MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Uzun yıllar dünyanın ünlü markalarına ev tekstili malzemesi üreten Denizli, artan rekabet şartları, Uzakdoğu'nun yerli üretici üzerinde oluşturduğu fiyat baskısı, inovasyon ve Ar-Ge'yi ön plana çıkararak kendi markalarını oluşturdu.
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kocasert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli'nin şu anda markalaşma sürecinde çok önemli bir aşamaya geldiğini belirtti.
Kentteki birçok fabrikanın dünya çapında bilinen markalar için tekstil ürünleri ürettiğini ifade eden Kocasert, "Gerçi bunu anlamamız biraz zaman aldı, ne yazık ki uzun yıllar önemli bir fason üretim merkezi olarak kullanıldı Denizli. Ancak artan rekabet şartları Uzakdoğu'nun üzerimize getirdiği baskı, inovasyon ve Ar-Ge'yi ön plana çıkardı. Bu da markalaşmayı beraberinde getirdi" dedi.
Denizli'nin markalaşma sürecinde bambaşka bir noktaya geldiğini kısa süre öncesine kadar hemen hiçbir firmanın bilinir ya da algılanır olmadığını anlatan Kocasrt, şunları kaydetti:
"Artık sadece ülkemizde değil, dünyanın önemli pazarlarında Denizlili firmalar kendi markaları ile kendi koleksiyonlarını pazarlamaya başladılar. Bu bizim için çok büyük bir avantaj. Çünkü 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedeflerimizde Denizli'nin de yüzde 2-2,5 arasında bir pay alma hedefi var. Bunun için çok daha nitelikli, markalı ürünlerle ön plana çıkmak zorundayız."
- "Firmalar Ar-Ge departmanı kurdu"
Denizli'de faaliyet gösteren çok sayıda firmanın şu anda inovasyon ve Ar-Ge departmanları kurduğuna işaret eden Kocesert, şöyle devam etti:
"İki yıldan beri gerçekleştirdiğimiz, bu yıl da üçüncüsünü gerçekleştirecek olduğumuz moda tasarım yarışması da sektörün önünü açan, bizim markalaşma sürecimize çok olumlu yönde destek veren bir yarışma. Bunun önemi yadsınamaz. Ancak şunu da söylemek istiyorum, Türkiye ihracat ortalamamız 1,5 dolarken, tekstil konfeksiyon ihracat ortalamasının 15 dolarların üzerinde olması, marka tekstil ihracatının kilogramının da 20 dolarların üzerinde olması, kesinlikle gözden kaçırmamamız gereken bir nokta. Önümüzdeki yıllarda markalaşma ile ilgili çok daha fazla yatırımın gündeme geleceğinden hepimiz emin olabiliriz" diye konuştu.
Denizli'nin ev tekstilinde artık sadece Türkiye'nin değil dünyanın önemli merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Kocasert, "Bugün pamuklu dokumada gerçekten söz sahibi olduğumuzu söyleyebiliriz. Türkiye'nin gerçekleştirdiği havlu bornoz ihracatının yüzde 80'ini tek başına Denizli gerçekleştiriyor diyorsak hiç de abartılı bir ifade kullanmıyoruz. Biraz pahalıyız, bilhassa Mısır, Pakistan ve Çin'le kıyaslandığımızda. Pahalı olmamıza rağmen hala ihracat hedeflerini tutturmayı başarıyoruz" şeklinde konuştu. - Denizli
Son Dakika › Ekonomi › Tekstilde 2023 Hedefine Markalaşmayla Ulaşılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?