Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) hazırladığı İşgücü Piyasası Bülteni'nde, yüksekokul mezunu olmanın, kadınların istihdam şansını yüzde 20-30'lardan yüzde 60'a yükselttiği belirtildi.
Bültende, Ekim 2014 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması verileri değerlendirildi.
İş talep edenlerin sayısında çok güçlü bir artış olduğuna dikkati çekilen bültende, Ekim 2014'te işgücünün yıllık bazda 1 milyon 929 bin kişi arttığı kaydedildi. Bültende, bunun 1 milyon 356 bininin istihdam edildiği, işsizlere ise 573 bin kişinin ilave olduğu ifade edildi.
İş arayan her 100 kişiden 30'unun işsiz kaldığı aktarılan bültende, şunlar kaydedildi:
"İstihdam artış hızı bir yıl önce yüzde 0,7 iken, Ekim 2014'te yüzde 5,5 gibi yüksek bir orana çıktı. Ancak işgücü daha yüksek bir oranda, yüzde 7,1 artınca işsizlik de yükseldi. İşsizlik oranı son bir yılda 1,3 puan artarak yüzde 10,4 oldu. İki yıl önce yüzde 8'lerde olan arındırılmış işsizlik oranı, 2014'ün yaz aylarından bu yana yüzde 10'un üzerinde seyrediyor. En yüksek işsizlik oranı yüzde 12 ile yükseköğretim mezunlarında. Meslek lisesi mezunu kadınlar ise işsizlik açısından en dezavantajlı grup."
Türkiye'nin, işsizlik oranının yüksekliği açısından dünyada 10. sırada olduğu belirtilen bültende, en geniş işsizlik tanımına göre Türkiye'de işsizlik oranının yüzde 19,1 olduğu ve 6 milyon 43 bin işsizin bulunduğu bildirildi.
Öte yandan, işsizlik sigortasına başvuranların sayısının geçen yıl aralık ayında 96 bini geçtiği aktarılan bültende şu değerlendirmeye yer verildi:
"Aralık ayında reel kesimin ve tüketicinin istihdam artışı beklentisi geriledi. Kayıtdışı istihdamdaki gerileme 2014'te tersine döndü. Şubat 2014'te 8 milyon 453 bin kişi olan kayıtdışı istihdam 693 bin kişi artarak 9 milyon 146 bine çıktı. Kayıtdışı istihdam oranının en yüksek olduğu grup yüzde 93,9 ile tarımdaki ücretsiz aile işçileri. Bu oran tarım dışı sektörlerdeki ücretliler açısından yüzde 17,6. Buna karşılık en fazla sayıda kayıtdışı istihdam, tarım dışı ücretlilerde. Çalışma çağındaki nüfusun yarısından azı istihdam edilerek çalışma ve kazanç sağlama olanağına sahip; yarısından fazlası ise bundan yoksun.
İstihdam oranını yükseltmek açısından en fazla potansiyele sahip grup, 11 milyon 513 bin kişi ile ev kadınları. Yüksekokul mezunu olmak, kadınların istihdam şansını yüzde 20-30'ardan yüzde 60'a yükseltiyor. Tarım dışı istihdam yüzde 5,7 oranında arttı. Hizmetler sektörü kadın istihdamının yarısını, tarım sektörü ise üçte birini yarattı. Genç istihdamındaki artış Temmuz döneminden beri zayıflıyor. İstihdamdaki güçlü artış büyümeye yansımıyor, çünkü verimlilik azalıyor." - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tisk İşgücü Piyasası Bülteni Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?