinin ürün desenini belirlerken bu yeni tercihleri göz önüne alması gerek" dedi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan ise Türkiye'deki narenciye rekoltesinin yüzde 25'inin Adana'da gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Ülkemizin yılda 500 milyon doları aşkın bir narenciye ihracatı var. Rusya'nın ambargosundan fazla etkilenmemek için alternatif pazar arayışlarına hız vermeli ve yeni pazar bulunana kadar gereken tedbirleri almamız şart" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Narenciyede Yeni Pazarlar İçin Fiyat İndirimi Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement