Tarımsal Ar-Ge'de Özel Sektörün Katkısı Artırılacak - Son Dakika
Ekonomi

Tarımsal Ar-Ge'de Özel Sektörün Katkısı Artırılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal Ar-Ge'de özel sektörün katkısının yüzde 3 civarında olduğunu belirterek, bu oranın sektörün geleceği açısından ilk etapta yüzde 30'lara, daha sonra da yüzde 50 düzeyine çıkarılmasını hedeflediklerini belirtti.

06.05.2017 12:14

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal Ar-Ge'de özel sektörün katkısının yüzde 3 civarında olduğunu belirterek, bu oranın sektörün geleceği açısından ilk etapta yüzde 30'lara, daha sonra da yüzde 50 düzeyine çıkarılmasını hedeflediklerini belirtti.

Çelik yaptığı yazılı açıklamada, tarımda hedeflere ulaşmak için hem verimi hem de geliri artırmak gerektiğini, bu kapsamda Ar-Ge çalışmalarının büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bakanlık bünyesinde 73 merkezde Ar-Ge çalışmaları yapıldığına dikkati çeken Çelik, bunlardan bazılarının tarihinin Osmanlı Dönemi'ne uzandığını ve 100 yıllık bilgi birikimine sahip olduklarını bildirdi.

Çelik, Bakanlığın, özel sektörün Ar-Ge çalışmalarını da yetkilendirdiğini, denetlediğini ve akredite ettiğini hatırlatarak, bu kapsamda 180 firmaya, Ar-Ge yapmak üzere yetki verildiğini belirtti.

Geçen yıl önemli bir karar alarak Ar-Ge çalışmalarına verdikleri destek miktarını 10 kat artırdıklarına işaret eden Çelik, "Üst limiti 300 bin liradan 3 milyon liraya çıkardık. Verdiğimiz bu destek, Ar-Ge'ye verdiğimiz önemi göstermektedir. Çünkü Bakanlık olarak Ar-Ge'yi tarımın olmazsa olmazı olarak görmekteyiz." ifadesini kullandı.

Çelik, bu doğrultuda yapılan çalışmalarından güzel neticeler aldıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Mesela genetik kaynakların korunması çalışmalarımız var. Bu kapsamda büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı hibritlerinden 62'si, su ürünlerinde ise 4 çeşidi tescillenmiş durumda. Yumurta tavukçuluğunda 3 damızlık hat geliştirildi, 5 patates çeşidi tescillendi, 6 çeşidin ise tescil süreci devam ediyor. Geliştirdiğimiz sebze tohumu kullanım oranı yüzde 10'dan yüzde 60'a çıkarıldı. Buğday ekim alanlarının azalmasına rağmen, üretimde artış sağlandı. Diyet amaçlı kavuzsuz arpa üretimi başarıldı ve tescillendi. Şap hastalığına karşı geliştirilen aşılarla ithalat sonlandırıldı. Kimyasal gübrelere alternatif yerel mikrobiyal gübre üretilerek tescile sunuldu."

"Özel sektör elini daha fazla taşın altına koymalı"

Çelik, genel Ar-Ge harcamaları içindeki tarımsal Ar-Ge payının yüzde 3,5 düzeyinde bulunduğunu ifade ederek, bu oranı 5 yıl içinde yüzde 7'ye çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Özel sektörün elini daha fazla taşın altına koymasını istediklerini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Tarımsal Ar-Ge'de özel sektörün katkısı yüzde 3 civarında. Sektörün geleceği açısından ilk etapta bunun yüzde 30'lara, daha sonra da yüzde 50 düzeyine çıkarılmasını hedefliyoruz. 5 yıllık planlamamıza göre tarımsal Ar-Ge harcamalarımızı 1,6 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Özel sektörümüzden bu noktada 900 milyon liralık katkı bekliyoruz. Bu 900 milyon liralık harcamanın 630 milyon lirasını dolaylı bir şekilde zaten biz karşılayacağız. Bakanlık olarak 50 araştırma enstitüsü, 13 Ar-Ge yetkisi olan gıda kontrol laboratuvarı, 9 veteriner kontrol enstitüsü, 1 Ar-Ge yetkili eğitim merkezi ile ülkemizin en büyük Ar-Ge organizasyonuna sahibiz. Kamu olarak, uzman insan kaynağımızı, bilgi birikimimizi, kurumsal kapasitemizi özel sektörün ve üniversitelerimizin kullanımına açmış bulunuyoruz. Tarımda herkes için ekmek ve gelecek var. Amacımız üretimdir, verimdir, kalitedir, tarımın geleceğidir. O nedenle herkese büyük sorumluluklar düşmektedir. Biz Bakanlık olarak bu sorumluluğun bilincindeyiz, bütün imkanlarımızın özel sektörün hizmetinde olduğunu belirtmek isterim."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tarımsal Ar-Ge'de Özel Sektörün Katkısı Artırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement