Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, büyüme rakamlarına ilişkin, "Rakamlar, tarım sektörünün bu yıl geçen yılki küçülmeyi telafi ettiğini ve iki yılın toplamı olarak bakıldığında büyüme eğilimine girdiğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.
Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan 2015 yılı 3. çeyrek büyüme rakamlarının tarımsal üretim ve faaliyetlerdeki büyümenin artarak devam ettiğini gösterdiğini ifade etti.
Bu yılın üçüncü çeyreğinde tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değerinin bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla yüzde 11,1'lik artışla 5 milyar 289 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 20,1'lik artışla 65 milyar 710 milyon lira olarak gerçekleştiğini belirten Yetkin, geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle üretim rakamlarının düştüğüne işaret etti. Yetkin, şöyle devam etti:
"Küçülme oranı ikinci çeyrekte yüzde 2,7, üçüncü çeyrekte yüzde 5,1 olmuştu. Üçüncü çeyrekte bir miktar büyüme sağlansa da yıl sonu itibarıyla sektör yüzde 2,1 oranında küçülmüştü. Bu yılın büyüme rakamlarının geçen yılın aynı dönemine göre oldukça yüksek gelmesinin bir sebebi iklim koşullarının olağanüstü iyi geçmesi, diğer sebebi ise geçen yılki küçülme nedeniyle bu yıl büyüme oranlarının yüksek görünmesidir. Sonuç olarak rakamlar, tarım sektörünün bu yıl geçen yılki küçülmeyi telafi ettiğini ve iki yılın toplamı olarak bakıldığında büyüme eğilimine girdiğini göstermektedir."
-"Bugün yaşanan bolluk geçici olabilir"
Rakamların tarımsal ürünlerin rekoltelerindeki artışla uyumlu olduğuna dikkati çeken Yetkin, "Ancak bu gelişmenin ihracat rakamlarımızdaki düşüşle bir araya gelmesi karmaşık bir durum yaratmaktadır. Artan üretim dışarıya satılamadığı için iç piyasaya sürülmektedir. Bu durum iç piyasanın doymuşluğu göz önüne alındığında fiyatlarda düşüşe yol açmaktadır. Bu düşüş eğilimi üreticilerin içine girdiği panik ortamında daha da artmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Üretici fiyatlarındaki düşüşün, Rusya'nın 1 Ocak'ta başlatacağı ambargo nedeniyle daha da hızlanmasının söz konusu olduğuna işaret eden Yetkin, bu durumda birçok üreticinin üretimden vazgeçebileceğini, bunun sonucunda da bugün yaşanan bolluğun geçici olabileceğini ifade etti.
Yetkin, bu gelişmelerin karşısında alınabilecek önlemler konusunda sektör temsilcileri ile hükümet ve Bakanlık yetkililerinin ortaklaşa yapacağı çalışmaların aciliyet kazandığını vurgulayarak, ayrıca acil önlemler paketinin hazırlanmasının bir ihtiyaç haline geldiğini kaydetti.
Son Dakika › Ekonomi › Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?