Türk mühendisler yerli ve milli rigid endoskop cihazı geliştirdi - Son Dakika
Ekonomi

Türk mühendisler yerli ve milli rigid endoskop cihazı geliştirdi

Türk mühendisler yerli ve milli rigid endoskop cihazı geliştirdi

Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli ve milli rigid endoskop cihazı, hem yurt içinde hem yurt dışında kullanıma sunuldu.

18.03.2023 11:15  Güncelleme: 12:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli ve milli rigid endoskop cihazı, hem yurt içinde hem yurt dışında kullanıma sunuldu.

"Optik endüstrisinin en yeni teknolojilerini kullanarak, müşterilerine dünya standartlarında rigid endoskopi cihazları alanında üretici çözümleri sunmak" ilkesiyle yola çıkan mühendisler tarafından kurulan Qamara Endoskopi Medikal Sistemler San ve Tic LTD Şti çatısı altında geliştirilen endeskop cihazı, yerli AR-GE sonucu tasarlandı.

Dünyanın en iyi endeskoplarının en iyi özelliklerini taşıyan cihaz, Türkiye'nin ilk endeskop üretim tesisinde üretiliyor. Üretimin yanı sıra teknik altyapı ve servis desteği de sağlayan marka, 180 çeşit modelle geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Qamara Endoskopi Medikal Sistemler San ve Tic LTD Şti Ortağı ve Üretim Müdürü Yüksek Optik Mühendisi Amir Han, rigid endeskop cihazının kapalı ameliyatlarda kullanılan, vücut içerisinden dışarıya görüntü aktarmaya yarayan bir optik cihaz olduğunu, bunların Türkiye'de çok yaygın bir şekilde kapalı cerrahide kullanılan sistemler olduğunu ifade etti.

Ancak ülkede şu ana kadar herhangi bir üretici olmadığını, kendilerinin 2008'den 2016'ya kadar bunun araştırmalarını, çalışmalarını yaptıklarını, bilgi birikimi oluşturduklarını, 2016-2017 yılları arasında AR-GE proje yaptıklarını, 2020-2021 yılları arasında da uluslararası belgelerini alarak üretime geçtiklerini dile getiren Han, şöyle devam etti:

"Öncelikli hedefimiz hem yurt içindeki ekonomiye katkıda bulunmak, teknoloji geliştirmeye katkı sağlamak. Bunun dışında başta Türk Cumhuriyetleri, Arap ve Avrupa ülkeleri olmak üzere bu ürünün satışını gerçekleştirmek istiyoruz.

Türkiye'de her yıl düzenli olarak 84 bin adedi aşkın rigid endoskop kullanılıyor. Bunların ortalama piyasa maliyeti 200 milyon avro civarında. Bu piyasanın alabildiğimiz kadar yüksek bir payını almak istiyoruz. Bunun dışında yurt dışına da açılmak istiyoruz."

"3-5 gün arasında bir üretim süresine sahibiz"

Amir Han, Arap ve Afrika ülkelerinde bu teknolojinin çok yaygın kullanılmadığını, kendilerine buralarda hazır, açık bir pazar gördüklerini aktararak, cihazın kullanım avantajlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de sadece yurt dışı distribütörlükler olarak bu cihazlar tabii ki satılıyor ve uzun yıllardır kullanılıyor. Ama bizim dışımızda başka bir üretici de yok. Bu ürünler şu ana kadar yurt dışından geldiği için bunu satın alan firmalar, hastaneler bazen çok uzun süreler beklemek zorunda kalıyor. Biz ise 3-5 gün arasında bir üretim süresine sahibiz.

İkincisi, diğer firmalara kıyasla biz kendi ürünümüze teknik servis hizmeti veriyoruz. Diğerleri ise 'Bunun tamiri olmuyor.' diyerek bunlara exchange öneriyorlar. Üçüncüsü de biz ürünlerimiz, diğer bütün üreticilerin üretmiş ve kurmuş oldukları endeskop kulelerine uygun bir şekilde üretiyoruz ve bizim ürünlerimiz bu sistemlere de tamamen uyumlu.

Hasta açısından tamamen güvenilir bir ürün. Biz bunların CE belgelerini aldık, Ürün Takip Sistemi (UTS) kayıtlarını tamamladık. Bizim cihazımız bu alanda Türkiye'nin ilk yerli ve milli cihazıdır. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve yurt içinde kurmuş olduğumuz tesiste üretilen bir sistemdir."

Han, bundan sonraki süreçte var olan ürünlerle ilgili optimizasyon çalışmalarını sürdürmeyi düşündüklerini, rigid endoskop dışında ürettikleri endoskopik kamera, ışık kaynakları ve kuleyi oluşturan diğer elektronik cihazların üretimlerinin, AR-GE çalışmalarının devam ettiğini anlatarak, aynı zamanda bunlarla beraber kullanan birinci, ikinci cerrahi sistemlerin üretimlerin de sürdüğünü, bu ürünleri de yakın zamanda kullanıma sunmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk mühendisler yerli ve milli rigid endoskop cihazı geliştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement