TUSKON, Dünya Ticaret Köprüsü'nü Konya'da otomotiv sektörü için kurdu. Ticaret köprüsünde 27 ülkeden 170, Türkiye'den ise 250 temsilci ikili iş görüşmeleri yaptı, şirketler stant açarak ürünlerini sergiledi.
'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü' Konya'da düzenlendi. Törenin açılışında Soma'daki maden faciasında kaybettiğimiz maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu. Latin Amerika, Balkanlar, Afrika ve Avrasya kıtalarından 27 ülkeden 170, Türkiye'den ise 250 temsilci ikili iş görüşmeleri yaptı, şirketler stant açarak ürünlerini sergiledi. Ticaret köprüsünde sadece Konya'dan değil Bursa, Ankara, Adapazarı, Mersin ve İstanbul gibi otomotiv yedek parça üretim ve uluslararası ticaretini yapan şirketler de katıldı. Otomobil, kamyon, otobüs, traktör, yedek parça, araç-üstü ekipmanları, servis ekipmanları gibi sektörleri otomotiv ticaret köprüsünde bir araya geldi.
TUSKON Başkan Vekili Ahmet Coşkun açılış töreninde yaptığı konuşmada, gelen 27 ülkenin otomotiv ve otomotiv yan sanayi yedek parça sektöründe toplam ithalat rakamı 80 milyar dolar civarında olduğu ifade ederek "Sanayicimiz için değerli bir fırsat ve girişim için buradayız. Türkiye'de otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörünün hızla sanayileşme ve gelişme süreci içerisinde montaj ağırlıklı ortaklıklardan tasarım yeteneği ve geniş üretim kapasitesine sahip dünya çapında bir endüstriye dönüştü" dedi.
Ahmet Coşkun, otomotiv sektörünün Türkiye'nin ihracat şampiyonu olduğunu hatırlatarak "2013 yılında 12 milyar dolar otomotiv, 9 milyar dolarda otomotiv yan sanayi ve yedek parça toplam 21 milyar dolarla Türkiye ihracatının yüzde 16'sını oluşturdu. En fazla ihracat yapan beş firmadan üçü otomotiv endüstrisinde faaliyet gösteriyor. Türkiye bu performansla dünyadaki 16. en büyük motorlu araç üreticisi haline geldi" diye konuştu.
Türkiye'deki üretimin yaklaşık yüzde 73'ünün yabancı pazarlara yönelik gerçekleştiğini kaydeden Ahmet Coşkun şöyle devam etti: "1000'in üzerinde şirket otomotiv yan sanayi yedek parça üretimi yapıyor. Rekabet gücüne sahip ihracat yapan firma sayısı 400'ün üzerinde. Sektör, teknoloji olarak çok ileri bir düzeye gelmiş ve uluslararası denetimlerde, gelişmiş batı ülkelerinde faaliyet gösteren firmalara yönelik üretim yapacak düzeye erişmiştir. Sektör ihracatının yüzde 69'unun Avrupa Birliği ülkelerine yönelik olarak gerçekleşir olması da, ulaşılan teknoloji düzeyinin bir göstergesidir."
"TÜRK İŞADAMLARI TUNUS'TA DAHA ÇOK İŞ YAPMALI"
Tunus Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya ise "Tunus demokratik bir yola girmektedir. Demokrasiye geçiş ilerledikçe Tunus iş dünyası için daha tercih edilir ülke olacaktır. Otomotiv sektörü Tunus'da 2010'dan beri hızlı bir büyüme içinde. 77 bin kişilik istihdam oluşturduk. Yabancı işadamlarına arsa teşviklerimiz var. Yatırım serbestliği ve sermaye aktarım serbestliği sunuyoruz. Tunus'ta 21 Türk şirketi faaliyette. 60 ülkeden 300 üzerinde şirket Tunus'ta iş yapıyor. Türk işadamları Tunus'ta çoğalmalı daha çok iş yapmalı" dedi. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Tuskon'dan 80 Milyar Dolarlık Otomotiv Köprüsü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?