Siber Saldırıların Şirketlere Maliyeti Yıllık 470.000 $ - Son Dakika
Ekonomi

Siber Saldırıların Şirketlere Maliyeti Yıllık 470.000 $

Siber Saldırıların Şirketlere Maliyeti Yıllık 470.000 $

Kapsamlı güvenlik teknolojilerini kullanmayan şirketler siber saldırı riski altında!

03.03.2012 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

32 ülkeden 1.425 BT profesyonelinin dahil olduğu araştırma, son nokta güvenliğine gerekli yatırımı yapan şirketlerin siber saldırılara daha hazırlıklı olduğunu ve siber saldırıların şirketlere yıllık 470.000 dolar maliyet yükü getirdiğini ortaya koydu.

Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC), son nokta güvenliğine etkin olarak yoğunlaşan ve yoğunlaşmayan kurumların arasındaki önemli farkların ortaya konduğu 2012 Endpoint Security En İyi Uygulamalar Araştırması'nın sonuçlarını yayınladı.

Bir kurum için en iyi güvenlik uygulamalarına bağlı kalmanın siber saldırı hacmini düşürdüğü ve iş sürekliliğinde aksamaları azalttığı bilinen bir gerçek olarak öne çıkıyor. Symantec, en iyi son nokta güvenliği uygulamalarının ayrıntılı sonuçlarını ortaya koymak için toplamda 32 ülkeden 1.425 BT profesyonelini araştırmasına dahil etti. Elde edilen bulgular, daha kapsamlı güvenlik teknolojilerini konuşlandıran kurumların saldırılara karşı daha hazırlıklı ve daha donanımlı olduklarını ortaya koyarken, bu saldırıları daha az kayıpla atlattıklarını da gösteriyor.

Araştırmadan öne çıkan bulgular:

• Üst düzey kurumlar saldırılarla daha iyi başa çıkıyor: Saldırılara karşı daha hazırlıklı olan kurumlar son 12 ayda 2,5 kat daha az sayıda siber saldırı ile karşılaştılar. Aynı şekilde diğer kurumlara oranla 3,5 kat daha az aksama yaşadılar. Üst düzey şirketler, daha düşük seviyedeki işletmelerin yaşadığı aksamaların yalnızca %21'ini yaşadılar. – 2.765 saate kıyasla yalnızca 588 saat.

• Üst düzey kurumlar son nokta güvenliği teknolojileri ve uygulamalarının en son örneklerini benimsiyor: Symantec, araştırmanın katılımcılarına son kullanım noktalarını korumak için aldıkları önlemleri sordu. Daha sonra da kurumların aldığı önlemler, politikalar ve prosedürler üst düzey ve daha düşük düzey segmentleri altında karşılaştırıldı. Üst düzey kurumlarda 6 kat daha fazla virüs ve spyware koruma önlemi alındığı gözlendi. Ayrıca daha az hazırlıklı şirketlere kıyasla beş kat daha fazla firewall önleminin tercih edildiği ortaya çıktı. Bu trendler ileri düzey koruma alanında da kendisini gösteriyor. Üst düzey organizasyonlar izinsiz giriş tespiti önlemini diğer şirketlere kıyasla 5 kat daha fazla benimserken, veri kaybına karşı koruma çözümünü de 6 kat daha fazla tercih ediyor.

• Saldırılar maliyetli: Son 12 ayda kurumların %81'i siber saldırılarla karşılaştı ve bu saldırıların %64'ünün etkisi oldukça yüksek oldu. Bu saldırıların ortalama bir kuruma 12 ay boyunca getirdiği maliyet 470.000 dolar civarında oldu. En yaygın kayıplar arasında saldırının etkilerinin atlatılması sırasında oluşan BT işgücü kaybı, organizasyon, müşteri ya da çalışan veri kaybı ve marka imajının zarar görmesi yer aldı.

Symantec Güneydoğu Avrupa ve Türkiye, Bölge Teknoloji Müdürü A. Burak Sadıç, araştırma sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi: '2012 Endpoint Security En İyi Uygulamalar araştırması, kurumların güvenlik yapılarını geliştirdiklerinde elde ettiği faydalara dair önemli fikirler veriyor. Bugünün siber suçluları eskisinden daha donanımlı ve daha sinsi. Kapsamlı güvenlik teknolojilerinden yararlanmayan şirketler saldırılara daha açık hale geliyor. Şirketler risklerini değerlendirip onları en düşük seviyeye indirecek adımları atarak risklerin ve başarılı olan bir siber saldırının olumsuz etkilerini azaltabilirler.'

Symantec'in saldırılara karşı korunma reçetesi:

En iyi güvenlik uygulamalarını benimsemek kurumların güvenlik risklerini azaltıyor. Symantec, güvenlik durumlarını daha da geliştirmek isteyen işletmelere aşağıdaki reçeteyi sunuyor:

• Riski değerlendirin: Kurumların gizli nitelikli bilgilerini belirleyip sınıflandırmaları hayati derecede önem taşıyor. Kurumların hassas bilgilerin nerede olduğunu, onlara kimin erişebildiğini ve bu bilgilerin kuruma nasıl girip kurumdan nasıl ayrıldığını bilmeleri gerekiyor. Buna ek olarak kurumların ağlarını ve son kullanım noktalarını muhtemel zayıf noktaları tespit etme adına düzenli olarak kontrol etmeleri şart.

• Riski en düşük seviyeye indirin: Kurumların istismara açık son nokta riskini en düşük seviyeye indirmeleri için çok katmanlı bir koruma stratejisi uygulamaları gerekiyor. Kurumların geleneksel antivirüs, güvenlik duvarı ve sunucu ihlallerine karşı koruma sağlayan teknolojilerin yanı sıra son nokta güvenliği konusundaki itibar tabanlı güvenlik ve gerçek zamanlı davranışsal gözlem gibi en güncel son nokta güvenlik yeniliklerini de benimsemiş olmaları gerekiyor. Bu yeni teknolojiler en son siber saldırılara karşı ek bir etkinlik sağlıyor. Kurumların son olarak uygulamalarını ve sistemlerini düzenli olarak yamalamaları gerekiyor.

• Çalışanlarınızı eğitin: Çalışanlarınızı risklere karşı eğitin ve güvenli bilişim faaliyetlerine dair onları bilgilendirip sorumluluk sahibi olmalarını sağlayın. Üst düzey kuruluşların yüzde 82'si çalışanlarına güvenlik eğitimi verirken daha alt seviye şirketlerde bu oranın yüzde 66 olduğu görülüyor.

• Hazırlıklı olun: Yaşanabilecek olaylara karşı tam kapsamlı bir önlem paketi hazırlamak kurumlar için çok önemli. Kurumlar böyle yaparak kaçınılmaz olanla karşılaştıkları anda hem hazırlıklı oluyor hem de daha hızlı ve daha etkili tepki verebiliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Siber Saldırıların Şirketlere Maliyeti Yıllık 470.000 $ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte
    18:35 İmamoğlu'ndan Erdoğan'a: O İş Bitti Kardeş... Bir Kişi Çıktı, 'Ekonomiyi Ben Bilirim' Dedi, O Gün Yandık İşte

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, önce Çatalca’nın köylerini ziyaret etti, sonra Cumhuriyet Meydanı’nda halkla buluştu. Cumhuriyet rejiminde yöneticilerin vatandaşa had bildiremeyeceğini vurgulayan İmamoğlu, "Cumhuriyette yönetici, vatandaşına bakarken haddini bilecek haddini. Öyle oy verenmiş, oy vermeyenmiş… Yok, o devir bitti. Öyle mülk sahibi falan yok. Mülk sahibi, 86 milyon yurttaş. Onun için, ‘Ben karar verdim, olacak!’ O iş bitti kardeş. Kanal İstanbul gibi felaket projelerine nasıl ‘dur’ dediysek, ‘dur’ demeye devam edeceğiz. Asla izin vermeyeceğiz” dedi. İmamoğlu, iktidarın ekonomi karnesini değerlendirirken de "Bir kişi çıktı, ‘Ekonomiyi ben bilirim’ dedi; yandık. ‘Ben ekonomistim’ dedi mi? Dedi. O gün yandık işte. Ekonomi yüzümüze bir daha gülmedi... Yakında enflasyonu suçlarsa, şaşırmayın. ‘Bütün suç enflasyonda’ derse, şaşırmayın" diye konuştu.

  • İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı
    18:28 İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı

    İran'da 20 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaki nevruz tatili, Van'ın beklentilerini karşılamadı. Her yıl nevruz tatilinde Van'a gelen İranlı turistler, bu yıl beklentileri karşılamadı. Oteller boş kaldı ve esnaf hayal kırıklığına uğradı. İranlı misafirlerin Van ekonomisi için önemli olduğu belirtildi.

  • BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı
    18:27 BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,10 değer kazanarak 9.079,97 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,25, holding endeksi yüzde 3,45 değer kazandı. En çok kazandıran sektör endeksi ulaştırma oldu.

  • Özel bankalar da emekli promosyon programına katıldı
    18:18 Özel bankalar da emekli promosyon programına katıldı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından özel bankalar da emeklilere verilecek promosyon ödemelerine dahil oldu. Kamu bankalarının belirlediği 8-12 bin lira arasındaki promosyon miktarlarına özel bankaların da uyacağı belirtiliyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik
    18:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaelili işverenlere 24 milyar lira tutarında prim teşviki verdiklerini ve ildeki aktif sigortalı sayısının 276 binden 786 bine çıktığını belirtti. Ayrıca, ulaştırma alanında yapılan yatırımları da anlatan Erdoğan, Kocaeli'nin yüksek hızlı tren merkezi haline getirildiğini ve birçok alanda hizmetlerin devam ettiğini söyledi.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım
    17:48 Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'ye yapılan yatırımları tek tek sıraladı. Son 21 yılda Kocaeli'ye 305 milyar liraya yakın yatırım yapıldı. Yatırımlar arasında eğitim, gençlik ve spor, sağlık, konut, kentsel dönüşüm, ulaşım, tarım, sanayi ve teknoloji gibi alanlar bulunuyor.

  • Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti
    17:46 Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti. Bakan Bayraktar, esnafın sıkıntılarını dinledi ve belediye başkanlarıyla buluşmak için Uşak Belediyesi'ne geçti.

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.


Advertisement