Ocampo Yarışta Havlu Attı - Son Dakika
Ekonomi

Ocampo Yarışta Havlu Attı

Ocampo Yarışta Havlu Attı

Eski Kolombiya Maliye Bakanı Jose Antonio Ocampo, Dünya Bankası başkanlığı için yarıştan çekildiğini belirterek, başkanlık seçiminin, adayın meziyetlerinin dikkate alınmasından çok politik bir sürece dönüştüğüne vurgu yaptı.

14.04.2012 17:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ocampo ayrıca başkanlık için Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala'yı desteklediğini ifade etti.

Adaylık sürecinde Ocampo, kuruluşun kültüründe değişiklik ve diğer küresel bankalarla daha fazla işbirliği çağrısı yapmış, Dünya Bankası'nın diğer kalkınma bankalarının gerisinde kalmaya başladığını ve yeni fon sağlamada yeterince çaba göstermediğini savunmuştu.

Dünya Bankası'nın 25 üyeli yönetim kurulunun, 30 Haziran'da Robert Zoellick'ten boşalacak koltuğa oturacak yeni başkanını pazartesi günü belirlemesi bekleniyor.

Son dakika sürprizi olmazsa ABD'nin aday gösterdiği Jim Yong Kim'in başkan seçileceği tahmin ediliyor. Kim, başkan seçilmesi durumunda 1946'dan bu yana Dünya Bankası'nın başına geçen 12'inci Amerikalı olacak.

Dünya Bankası'nın Brezilyalı temsilcisi Rogerio Studart, banka yönetim kurulunun pazartesi günü Nijeryalı Ngozi Okonjo-Iweala ve ABD'li Jim Yong Kim arasında seçim yapacağını söyledi.

Yoksullukla mücadele ve kalkınmayı desteklemeye odaklanan 187 üyeli Dünya Bankası'nın Yönetim Kurulu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası bahar toplantılarının yapılacağı 20-22 Nisan'a kadar başkan seçimini tamamlamayı hedefliyor.

Dünya Bankası Başkanı Zoellick, 16 Şubat'ta 5 yıllık görev süresinin dolacağı 30 Haziran'da görevini bırakacağını açıklamıştı.

Dünya Bankası'na, 1944'te kurulmasından bu yana Amerikalılar başkanlık ederken, kardeş kuruluşu Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) başkanları da her zaman Avrupalı oldu.

Gelişmekte olan ülkeler bu geleneğini kırmaya çalışsalar da ABD'nin Dünya Bankası Yönetim Kurulu'nda en büyük oy hakkına sahip olması, kimin başkan olacağına karar vermede önemli avantaj sağlıyor.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Ocampo Yarışta Havlu Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement