TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 301 madencinin ölümüne yol açan Soma faciasını hatırlatarak Türkiye'nin ölümcül iş kazalarında geldiği noktanın vahim ve üzücü olduğunu ve asla kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi. Yılmaz, "İş sağlığı ve güvenliği, insani bir sorumluluktur, temel bir insan hakkıdır. Herkes sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma hakkına sahiptir. Tüm işverenler, çalışanlar ve kamu kesiminin işbirliğiyle, güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarını yaratmak zorundayız. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden kaçınan bir tutumu benimsemek, insan hayatına değer vermemek demektir. Hukuk sistemimizden ve kamu yönetiminden yaşanan bu acı olayı en ufak ayrıntısına kadar takip edip, olaydaki tüm suç unsurlarını ortaya çıkarmasını ve son olmasını umut ettiğimiz bu facianın bir daha tekrar etmemesi için gereken önlemleri almalarını bekliyoruz, diliyoruz" dedi.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), TÜBİTAK ve TÜSİAD işbirliğiyle bu yıl 11.si düzenlenen Teknoloji Ödülleri ve Kongresi'nde bir konuşma yapan TÜSİAD Başkanı Yılmaz Teknoloji Kongresi'nde bu yıl, teknoloji ve yaşam konusunue ele alındığını hatırlatarak, "Teknoloji elbette, sınırlı ülke kaynaklarını verimli kullanmak için, rekabet avantajı yaratmak için zorunlu. Ancak ana gayeyi de hiç unutmamak lazım. O da insanın refahını ve mutluluğunu gerçekleştirmektir. Yeni fikirlerin ve buluşların pazarda gerçek ürünlere dönüşmesi ve buna uygun teknolojilerin gelişmesi, daha nitelikli ürün ve hizmetlere ulaşmamızı sağlıyor ve gündelik yaşamımızı kolaylaştırıyor.. Bunların hepsi çok önemli, çok değerli" dedi. Konuşmasında teknolojinin, insan hayatını etkilediği sağlık ve iş güvenliği alanına vurgu yapan Yılmaz şu8nları söyledi: "Gerek sağlık sektöründe, gerekse iş güvenliği alanında yeni teknolojilerin kullanımı yaşamsal önem taşıyor; Hayatın akışı bu gerçeği bize acı olaylarla hatırlatıyor. İnsan eliyle geliştirilen teknolojinin, insanı ihmal eden değil insana değer veren yaklaşımlarla geliştirilmesi ve kullanılması gerekli. Ancak bu şekilde, ülkemizde, ekonomimizde umduğumuz gelişmeleri, insani gelişmişlik ile taçlandırabiliriz. Ülkemizi tam anlamıyla gelişmiş ülke konumuna ancak bu şartlarda yükseltebiliriz. Teknolojiyi yaşamlarımıza dahil ederken, bir sonraki nesillere güzel bir dünya bıraktığımızdan da sürdürülebilir bir dünya bıraktığımızdan da emin olmalıyız."
-"TEKNOLOJİ İTHAL EDEN DEĞİL,ÜRETEN ÜLKE OLMALIYIZ"-
Konuşmasında teknoloji ödüllerine değinen TÜSİAD Başkanı, teknoloji ödüllerini oluştururken, başarı hikayelerini kamuoyunda daha fazla görünür kılmayı ve özendirici olmayı amaçladıklarını belirterek şu değerlendirmede bulundu: " Bu yıl, farklı büyüklüklerde ve farklı illerde bulunan firmalardan rekor başvuru almamız, amacımıza daha fazla yaklaştığımızı gösteriyor, bundan memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizin dinamik nüfusunun, birçok alanda olduğu gibi, teknoloji alanında da en önemli potansiyelimizi oluşturduğunu düşünüyorum. Bu potansiyelimizi, katma değeri yüksek ürün ve hizmet üreten, yenilikçi bir güce dönüştürmemiz şart. Çocuklarımızın ve gençlerimizin fen-matematik başarı düzeyini yükseltmeye öncelik vermezsek, önem vermezsek, analitik ve eleştirel düşünme yeteneğini onlara kazandıramazsak, problem çözme becerilerini geliştiremezsek teknolojide taklitten öteye geçemeyiz. Eğitim sistemlerini sürekli daha iyiye ulaştırma çabası içinde olan ülkeler dikkate alındığında, eğitimin niteliğinde çok ciddi bir sıçrama yapmamız gerektiği görülüyor. hepimiz bunu biliyoruz, gözlemliyoruz. Aksi takdirde şu an bulunduğumuz vasat noktadan ileri gidemeyeceğimiz gerçeği önümüzde duruyor. Okul öncesi eğitiminden başlayarak, eğitim sisteminin her kademesinde araştırmacılığın ve yenilikçiliğin ön plana çıkarılması, inovasyon politikalarının amacına ulaşması için vazgeçilmezdir. Türkiye'nin teknolojiyi ithal eden ve kullanan değil, üreten ve bu alanda dünya çapında rekabet gücüne sahip bir ülke konumuna geleceğine yürekten inanıyorum."
Son Dakika › Ekonomi › Tüsiad Başkanı: İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Bir İnsan Hakkıdır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?