Uludağ İhracatçı Birliklerinin Kasım Ayı İhracat Rakamları - Son Dakika
Ekonomi

Uludağ İhracatçı Birliklerinin Kasım Ayı İhracat Rakamları

Uludağ İhracatçı Birliklerinin Kasım Ayı İhracat Rakamları

İhracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,88'lik artışla 2 milyar 211 milyon 215 bin, yılın 11 aylık döneminde ise yüzde 12,42'lik artışla 21 milyar 4 milyon 857 bin dolara ulaştı Birlik...

02.12.2013 14:02

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 17,88 artarak 2 milyar 211 milyon 215 bin dolara yükseldi.

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, yazılı açıklamasında, ihracatın yılın ilk 11 ayında yüzde 12,42'lik artışla 21 milyar 4 milyon 857 bin dolara yükseldiğini bildirdi.

Geçen yılın aynı ayına göre 2013 yılı kasım ayı ihracatının yüzde 17,88 artarak 2 milyar 211 milyon 215 bin dolara yükseldiğini açıklayan Gençoğlu, geriye dönük bir yıllık ihracatın ise yüzde 10,63 artışla 22 milyar 746 milyon 19 bin dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.

Gençoğlu, ihracatın yükünün bugüne kadar ülkenin batısının omuzlarında olduğunu ifade ederek, "Eğer ihracatımızı arttırmayı hedefliyorsak, ülkenin bütününün bu yüke ortak olması gerekir. Bu durum da yavaş yavaş gerçekleşmeye başlıyor. Ülkede oluşan barış ortamı, Türk ihracatının doğuda da daha aktif hale gelmesi ve ülkemizin bölge bölge değil, bir bütün olarak kalkınmasına olanak sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılan "İhracatçı Eğilim Araştırması"nın 2013'ün 3. çeyreğindeki bulgu ve değerlendirmelerinin dikkat çekici olduğunu belirten Gençoğlu, şunları kaydetti:

"Araştırmaya göre, ihracatçı firmaların yüzde 42,9'u üretimlerinin, yüzde 48,4'ü ise ihracatlarının geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtmişlerdir. Ayrıca yılın 3. çeyreğinde yeni pazarlara girebildiklerini belirten firmaların oranı yüzde 33,5'tir. Bu oranların ışığında, ülkemiz ihracatının hız kesmeden artışını sürdürecek olduğunu görebiliyoruz. Dünya pazarlarına göre daha fazla ihracat artışı sağlayan ülkemizin yükseliş trendi devam edecektir. Araştırmaya göre yılın 3. çeyreğinde mevcut pazarlarda yeni müşterilerden sipariş aldıklarını belirten ihracatçıların oranı yüzde 64,5'tir. Alternatif pazarları da devreye sokarak ihracatımızı artırmamız ne kadar önemliyse mevcut pazarlarımızda da ilişki içinde olduğumuz şirketlerle yetinmeyip, yenilerine yönelmek de o kadar önemlidir."

Otomotiv ihracatında yüzde 19,93 artış

Birlik bünyesinde yer alan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) ihracatı, kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,93 oranında artarak 1 milyar 862 milyon 367 bin dolara yükseldi. OİB'in 11 aylık ihracatı, 13,9 oranında ihracat artış gösterdi ve 17 milyar 513 milyon 260 bin dolar olarak gerçekleşti. Yıllık bazda ise ihracat, bir önceki döneme göre yüzde 12,06 artarak 18 milyar 970 milyon 306 bin dolar oldu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliğinin (UTİB) kasım ayı ihracatı da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,28 oranında artışla, 131 milyon 834 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİB'in 11 aylık ihracatı yüzde 11,49 artarak, 1 milyar 240 milyon 27 bin dolar seviyesine yükseldi. Birliğin yıllık bazda ihracatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 10,36 artarak 1 milyar 337 milyon 793 bin dolara ulaştı.

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin (UHKİB) ihracatı yılın 11 aylık döneminde yüzde 5,44 oranında artarak 477 milyon 240 bin dolar oldu. UHKİB'in yılın ilk 11 ayındaki ihracatı, yüzde 5,12 oranında yükselişle, 519 milyon 520 bin dolar olarak gerçekleşirken, kasım ayı ihracatı ise 2012'nin aynı ayına göre yüzde 10,89 oranında azalışla 42 milyon 395 bin dolar olarak gerçekleşti.

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), kasım ayı ihracatı, 18 milyon 27 bin dolar olarak gerçekleşirken, bir önceki yılın 11 aylık dönemine göre yüzde 6,5 oranında düşüşle 162 milyon 965 bin dolar olarak gerçekleşti. UMSMİB'in geriye dönük 1 yıllık ihracatı ise yüzde 5,8 azalışla 178 milyon 162 bin dolar oldu.

Kasım ayında ihracatı yüzde 3,69 azalan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), 5 milyon 662 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. UYMSİB'in 2013'ün ilk 11 ayındaki ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13,63 oranında artarak 99 milyon 965 bin dolar olarak gerçekleşirken, birliğin geriye dönük 1 yıllık ihracatı ise yüzde 9,36 artarak 105 milyon 968 bin dolar oldu.

UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,56 oranında artarak 150 milyon 926 bin dolar olarak gerçekleşti. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uludağ İhracatçı Birliklerinin Kasım Ayı İhracat Rakamları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement