TÜRSAB, dünya sektör başkanlarıyla 2021 turizmini değerlendirmeye devam ediyor - Son Dakika
Ekonomi

TÜRSAB, dünya sektör başkanlarıyla 2021 turizmini değerlendirmeye devam ediyor

TÜRSAB, dünya sektör başkanlarıyla 2021 turizmini değerlendirmeye devam ediyor

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, "T20 yapısının oluşmasının uluslararası turizm endüstrisi için sürdürülebilirlik açısından önem taşıyor.

11.12.2020 12:35  Güncelleme: 12:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, "T20 yapısının oluşmasının uluslararası turizm endüstrisi için sürdürülebilirlik açısından önem taşıyor. T20 ile amacımız kurumlar arası bilgi alışverişini sağlamak, dünyada turizmde gelişmiş ülkeler arasında iletişimde yaşanan sorunları minimize etmek." ifadelerini kullandı.

TÜRSAB'dan yapılan açıklamaya göre, TÜRSAB, pandemi sürecinde turizm sektörünün global ölçekte yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere dünya sektör başkanlarıyla online toplantılar düzenliyor.

Bu kapsamda TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Bağlıkaya, İngiltere Seyahat Acentaları Birliği (ABTA) İcra Kurulu Başkanı Mark Tanzer ile görüşme gerçekleştirdi.

İngiltere Türkiye turizm pazarının detaylı olarak ele alındığı görüşmede, pandemi etkisinde geçen 2020 turizm sezonu, aşılanma sürecinin başlamasıyla birlikte İngiltere'deki seyahat acentelerinin 2021'e yönelik beklenti ve öngörüleri, TÜRSAB'ın gündeme getirdiği dünya turizminde ilk 20 ülkenin içinde yer alacağı T20 gibi başlıklar konuşuldu.

"Önümüzdeki yıl 2020'den iyi olacak ama 2019 gibi olmayacak"

Bağlıkaya, görüşmede ABTA İcra Kurulu Başkanı Mark Tanzer'e 2021 sezonu için beklentilerini ve Türkiye'ye yönelik talep artışı olup olmayacağını sordu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tanzer, 2021 sezonunda eski rakamları yakalama ihtimalinin düşük olduğunu belirterek, buna rağmen 2021 sezonunun 2020'den daha iyi geçeceğini öngördüklerini aktardı.

Tanzer, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yıl 2020'den iyi olacak ama 2019 gibi olmayacak. 2021 boyunca aşılanma süreci devam edecek gibi görünüyor. Sektörümüzdeki toparlanma 2022-2023 yıllarında olacaktır. Bu yıl İngiltere'de yurt dışına çıkan sayısı neredeyse yüzde 90 oranında düştü. Seyahat uyarıları ve sigortaların geçerli olmaması da bunda etkili oldu. Kruvaziyer seyahatleri tamamen yasaklandı. İngilizlerin bir kısmı seyahat dönüşünde karantina şartı olmadığı için Türkiye'yi tercih etti. 2019'da 2,5 milyon, bu yıl 800 bin civarı İngiliz, tatil için Türkiye'ye gitti. İngiltere'deki toplam turizm hareketi geçen yılın neredeyse yüzde 10'u kadar gerçekleşti.

Türkiye pazarında bir önceki yılın yüzde 30'u oranında rakamlar görüldü. Türkiye'nin diğer pazarlara kıyasla iyi olduğunu görüyoruz. Şu günlerde gelecek yaz için rezervasyonlar artmaya başladı. Önümüzdeki yıl İngiltere'de pandemi öncesindeki normal rakamların yüzde 45'ini yakalarız diye tahmin ediyoruz. Ancak seyahat kısıtlaması olan ülkeler sürekli değişiyor. Dolayısıyla ileri tarihlere tatil planı yapmak güçleşiyor. Örneğin İspanya yolculuk öncesi test şartı getirdi bu da seyahat maliyetini artırdı."

Görüşmede Bağlıkaya, Türkiye'de alınan önlemler ile ilgili Tanzer'e bilgi verdi. Bilgilendirme için teşekkür eden Tanzer, bilgileri seyahat acenteleri ve tur operatörleri ile paylaşacağını, bu bilgilerin satış için acenteleri motive edeceğini, bu görüşmenin çok faydalı olduğunu, 3 ay arayla bir araya gelmenin faydalı olacağını belirtti.

ABTA İcra Kurulu Başkanı Tanzer'den TÜRSAB'ın T20 önerisine övgü

Görüşmede, TÜRSAB'ın gündeme getirdiği dünya turizminde ilk 20 ülkenin içinde yer alacağı T20 başlığı da ele alındı.

ABTA İcra Kurulu Başkanı Tanzer, pandemi sürecinde ülkeler arasında sağlıklı bilgi ve veri akışı olmadığını, konuya sıcak baktığını belirterek, "Turizm sektöründe bu anlamda büyük bir boşluk var, oluşacak bu yapı iletişim boşluğunu doldurarak sektörümüze olumlu etkiler sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRSAB'ın dünyadaki sektör temsilcileriyle iletişim için adım atmasının önemine dikkati çeken Tanzer, karşılıklı bilgi alışverişinin iki ülke arasındaki ilişkinin güçlenmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya ise T20 yapısının oluşmasının uluslararası turizm endüstrisi için sürdürülebilirlik açısından önem taşıdığına dikkati çekerek, T20 ile amaçlarının kurumlar arası bilgi alışverişini sağlamak, dünyada turizmde gelişmiş ülkeler arasında iletişimde yaşanan sorunları minimize etmek olduğunu anlattı.

Bağlıkaya, 2021'de İngiliz turistleri Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti.

Bu arada, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın bir sonraki görüşmesi Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze ile oldu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TÜRSAB, dünya sektör başkanlarıyla 2021 turizmini değerlendirmeye devam ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.


Advertisement