Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı, Rekabet Kurumu tarafından bankalara açılan soruşturmanın ocak-şubat gibi tamamlanabileceğini bildirdi.
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 2012 yılı ekim ayı Meclis toplantısına katılan Kaldırımcı, rekabet hukukunun gelişmesinin bir çağdaşlık göstergesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin Küresel Rekabet Gücü sıralamasında 59. sıradan 43. sıraya çıktığını bilgisini verdi.
İnsani Gelişme Endeksi'nde Türkiye'nin 187 ülke arasında 92. sıra olduğunu aktaran Kaldırımcı, Türkiye'nin bu endekslerde ön sıralara gelmesi gerektiğini söyledi.
Serbest piyasa düzeninin tek başına sağlıklı bir ortam oluşturamayacağını, görünmez elin tek başına ortamı düzeltemeyeceğini aktaran Kaldırımcı, kamunun bunu sağlamak adına rekabetçi düzenlemeler yaptığını ifade etti.
Amacın toplumsal refahı artırmak olduğunu aktaran Kaldırımcı, piyasada rekabeti bozucu anlaşmaların yapılmaması gerektiğini söyledi.
Yüksek piyasa gücünün kötüye kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Kaldırımcı, hakim durumdaki bir firmanın gücünü kötüye kullanmaması gerektiğini dile getirdi.
-Adrese teslim ihalelerin önlenmesi... -
Konuşmasının ardından sanayicilerin sorularını yanıtlayan Kaldırımcı, adil rekabet ortamına ilişkin bir soruya yönelik olarak bunun milli bir mesele olduğunu söyledi.
Rekabet Kurulu'na bugüne kadar bir çok şikayetin intikal ettiğini aktaran Kaldırımcı, bu konuda 'Biz ne yapabiliriz-' diye müzakerelerini yaptıklarını belirterek, "Vardığımız sonuç o ki çok fazla müdahil olamadığımız. Böyle bir kulvarımız yok. Yani haksız rekabeti bu manada, kayıt dışılık faktörü itibariyle azaltmaya dönük, doğrudan bir şey yaptığımızı söyleyemem. Çünkü bütün yaptıklarımızı, kanunun falan maddesine, filan maddesine diyerek dayandırmak durumundayız. O manada böyle bir olgu var ve fakat çok fazla müdahil olamıyoruz" dedi.
Kaldırımcı, adrese teslim ihalelerin önlenmesine ilişkin bir başka soruya ise şu karşılığı verdi:
"Adrese teslim ihaleler meselesinde, yine aynı duyarlılığın kamu kurumu niteliğindeki meslek teşekküllerimiz, odalarımız, derneklerimiz tarafından gösterilmesi önemli. Bu bir rekabet ahlakı meselesi. Rekabet ortamının kalitesi meselesi. Tıpkı başka alanlarda olduğu gibi. Yani doğrudan yasal bir zeminden hareketle, biz bu adrese teslim diye tanımlanacak ihaleler konusunda bugüne kadar bir şey yapamadık. Kamu için de yapamadık, özel sektör için de zaten yapamıyoruz. Kamunun da bu konuda 'pir-u pak olduğunu, hiç problem teşkil etmeyecek şekilde davrandığını söylememiz zaten doğru değil. Bu alanda da biz görüşlerimizi, bize böyle bir şikayet intikal ettiğinde, ilgili kuruma zaman zaman görüşlerimizi iletiyoruz."
Bir sanayicinin "SGK alacaklarını e-hacizliyor, bize de aynı hak tanınsın, alacaklarımızı biz de e-hacizleyelim" önerisine ise Kaldırımcı, "Haklı, fakat biz ne yapabiliriz bilemiyorum" şeklinde karşılık verdi.
-TOKİ'nin özel sektörle rekabeti...-
Kaldırımcı, TOKİ'nin yoksul vatandaşların yanı sıra, lüks konut üreterek özel sektörle rekabete girmesinin eleştirilmesi üzerine, TOKİ'nin de meselelerinden biri olduğunu söyledi.
TOKİ'nin gündemlerine geldiğini, özellikle 2007-2008 yıllarında gündemlerine daha fazla girdiğini kaydeden Kaldırımcı, şunları söyledi:
"Peki 'Ne yaptınız-' diye sorarsınız, biz görüş yazdık. Başbakanlığa görüş yazdık, görüşlerimizi ifade etmeye çalıştık. Bu bir kamu tasarrufu ve bir mevzuattan hareketle TOKİ böyle bir tasarruf içinde. Kendi başına diye tabi telakki edilemez, yoksa müdahil olunur. Soruşturma açılır ama gelin görün ki, TOKİ'nin bu tür çalışmalarına ilişkin bir yasal zemini var ve biz de o noktada fazla bir şey yapmadık. Re'sen müdahale olmak, tabi ki imkanımız var. Ancak re'sen müdahale olurken tutarlı olmak, sağlam zeminde basmak gibi bir görevimiz de var."
Kaldırımcı, piyasada kanser ilaçlarının bulunmamasına yönelik eleştiriler hakkında ise, ilaç maddeleri konusunda dikkatli olmak gerektiğini söyledi.
Böyle durumlarda kartel denildiğini ama bazen de arkasından pek bir şey çıkmadığını belirten Kaldırımcı, "Bu tür şikayetlerle uğraşıyoruz. Çok şikayet geliyor ve bu tür şikayetlerle uğraşmak zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaldırımcı, "Bayiler arası rekabet önlenebilir mi-" sorusu üzerine de şunları söyledi:
"Bayilerin kendi aralarında anlaşarak belli fiyattan daha aşağı satış yapmamaları konusunda sanayici inisiyatif kullansa o da rekabeti ihlal etmiş olur. Vatandaş şikayet eder. Otomotiv sektöründe bayiler illerde kendi aralarında anlaştılar. Bunun üzerine cezalar verdik. Orada kar marjı yüksek değil, araba başına şundan aşağı kimse indirim yapmasın deniliyor. Bu yasak. Kanuna aykırı"
Muhabir: Sümeyye Dalkılınç
Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Rekabet Kurumu Başkanı Prof.Dr.Nurettin Kaldırımcı.'Rekabet Kurumu Tarafından Bankalara Açılan... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?