Rekabet Kurulu, Tüpraş ve Opet Petrolcülük Hakkında Soruşturma Açtı - Son Dakika
Ekonomi

Rekabet Kurulu, Tüpraş ve Opet Petrolcülük Hakkında Soruşturma Açtı

Rekabet Kurulu, Tüpraş ve Opet Petrolcülük Hakkında Soruşturma Açtı

Rekabet Kurulu, Tüpraş ve Opet Petrolcülük hakkında soruşturma açılmasına karar verdiRekabet Kurulu, Tüpraş ve Opet Petrolcülük hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

13.07.2012 14:37

Rekabet Kurulu, Tüpraş ve Opet Petrolcülük hakkında soruşturma açılmasına karar verdiRekabet Kurulu, Tüpraş ve Opet Petrolcülük hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Rekabet Kurumu'nun resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada Kurul'nun 4 Temmuz 2012 tarihli toplantısında aldığı karara yer verildi. Buna göre akaryakıt sektöründeki fiyat seviyeleri ve hareketlerine yönelik izleme çalışmaları sırasında yapılan tespitler üzerine yürütülen ön araştırma kapsamında, Türkiye Petrol Rafinerileri'nin (TÜPRAŞ) bazı uygulamalarının 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesi ve TÜPRAŞ ile ithalat yapan dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilen çeşitli eylemlerin aynı Kanun'un 4. maddesi çerçevesinde incelenmesi sonucunda, akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren TÜPRAŞ ve Opet Petrolcülük A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar verildi.

Bilindiği üzere 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesi, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri, 6. maddesi ise hakim durumun kötüye kullanılmasını yasaklıyor.

Soruşturma, TÜPRAŞ bakımından, başta aşırı fiyatlama, mal vermeyi reddetme ve bir ürünü diğer bir ürünle birlikte satın alma şartına bağlama gibi çeşitli dışlayıcı ve sömürücü davranışlar yoluyla 4054 sayılı Kanun'un 6. maddesi kapsamında hakim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığının; TÜPRAŞ ve Opet Petrolcülük A.Ş. bakımından ise ilgili pazarlardaki konumları ve kontrol yapıları da dikkate alındığında pazar paylaşımı ve diğer yollarla 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla başlatıldı.

Açıklamada, Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine kararın tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunulduğu vurgulandı. Açıklamada, kamuoyunun Rekabet Kurulu kararları hakkında bilgilendirilmesi kapsamında yapılan bu açıklamaların, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin 4054 sayılı Kanunu ihlal ettikleri, Kanun kapsamında ceza yaptırımı ile karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları şeklinde yorumlanamayacağına dikkat çekildi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Rekabet Kurulu, Tüpraş ve Opet Petrolcülük Hakkında Soruşturma Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement