Türk Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Ekim Alptekin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Türk Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Ekim Alptekin Açıklaması

Türk Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Ekim Alptekin Açıklaması

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Genel Başkanı Ekim Alptekin, "Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği'nin imzalayacağı serbest ticaret anlaşmasının dışında kalmamalı" dedi.

20.02.2013 11:55

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA/AmCham) Genel Başkanı Ekim Alptekin, " Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği'nin imzalayacağı serbest ticaret anlaşmasının dışında kalmamalı" dedi.

Türkiye ve Amerika arasındaki ticari ilişkileri değerlendirmek üzere ekonomi basını ile bir araya gelen Alptekin, AB ile kapsamlı bir Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı için görüşmelere start verilmesine dikkat çekerek, "Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının dışında kalmamalı. Türkiye 2012 yıl sonu verilerine göre ABD'ye yaklaşık 5,6 milyar dolarlık ihracat yapaken, ithalat ise 14 milyar dolar olarak gerçekleşti. 21. yüzyılın ekonomik düzenini belirleyecek bu anlaşmanın dışında kalmamak ve Türkiye

ABD ticaret hacmini artırmak için, Amerikan Kongresi ve iş dünyasında Türkiye algısının çok iyi yönetilmesi gerekiyor" diye konuştu.

İki ülke ticareti arasında özellikle son 10 yılda gerçekleşen belirgin ve hızlı büyüme ivmesine işaret eden Alptekin, ABD Başkanı Barack Obama'nın Avrupa Birliği ile kapsamlı bir Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı için görüşmelere start verdiğini anımsattı.

Türkiye'nin ABD ve Avrupa Birliği arasında imzalanacak serbest ticaret anlaşmasının dışında kalma riski olduğuna dikkat çeken Alptekin, sözlerine şöyle devam etti:

"Amerikan şirketleri AB'de üretim, dağıtım ve diğer faaliyetleri için 1,9 trilyon dolarlık yatırım gerçekleştirmiş durumda. Avrupa Birliği şirketlerinin ABD'deki yatırımlarının büyüklüğü ise 1,6 trilyon dolar civarında. Serbest ticaret anlaşması kendi başına krizden çıkmayı başaramayan AB ekonomisine yılda en az 88 milyar dolar katkı yapacak ve bu nedenle Marshall yardımı kadar önem taşımaktadır.

Bu anlaşmayla birlikte pazarların birbirine açılması ve ticaretin liberalleşmesiyle ABD'nin gelecek yüzyılda rekabet gücü artacak. Yeni iş imkanları yaratılacak, ekonomi için milyarlarca dolarlık yeni kaynak oluşması söz konusu olacak. Türkiye bu sürece dahil olmak için efektif bir lobi başlatamazsa, bu büyümenin dışında kalacak."

-"Ticaret ahcim iki ülkeye yakışmıyor"-

Türkiye ve Amerika arasındaki ticaret hacminin 2011 ve 2012 yıllarında 20 milyar dolar rekor hacmine ulaştığını belirten Alptekin, bu rakamın Türk Amerikan ilişkilerine ve dünya ekonomisinin 1. ve 17.'si olan iki ülke ticaretine yakışmadığını vurguladı.

İhracatta 2011 yılına göre yüzde 7,6 artış yaşanırken ithalatın ise yüzde 3,4 oranında gerilediğine değinen Alptekin, ihracatın daha hızlı büyümesi sayesinde ticaret dengesinin Türkiye lehine bir trend gösterdiğini, fakat halen ithalatın 14 milyar dolar ile ihracatın 2 katından fazla olduğunu ifade etti.

Alptekin, "Türkiye'nin birincil ticaret ortağı olan Avrupa ekonomisinin alım gücünü kaybettiği bir ortamda Amerika ile ticaretimizin daha da geliştirilmesi gerekliliği ortada. İhracat pazarlarını çeşitlendirerek Avrupa'da yaşadığımız kaybı telafi etmek zorundayız. Bu gayretin başarılı olması için dünyanın birinci ekonomisi ABD'yi hedef pazar seçmemiz gerekiyor" yorumunu yaptı.

Sarkuysan, Eclipse Havacılık, Chobani gibi Türk sermayeli yatırımların üretiminin ABD'de yapılması nedeniyle ihracat rakamlarına yansımadığını söyleyen Alptekin, "Üretim merkezleri ABD olduğu için ihracatları ABD üzerinden yapılıyor olsa da, bu önemli firmaların sermayesinin Türk olduğunu unutmamak gerekiyor" dedi.

Alptekin, aynı şekilde Ford Otosan, Alp Havacılık gibi Amerikan ortaklı şirketlerin de Türkiye'de ABD üzerinden ihracat yaptığı için, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri sadece ticaret hacmine göre değerlendirmemek gerektiğini dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticaretin artık mermer, deri ve kuyumculuk gibi geleneksel sektörlerle sınırlı kalmadığının altını çizen Alptekin, ileri teknoloji, savunma, havacılık gibi katma değeri yüksek alanlara yatırım yapıldığını da sözlerine ekledi.

Muhabir: Gökhan Kurtaran

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk Amerikan İşadamları Derneği Genel Başkanı Ekim Alptekin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement