Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, Giresun ve yöresinde arıcılığın her geçen gün daha da gelişme kaydettiğini belirterek, yörede profesyonel olarak 2 bin ailenin arıcılıkla geçimlerini sağladıklarını ifade etti.
Birlik olarak arı yetiştiricileri tarafından çöplere atılan propolisleri ekonomiye kazandırmak için proje gerçekleştirdiklerini vurgulayan Elevli, "Bu konuda DOKAP ile bir proje ürettik. 8 ilde propolis, arı sütü ve polen nasıl alınır, hangi ekipmanların kullanılması gerekir gibi konularda eğitimler verildi. Giresun'da da Şebinkarahisar, Çanakçı, Bulancak ve Piraziz ilçelerinde 307 arıcı üyemize eğitim verdik. Bu sene de devam edecek eğitimlerde, propolisin alınabilecek ortamının seçilmesi, kovanlar arasına yerleştirilen tuzakların kullanılması ve toplamasını öğretiyoruz" dedi.
"TIP DÜNYASI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR HAM MADDE"
Propolisin tıp dünyası ile sanayi alanlarında önemli bir ham madde olduğunu vurgulayan Elevli, "Arıların bahar döneminde başlayıp Sonbahar dönemine kadar kovan içi dezenfeksiyonunda ve kovan içindeki çeşitli açıklıkların kapanması amacıyla genç meyve, bitki ve ağaç genç sürgünlerinden elde edilen bir maddedir. Keşfi M.Ö. 3 binli yıllara dayanmaktadır. Mumyaların sırrı, bozulmadan günümüze gelişinin en büyük sebebi propolisle kaplı olmasından kaynaklanmaktadır. Bu madde üzerinde özellikle Avrupa'da, Japonya'da, Almanya'da, Kanada'da deneysel çalışmalar yıllardır yapılmaktadır. Özellikle son 10 yıl içerisinde arı ürünleri ile tedavi üzerinde çalışmalar başlamıştır. Bilim insanları tarafından yapılan deneylerde Propolis'in kanser hücrelerini öldürdüğü, gerilettiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıkmıştır. Bu amaçla özellikle AB ülkelerinde reçetelere girmiştir. Propolis bağışıklık sistemini güçlendirici ürün ve boğaz pastilleri gibi ilaçlarda etkin olarak kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı.
"POLEN VE ARI SÜTÜ İLE EK GELİR OLUŞTURACAK"
Dünya'da ve Türkiye'de Propolis konusunda kodeks çalışmalarının çok yeni olduğunu aktaran Elevli, "Herkes propolis tuzağı alıyor ve üretiyor. Her gün bize propolis örnekleri geliyor. Kimi organik diyor, kimi saf diyor. Genel merkezimiz aracılığıyla hatta fiyatı bizim belirleyerek satmamız konusunda Çin'den talep geldi. Bunun kriterini Türkiye'de oluşturamadığımız için toplamaya cesaret edemedik. Bu konuda Tarım Bakanlığı tarafından kodeksinin oluşturulmasıyla arıcılarımızın polen ve arı sütü ile birlikte ek gelirini oluşturacak" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Kovanları Temizlerken Çöpe Atılan Propolis Ekonomiye Kazandırılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?