Paulson, Goldman'ı Krizde 24 Kez Aradı, ABD'de Büyük Tartışma Patladı - Son Dakika
Ekonomi

Paulson, Goldman'ı Krizde 24 Kez Aradı, ABD'de Büyük Tartışma Patladı

Paulson, Goldman\'ı Krizde 24 Kez Aradı, ABD\'de Büyük Tartışma Patladı

Lehman Brothers'ın İflasını Açıkladığı Hafta Goldman Sachs Ceo'su Lloyd Blankfein ile ABD Eski Hazine Bakanı Henry Paulson'ın 24 Kez Telefon Görüşmesi Yaptığı Ortaya Çıktı. Paulson'ın Blankfein Dışında Hiçbir Bankanın Ceo'suyla Bu Kadar Çok Görüşme Yapmadığı Belirtildi.

10.08.2009 03:51

Lehman Brothers’ın iflasını açıkladığı hafta Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein ile ABD eski Hazine Bakanı Henry Paulson’ın 24 kez telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. Paulson’ın Blankfein dışında hiçbir bankanın CEO’suyla bu kadar çok görüşme yapmadığı belirtildi.

ABD eski Hazine Bakanı Henry Paulson’ın Lehman Brothers’ın iflasını açıkladığı hafta Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein ile 24 kez telefon görüşmesi yaptığı ortaya çıktı. Paulson’ın 15 Eylül Pazartesi günüyle başlayan haftada, Blankfein dışında hiçbir bankanın CEO’suyla bu kadar çok görüşme yapmadığı belirtildi. Bakanlık görevine gelmeden önce yatırım bankası Goldman Sachs’ın CEO’su olan Paulson’ın küresel finansal krizin patlak verdiği günlerde, halefi Blankfein ile iki düzine telefon görüşmesi yapması, ABD’de ‘etik’ tartışmalara ve ‘çıkar çatışması’ eleştirilerine neden oldu.

AIG (American International Group) devletten 85 milyar dolar kredi desteği almış, bu sayede Golman Sachs da sigorta devinden 13 milyar dolarını kurtarmıştı. Goldman Sachs, AIG’nin kurtarılmasından en çok kârlı çıkan şirket olmuştu.

Bilgi edenme hakkı

New York Times gazetesi, Paulson ve Blankfein’in, Lehman Brothers’ın iflas ettiği ve sigorta devi AIG’nin kamu fonlarıyla kurtarıldığı geçen yıl eylül ayında 24 kez telefon görüşmesi yaptığını yazdı. Bilgi edinme hakkını kullanan gazete, Paulson’ın telefon görüşmeleriyle ilgili kayıtlara ulaştı. Buna göre, 2006 yılında Hazine Bakanı olarak göreve başlamadan önce Goldman Sachs CEO’luğunu yürüten Paulson, krizin en sıcak haftasında CEO Blankfein ile oldukça yoğun bir görüşme trafiği yaşadı. Geçen yıl 15 Eylül Pazartesi ile başlayan haftada Paulson, Blankfein ile 24 kez telefonla görüşürken, 14 kez arayan taraf kendisi oldu.

Yangın benzetmesi

Paulson’ın sözcüsü Michele Davis, sigorta devi AIG’nin yükümlülüklerin yerine getirmek için devletten 85 milyar dolar kredi desteği aldığı hafta meydana gelen telefon görüşmeleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, telefon görüşmelerinin yapıldığını doğruladı.  Ancak bu görüşmelerin, Paulson’ın belirli bir biçimde Goldman’a yardım etme niyeti taşımadığını savunan Davis, “AIG’nin bir şirketin hatırı için  kurtarıldığını ileri sürmek, itfaiyecilerin bir gökdelendeki yangını binlerce kişi içinden yalnızca birini kurtarmak için söndürdüğünü söylemek kadar saçma” dedi.

Goldman Sachs’a 1974’te girdi, 2005’te CEO olarak ayrıldı

HENRY Paulson, Goldman Sachs’a 1974 yılında girdi. 1982 yılında yatırım bankasına partner (ortak) olan Paulson, 1994-1998 yılları arasında COO olarak görev yaptı. 2005 yılında Goldman Sachs’tan ayrıldığında CEO’luk makamına kadar yükselmişti. Paulson, 2006’ta Hazine Bakanı olurken, Goldman Sachs’taki bütün hisselerini satmak ve bir etik anlaşmaya imza atmak zorunda kaldı.

Hangi gün ne oldu kaç kez görüştüler

14 Eylül 2008: Lehman Brothers iflas başvurusunda bulundu. Merill Lynch, Bank of America tarafından satın alınmayı kabul etti.

15 Eylül 2008: Kredi derecelendirme kuruluşları, yükümlülüklerini karşılamak için kaynak bulamayan   sigorta devi AIG’nin kredi notunu düşürdü.

16 Eylül 2008: AIG Yönetim Kurulu, ABD Merkez Bankası FED’den 85 milyar dolar kredi desteği alacağını açıkladı. Bu para, başta Goldman Sachs olmak üzere AIG’nin borçlu olduğu kurumlara ödendi. Paulson ve Blankfein telefonla 1 kez görüştü.

17 Eylül 2008: Hazine Bakanı Henry Paulson’ın göreve geldiğinde imzaladığı ‘etik anlaşması’ndan feragat etmesine izin verildi. Bu feragatname, Paulson’un daha önce CEO’su olduğu Goldman Sachs’la doğrudan ilgili konularla ilgilenmesine olanak verdi. Aynı gün, Paulson ve Blankfein 5 kez görüştü. 18 Eylül 2008: ABD Sermaye Piyasası Kurulu SEC, açığa satışlarla ilgili düzenlemeyi sıkılaştırdı. Paulson ve Blankfein telefonla 4 kez görüştü.

19 Eylül 2008: ABD yönetimi, finans sektörünü kurtarmak için 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıklardan Kurtulma Programı’nı (TARP) açıkladı. Paulson ve Blankfein 2 kez görüştü.

20 Eylül 2008: ABD Başkanı George W. Bush, Kongre’den Hazine Bakanlığı’na finans kuruluşlarının elindeki sorunlu mortgage varlıklarını satın alması için 700 milyar dolarlık kaynağı kullanmasına izin vermesini talep etti. Paulson ve Blankfein 8 kez görüştü

21 Eylül 2008: Wall Street’in ayakta kalan son iki yatırım bankası Goldman Sachs ve Morgan Stanley, FED’den kredi desteği alabilmek için banka holdingi olmayı planladıklarını açıkladılar. Paulson ve Blankfein telefonla 4 kez görüştü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Paulson, Goldman'ı Krizde 24 Kez Aradı, ABD'de Büyük Tartışma Patladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement