Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, Ege Bölgesi'ndeki çekirdeksiz üzüm bağ alanlarının 25 yıllık süreçte yüzde 70 oranında genişlediğini, 1985 yılında 570 bin dekar olan üretim alanının 2013 yılı itibariyle 967 bin dekara ulaştığını, bölgede bağ dikiminin büyük oranda arttığını, bölgede fidan satış yerlerinde, asma fidanının yok sattığını, Ege Bölgesi kır alanlarında zeytin yetiştirilen dağ yamaçlarında bile asma fidanı dikimi yapılarak üzüm yetiştirilmeye yönelik yeni bağ alanlarının kurulmasına büyük bir hızla devam edildiğini belirtti.
Türker yaptığı açıklamada, "Bölgede üretilen çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 75 ila yüzde 90'a kadar olan kısmının yurt dışına satıldığını, bunun da miktar olarak 200-250 bin tona karşılık geldiğini, üretimin 300 bin-350 bin ton arasında seyrettiğini, ihracat oranı stabil seyrederken artan bağ sahaları dikkate alındığında, yakın bir gelecekte üretim miktarının kontrol edilemez bir boyuta taşınacağını, asma fidanının tarımsal desteklenme kapsamında olmasının bu olumsuz sorunu daha da çözülemez hale getirdiğini" savundu.
Türker, üzümde fındık gibi arz fazlalığı sorununun bulunduğunu, fındıkta arz fazlalığını gidermek için üreticilere söküm tazminatı ödendiğini, ancak üzümde hem böyle bir tazminatın mevcut olmadığını hem de fidan teşvikinin olduğunu, bunun ise ileride büyük sorunlar yaşanmasına neden olacağını öne sürdü.
Türker, "Tarımda devrim yaratacak diye sunulan ve 23.07.2009 tarih ve 27297 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'ne göre; hangi ürünün nerede ne kadar üretilebileceğini belirlemek, çiftçinin gelirini artırmak,üretim planlamasına imkan sağlamak hedeflenmişken 2014 Tarımsal Destekleme kapsamında bağ standart fidanına dekarda 100 TL; sertifikalı fidana ise 230 TL destek verilmesinin bağ sahalarının artışını desteklediğini ve sınırlı üretim hedefinden uzaklaşılmasına neden olduğunu" ifade etti.
Türker, "Artan bağ alanları ve üretim değerlerinin iç ve dış talep projeksiyonlarına uymadığını, mutlaka bir üretim planlanmasının yapılmasını ve Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli'nde belirlenmiş hedeflere uyularak bağ alanlarına sınırlama getirilmesi gerektiğini" kaydederek sözlerini tamamladı. - İZMİR
Son Dakika › Ekonomi › Türker: 'Ege Bölgesi'nde Çekirdeksiz Üzüm Bağ Alanları 25 Yıllık Süreçte Yüzde 70 Oranında... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?