Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa iş dünyası temsilcileri, Türkiye ile ABD'nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasını değerlendirdi.
Adıyaman Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Fırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ülke bütünlüğünü korumak adına terör örgütü mensubu bir kişiyi tutuklama kararı alarak kendi adına doğru bir adım attığını belirtti. Fırat, "Türkiye'nin terörle mücadelesinde ABD destek olması gerekirken köstek olmaya çalışmaktadır. Yaşanan bu son olayda iyi niyet aramak mümkün değil." dedi.
Türkiye'nin henüz etkisi altında olduğu FETÖ darbe girişiminin izlerinin birçok yere uzanacağını ifade eden Fırat, "Demek ki karın ağrısı olanlar var, demek ki suç ortaklığı olanlar var. Bu tür hamleler Türk milletini ve devletini bütünleştirir, birleştirir." diye konuştu.
Fırat, yaşanan krizin iki ülke arasındaki ekonomik ve sosyal temellere dayanan ilişkileri etkilemeyecek şekilde çözülmesini arzu ettiklerini söyledi.
Gaziantep
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk de devletlerarası ilişkilerde, maruz kalınan davranışa aynı şekilde karşılık vermenin prensip olduğuna işaret etti.
Türkiye'nin şerefli ve güçlü bir ülke olduğunu vurgulayan Çelenk, "Ülkemiz, uluslararası arenada eşit bir şekilde varlığını sürdürüyor. Dolayısıyla kendisine yönelik yapılan yaptırımlara elbette tepkisiz kalmayacaktır." dedi.
Çelenk, Türkiye ile ABD arasındaki vize krizinin ekonomiye yansımalarının da muhakkak olacağını ama bunun en az düzeyde olmasını arzu ettiklerin belirterek, şunları söyledi:
"Yaklaşık 18,5 trilyon dolarlık büyüklüğüyle ABD ekonomisi, Türkiye gibi ihracatını sürekli geliştiren ve hedeflerini yüksek tutan bir ülke için çok değerli bir pazar konumunda yer alıyor. Nitekim 2016 yılında en çok ihracat yaptığımız beşinci ülke olan ABD ile ikili ticaret hacmimiz 17,5 milyar dolara kadar yükselmişti. Bu bağlamda Amerika ile olan ticari ilişkilerimizi rasyonel bir şekilde sürdürmemiz ve daha ileri seviyelere taşımamız gerekiyor. Bu nedenle iş dünyasının temsilcileri olarak bizlerin temennisi, bu gerilimin iki ülke arasındaki ekonomik ilişki ve iş birliğine asgari düzeyde etki etmesidir."
Malatya
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da müttefik bir ülkenin böyle bir karar almasının akılla izah edilemeyeceğini belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin buna hemen karşılık vermesini doğru olan bir yaklaşım, doğru bir karar olarak nitelendirdiklerini bildiren Erkoç, "Umuyoruz bu süreç fazla sürmesin, daha vahim neticeler ortaya çıkarmasın. Bu konunun aklı selimle çözülmesi iş dünyasının menfaatine olur. Bu tür bir olayı bir müttefiğin yapması manidardır, bunu da ortaya koymak gerekiyor. Karşılıklı ilişkiler var, orada ve burada iş yapacaklar için sıkıntıyı beraberinde getirir. Bunun ekonomik boyutundan ziyade bence müttefik bir ülkenin bu kararı alması manidardır diyorum. Böyle bakıp, değerlendirmek lazım. Bu konu uzun sürmez aklı selimle çözülür." diye konuştu.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey de ihracatçıların ABD'nin vize işlemlerini askıya almasından olumsuz etkileceğini söyledi.
Özbey, "Her bakımdan müttefik olduğumuz Amerika ile iyi ilişkiler içine gireriz. Ticaret de eski rayına oturur. Çünkü Amerika ile Malatya kayısıda önemli bir aktör. İnşallah biz bunu en az hasarla telafi ederiz. Kuru kayısı ihracatının yüzde 25-30'u Amerika'ya gerçekleştiriliyor. Bu önemli bir miktar. Şu anda ihracatta sıkıntı görünmüyor. Bu sorunun en kısa sürede sona ereceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Şanlıurfa
MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mahmut Barut da ABD'nin izlediği yanlış politika nedeniyle iki ülke arasında gerilim yaşandığını dile getirdi.
ABD'nin müttefiklik kurallarının dışına çıkarak fevri hareket ettiğini belirten Barut, Türkiye'nin de haklı olarak mütekabiliyet esasını yerine getirmek zorunda kaldığını söyledi.
Barut, Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ülkemiz uluslararası arenada diğer ülkelerle eşit bir şekilde varlığını sürdürmeye devam ediyor. Hükümetimizin bu konuda attığı ve atacağı her türlü adımın arkasındayız. ABD ile ilişkilerimizin rasyonel olarak sürdürülüp ileriye taşınmasından yanayız. ABD tarafından tırmandırılan bu gerilimin iş ve ekonomi dünyasını en asgari düzeyde etkilemesini bekliyoruz. ABD ile Türkiye arasındaki ticari, kültürel, sosyal ve insani ilişkiler rasyonel bir şekilde sürdürülmelidir. Bu gerilim iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği bakımından endişe vericidir. Problemlerin sağduyulu bir yaklaşımla çözümlenmesi gerektiği kanaatindeyiz."
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye ile ABD'nin Vize İşlemlerini Karşılıklı Askıya Alması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?