Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, "Dünya pazarının çok sıkıntılı olduğu bir dönemde, Tekirdağ'ın ihracattaki payının yüzde 1 düşmüş olması şehir olarak ne kadar güçlü bir üretim yapısına sahip olduğumuzu gösteriyor" dedi.
Günay, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan küresel krizin etkilerinin halen devam ettiğini belirterek, ABD'nin sadece ekonomik durumunu iyileştirdiğini kaydetti.
Ekonomik anlamada bocalayan AB ülkelerinin yüzde 0-1 arasında büyüme rakamlarına sahip olduğunu aktaran Günay, Yunanistan'ın ekonomik hayatının bozulmasının da AB'nin üzerinde yeni bir kambur oluşturduğunu ifade etti.
Dünya genelini izlediklerinde, Çin'in ve Çin gibi büyüme performansı yüksek ülkelerin de büyüme oranlarının düşüşe geçtiğini anlatan Günay, "Böyle bir durumu yaşayan dünya ekonomisi içerisinde, Türkiye'nin çevresinde ateşten bir çember olmasına karşın yüzde 4'e yakın büyüme rakamlarıyla yoluna devam etmesi müthiş bir başarıdır" dedi.
"Tekirdağ, ülke ekonomisinin önemli lokomotifi konumunda"
Tekirdağ'ın, sahip olduğu ekonomik yapısı ve dinamikleriyle Türkiye'deki 81 il arasında ülkenin geleceğiyle ilgili en önemli kentlerden birisi olduğunu dile getiren Cengiz Günay, şunları kaydetti:
"Bunun farkında ve bilincindeyiz ama bu dinamikleri ülke menfaati için daha iyi hale getirebilmek ülke insanının, ülke ihracatının daha fazla yararlanmasına ilişkin yaptığımız bir dizi çalışma var. Üretim merkezlerinin demiryollarına entegrasyonu ve limanlara bağlantısı projesi, Fuar ve Kongre Merkezleri, Organize Sanayi Bölgeleri, üretim desenimizin artık teknolojiye endeksli üretim modeline geçişiyle ilgili çalışmalar, Teknoparklar ve AR-GE merkezlerimizde yapmış olduğumuz araştırmalar var."
İnovasyonu, konuşmaya değil uygulamaya başlayacakları yeni bir döneme girdiklerini aktaran Günay, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla bu kadar sıkıntılı bir dünya pazarı varken, Tekirdağ'ın bir önceki yıla göre ihracattaki payının yüzde 1 düşmüş olması, bizim şehir olarak ne denli güçlü ve dinamik bir üretim yapısına sahip olduğumuzun açık göstergesidir. Hükümet, orta vadeli programı açıkladı. Ekonomik hayatın gelişmesiyle ilgili bir takım reformlar var. Bunlar da ekonomik hayatın içine girecek."
Günay, Tekirdağ olarak bir sonraki dönemde ihracatla ilgili çok daha iyi seviyelerde olacaklarına inandığını kaydetti.
Bu arada, Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı gümrük müdürlüklerinden geçen yıl yapılan toplam dış ticaretin 10 milyar 976 milyon 750 dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.
Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, geçen yılın toplam ithalat 8 milyar 237 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ihracat ise 2 milyar 739 milyon 340 dolar oldu.
Son Dakika › Ekonomi › Tekirdağ Gümrüklerinden Yapılan İhracatın Düşmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?