TARSİM'den çiftçilere hasar desteği - Son Dakika
Ekonomi

TARSİM'den çiftçilere hasar desteği

TARSİM\'den çiftçilere hasar desteği

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, bu yıl 350 milyon lira hasar ödeyen TARSİM'in, hasar tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 50 milyon liralık d...

26.11.2013 15:27

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, bu yıl 350 milyon lira hasar ödeyen TARSİM'in, hasar tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 50 milyon liralık daha ödeme yapacağını bildirdi.

Kadak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen toplantıda, bu ay içinde birçok ilde üreticilerle bir araya geldiklerini ve çiftçileri TARSİM konusunda bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Her geçen gün tarım sektörünün biraz daha riskli hale geldiğini ve sigorta yaptırmanın önemini çiftçilerle paylaşmak istediklerini belirten Kadak, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi'nin işleyişi ve sistem çerçevesinde, 8 yıllık süreçte elde edilen verilerle kapsamdaki ürün ve riskler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Kadak, TARSİM'in devlet destekli ve herhangi bir ticari kaygısı olmayan, kar amacı gütmeyen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sosyal sorumluluk ve sosyal devletin gereği olarak uyguladığı bir proje olduğunu kaydetti.

Tarımın, istihdama ve ihracata ciddi anlamda destek veren bir sektör olduğunu vurgulayan Kadak, şöyle konuştu:

''Devlet destekli tarım sigortalarının asıl amacı, doğal afet ve hastalıkların, tarım ve hayvancılıkta neden olduğu zararları, ticari ve kar amacı olmadan sigorta prensipleri ve teknik esaslara dayalı olarak, çağdaş, güvenilir, şeffaf ve sürdürülebilir bir sistemle, kısmen de olsa karşılayıp, üreticileri uzun vadede gelir istikrarına kavuşturarak, üretimin devamlılığını sağlamaktır. Çiftçilerin ve üreticilerin tarım sigortasından ve hasar meydana geldiğinde de hasar tazminatı alabilmesi için sisteme kayıtlı olması ve bu kaydını da her yıl yenilmesi gerekiyor. Bu yıl 350 milyon lira hasar ödeyen TARSİM, hasar tespiti yapılmış dosyalar için önümüzdeki günlerde 50 milyon liralık daha ödeme yapacak.''

Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürlü ile TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora'ın katılımcıları konuyla ilgili bilgilendirdiği toplantıda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygün de kentte sigorta kapsamında çiftçilere verilen hizmetler hakkında bilgi verdi.

Adana'da bu yıl ağırlıklı olarak mısır, buğday, narenciye, sert ve yumuşak çekirdekli meyveler ile karpuzun dolu hasarına maruz kaldığı ve bu noktada yıl içinde kentte, 5 milyon liraya yakın hasar ödemesi yapıldığı bildirildi.

Toplantı, yıl içinde ürünleri hasar gören çiftçilere, temsili hasar çeklerinin verilmesiyle son buldu. Toplantıya Vali Yardımcısı Halis Arslan'ın yanı sıra ziraat oda başkanları, üretici birlikleri temsilcileri, eksperler ve üreticiler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TARSİM'den çiftçilere hasar desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement